Marți, 10 Iulie 2018 14:22

Meseriile din agricultură, în trend ascendent

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Admitere 2018 la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara

Specializările din domeniul agricol devin din ce în ce mai interesante pentru tinerii absolvenți de liceu. Locurile de muncă bine plătite, precum și recunoașterea diplomei de absolvire în spațiul Uniunii Europene sunt doar două argumente care au convins mulți tineri să se orienteze spre Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) din Timișoara. În premieră, anul acesta au fost deschise și patru centre regionale pentru înscriere, la Reșița, Deva, Drobeta - Turnu Severin și Târgu Jiu. Înscrierile la ciclul de licență, pentru sesiunea de vară de la USAMVB Timișoara se încheie în data de 27 iulie 2018, când vor fi afișate și rezultatele. Confirmarea locurilor bugetate are loc în data de 30 iulie, iar o zi mai târziu, în 31 iulie, vor putea fi confirmate locurile cu taxă.

Admiterea candidaților se va face în funcție de nota de la bacalaureat, care va conta în proporție de 80%, și de media aritmetică a anilor de studiu din liceu, cu o pondere de 20%.

Oferta de studii pentru anul 2018 – 2019 este superioară celei din anul precedent, atât ca număr de locuri, cât și ca specializări. Numai la ciclul de licență sunt disponibile în acest an 1.465 de locuri, împărțite pe 23 de specializări. Din acestea, 660 de locuri sunt bugetate. De asemenea, pentru programul masteral de studii sunt disponibile 1.350 de locuri, dintre care 370 au suport bugetar.

Un aspect important, sesizat de boardul USAMVB din Timișoara, vizează partea practică a anilor de studiu, ceea ce a făcut ca în ultimii ani universitatea să investească sume importante în mașini și utilaje agricole moderne, dar și în renovarea stațiunii didactice. Rectorul universității, prof. univ. dr. Alin Cosmin Popescu, spune că până acum a fost încheiat un număr-record de parteneriate cu firme din domeniul agriculturii: „S-a creat foarte mult timp această imagine falsă a agriculturii ca fiind o meserie în care să umbli cu sapa după tine și încălțat în cizme de cauciuc zi de zi. Ei bine, lucrurile au evoluat foarte mult. La volanul unui tractor de ultimă generație, de pildă, poți avea condiții mai bune decât atunci când lucrezi la birou. Lucrurile au evoluat fantastic, sunt mașini care costă și 500.000 de euro bucata. Cred că, la nivelul universității, avem încheiate peste 200 de parteneriate în toate sectoarele pentru care noi pregătim specialiști. Extindem astfel perioada de practică, și să știți că sunt studenți de-ai noștri care rămân și pe perioada de vacanță  să lucreze în cadrul firmelor. Știți foarte bine că la ora actuală, în agricultură,  există o criză majoră a forței de muncă, or, noi încercăm să venim astfel în întâmpinarea nevoilor firmelor de profil. În plus, mulți dintre acești tineri sunt solicitați mai apoi pentru a continua colaborarea printr-un contract de muncă, încă din anul al treilea de studii”.

 

Proiecte de cercetare importante pentru societate

Partea de cercetare științifică ocupă un loc important în preocupările cadrelor didactice de la USAMVB Timișoara, care dezvoltă teme de cercetare deosebit de interesante în care studenții sunt implicați direct. „Chiar acum, avem un proiect de cercetare în domeniul suinelor, precizează Alin Cosmin Popescu, prin care dorim să reliefăm care este legătura dintre producție și factorii de mediu. Este un proiect important pentru noi, ca universitate, pentru că lucrăm împreună cu studenții noștri, însă proiectul are mare greutate și pentru societate”.

Cei mai merituoși studenți pot beneficia și de burse de studiu, cu un cuantum în creștere față de anul trecut, care acoperă o bună parte din costurile de cazare și masă. „La momentul acesta, studenții noștri beneficiază de burse cu valori cuprinse între 600 și 1.500 de lei, acoperind astfel o bună parte din cheltuielile celor care vin să studieze în universitatea noastră. Gândiți-vă că un loc de cazare în cămin costă aproximativ 300 de lei pe lună, în timp ce un prânz consistent zilnic costă studentul aproximativ 250 de lei lunar. Cum se vede, și cea mai mică bursă acoperă integral aceste costuri”, conchide rectorul USAMVB Timișoara, Alin Cosmin Popescu.

Citit 868 ori