Joi, 28 Iunie 2018 17:41

Instituțiile de învățământ din programul „Liceele agricole – hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici și mijlocii” își așteaptă cursanții

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Mai bine de 600 de tineri interesați de o carieră în agricultura românească sunt așteptați în aceste zile de cadrele didactice din cele 12 instituții de învățământ implicate în programul intitulat „Liceele agricole – hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici și mijlocii”.

Oferta educațională este una atractivă și relevantă pentru economia locală, axată pe formarea viitorilor fermieri și întreprinzători din agricultură, și oferă beneficii tangibile cursanților încă din prima lor zi de liceeni.

În plus față de internat și cantină, beneficii care se regăsesc la marea majoritate a liceelor cu profil agricol, oferta educațională actuală din program include programe educaționale de antreprenoriat, stagii de practică în țări precum Spania, Portugalia, Olanda, Anglia sau Cipru (prin proiecte cu fonduri europene), precum și calificări profesionale cerute pe piața muncii pentru meserii agricole sau asimilate agriculturii, cum sunt: tehnician veterinar, apicultor, mecanic agricol, horticultor, tehnician agroturism, tehnician industrie alimentară, tehnician protecția plantelor, tehnician agricultură ecologică.

Cele 12 instituții de învățământ liceal mai oferă educare și îndrumare permanentă, inclusiv pregătire suplimentară gratuită ori de câte ori este necesar, transport gratuit, posibilitatea de a urma o școală profesională sau școlarizare în sistem dual, adică în paralel cu statutul de angajat în societăți care activează în acest domeniu.

În plus, programele guvernamentale care se adresează tuturor elevilor cu venituri mici, pentru toate tipurile de învățământ, permit alocarea unor burse de 180 lei/lună. Pentru școala profesională, se oferă bursă profesională de 200 lei/lună, respectiv 400 lei/lună pentru elevii din sistemul dual (jumătate din sumă fiind susținută de agentul economic).

„De mai bine de patru ani, World Vision România sprijină licee agricole din toate regiunile țării pentru a veni în întâmpinarea nevoilor elevilor și agenților economici, dar mai ales a nevoilor țării noastre, pentru a putea vorbi de o dezvoltare durabilă și sustenabilă în mediul rural. Urmărim ca tinerii să înțeleagă oportunitățile de agribusiness din comunitatea lor, să dobândească competențe teoretice și practice solide în domeniul agricol, să dețină competențe generale de antreprenoriat și să înțeleagă modul în care funcționează o fermă și lanțul valoric în agricultură”, a precizat Crenguța Bărbosu, senior program manager, Agricultură și Dezvoltare Economică, World Vision România.

Ofertă educațională individualizată

Potrivit informațiilor World Vision România, cei 635 de elevi care ar putea începe anul școlar 2018-2019 într-una din cele 12 instituții de învățământ liceal din program pot beneficia și de clinică veterinară dotată la standarde europene (deschisă și către populație) unde elevii fac practică, școală de șoferi pentru tractor și auto, ateliere pentru industria alimentară, ateliere pentru agroturism și promovarea tradițiilor, centru documentare cu sistem home-cinema (în cazul Colegiului pentru Agricultură și Industrie Alimentară „Țara Bârsei”, Prejmer), cât și sală de sport ultramodernă omologată pentru competiții internaționale, fermă didactică, atelier gastronomie, cabinete cu calculatoare, sală de festivități modernizată (Liceul Tehnologic nr. 1 Salonta).

Totodată, instituțiile de învățământ liceal din program oferă club de echitație, trupă de teatru premiată la nivel regional, fermă didactică cu animale și culturi agricole, simulatoare auto și parc de mașini agricole (situația Liceului Tehnologic Agricol Mihail Kogalniceanu, Miroslava), stagii de practică la fermele Universității de Agronomie București și la „Ferma Animalelor” Pantelimon, (Liceul Tehnologic Cezar Nicolau, Brănești, jud. Ilfov, Școala Europeană 2017-2020) și cerc de apicultură și stupină proprie, cramă, vinotecă și plantație de viță-de-vie, unde elevii fac practică (Colegiul Agricol Dimitrie Cantemir, Huși).

Oferta mai include parteneriate de practică cu ferme de excelență, ateliere și laboratoare moderne (Liceul Demostene Botez din Trușești), seră didactică și parc dendrologic, laboratoare și săli cu calculatoare moderne (Liceul Tehnologic Agricol Alexandru Borza, Ciumbrud), participare la târguri, competiții, festivaluri, fermă didactică cu vaci de lapte, respectiv promovabilitate ridicată la examenele finale, internat și cantină de 3 stele (inaugurate în 2018 la Liceul Tehnologic Dorna Cândrenilor).

De asemenea, oferta conține stagii de practică în țară și străinatate (Colegiul Emil Negruțiu, Turda), parc tractoare și mașini și dotări pentru școala de șoferi, microseră, sala de sport, fitness și 2 terenuri de tenis, cabinet medical și cabinet stomatologic (Colegiul Agricol Traian Săvulescu, Târgu Mureș), promovabilitate ridicată, locație centrală, dotări moderne (Colegiul Agricol Daniil Popovici Barcianu, Sibiu), respectiv atelier lăcătușerie, ferma zoothenică și seră legumicolă (Colegiul Tehnologic Agricol Alexandru Borza, Geoagiu).

„Având în vedere cele de mai sus, cred că devine evident că vremurile în care liceele agricole erau doar o soluție de avarie pentru tineri promițători sunt demult apuse. În acest moment, oferta liceelor cu profil agricol - și mai ales a celor 12 licee din programul nostru - depășește cu mult părerile preconcepute ale și celor mai sceptici dintre noi”, a adăugat Crenguța Bărbosu - Senior Program Manager, Agricultură și Dezvoltare Economică din cadrul World Vision România.

„Să fii agricultor e mai tare decât crezi!”

Campania amintită mai sus se adresează în primul rând tinerilor pasionați de agricultură care pot alege educația agricolă în cunoștință de cauză și celor care au început deja pe acest drum în contextul vieții lor zilnice. Însă, poate că cel mai important aspect al campaniei este faptul că se adresează totodată și publicului larg.

„Trebuie să înțelegem că, în anul 2018, a fi agricultor NU înseamnă că faci muncă manuală necalificată la câmp, că agricultura NU înseamnă sapă și lopată, că agricultura NU este sărăcie și nici NU este un domeniu al trecutului, iar meseria de agricultor NU este ÎN NICIUN CAZ o meserie inferioară, ba chiar este cea mai importantă meserie din lume - așa cum se arată în studiul realizat de noi în octombrie 2017 pe 4 segmente de audiență specifice: elevi de școală generală, părinții lor, profesori de școală generală și elevi de liceu agricol. România și noi toți AVEM NEVOIE DE TINERI AGRICULTORI, iar cele 12 licee pe care le susținem în acest moment reprezintă cu adevărat o opțiune viabilă, un prim pas sănătos în direcția unei vieți mai bune atât pentru cei care aleg acest drum, cât și pentru noi, românii, în calitate de beneficiari direcți ai unei agriculturi profesionalizate”, a conchis Crenguța Bărbosu.

Cele 12 licee agricole care fac parte din program sunt: Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau" – Brănești, Colegiul pentru Agricultură și Industrie Alimentară „Țara Bârsei” - Prejmer, Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir" – Huși, Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu" – Miroslava, Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor – Suceava, Liceul „Demostene Botez" - Trușești
Liceul Tehnologic nr.1 – Salonta, Colegiul „Emil Negruțiu” - Turda, Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza" – Ciumbrud, Colegiul Agricol „Traian Savulescu" - Târgu Mureș, Colegiul Agricol „Daniil Popovici Barcianu” - Sibiu, Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” - Geoagiu.

Programul este implementat de Fundația World Vision România împreună cu Junior Achievement România (JAR), Civitas pentru Societatea Civilă – Filiala Cluj, Centrul pentru Educație Economică și Dezvoltare din România (CEED) și Centrul Român de Politici Europene (CRPE) în parteneriat cu Romanian-American Foundation.

Lansat în anul 2015, programul promovează educația agricolă ca instrument de valorificare a oportunităților din agricultură și dezvoltare rurală, sprijină liceele sa se promoveze pentru a atrage un număr mai mare de candidați bine motivați, dezvoltă modele de practică la ferme reale, cu parteneri din domeniu și oferă educație antreprenorială elevilor din liceele partenere și vizite de studiu pentru elevi astfel încât aceștia să poată înțelege modul de funcționare al fermelor și firmelor agro-industriale în cadrul lanțului valoric („de la fermă la furculiță”).

Nu în ultimul rând, prin intermediul programului se organizează cursuri de formare și consultanță pentru profesori în vederea îmbunătățirii capacității liceelor de a elabora și implementa proiecte și se militează pentru politici publice la nivel ministerial și guvernamental care să susțină învățământul profesional și tehnic agricol din România.

Citit 295 ori