EXCLUSIV. Toți cei peste 100.000 de beneficiari care își încasează subvențiile prin Banca Transilvania, își primesc banii! APIA a virat două tranșe mari de bani - REVISTA FERMIERULUI
Vineri, 15 Aprilie 2016 15:52

EXCLUSIV. Toți cei peste 100.000 de beneficiari care își încasează subvențiile prin Banca Transilvania, își primesc banii! APIA a virat două tranșe mari de bani

Scris de

START. Cele mai importante două tranșe din procesul de plată demarat de APIA pe 8 aprilie 2016, achitate până în acest moment Băncii Transilvania via Trezorerie (pe lângă celelalte efectuate pe parcursul perioadei 8-15 aprilie a.c.), au fost realizate ieri și azi (14 și 15 aprilie 2016), în condițiile în care pe 11 aprilie a.c. Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură autoriza la plată 613.692 cereri unice și plătite 13 milioane de euro, conform afirmațiilor ministrului de resort.

Din acest motiv, cei peste 100.000 de beneficiari ai schemelor din sectorul vegetal care își primesc banii în conturi BT, ar trebui deja să-și verifice soldul cu mai multă atenție! Vorbim de 32 de milioane de lei totuși.

„(n.r. - Plățile) s-au procesat în regim de urgență la noi; am tratat demersul cu prioritate. Astăzi, practic, toți fermierii care au fost pe listele autorizate la plată (clienți BT) și-au încasați banii. Fișierul cu prima tranșă importantă de bani a sosit la noi pe 14 aprilie 2016”, a declarat pentru Revista Fermierului, Andrei Dudoiu, director general adjunct – companii, Banca Transilvania. „Așteptăm și următoarele tranșe în vederea achitării integrale a tuturor schemelor de plată, asigurându-i pe beneficiari că-i vom trata cu aceeași prioritate”.

Nu mai devreme de joi, 14 aprilie 2016, în jurul orelor 22:00, la mai puțin de 24 de ore distanță de comunicatul APIA potrivit căruia 585.776 de beneficiari ar fi primit nu mai puțin de 219,7 milioane euro în conturi, începând cu data de 8 aprilie a.c., P.C.Giorgian din Tecuci se plângea că nu a primit niciun ban în cont și că nu mai are cu ce să hrănească animalele!

„Nu e de râs. Eu unul nu mai am ce da de mâncare animalelor... ”, declara cu amărăciune în glas joi seară pe un grup specializat, creat pe o vestită rețea de socializare, fermierul buclucaș. APIA se lăuda pe altă parte că plătise peste 219 milioane euro până azi. Unde au fost banii? În contrapartidă, Dudoiu a specificat în mod clar că deconturile interbancare nu iau mai mult de 24 de ore. Însă, de la debutul plăților din data de 8 aprilie 2016 și până la 14 aprilie 2016 când BT a primit fișierele, respectiv 15 aprilie 2016 când banii au fost efectiv în contul băncii comerciale mai sus menționate, este cale lungă.

 „Decontările interbancare merg pe regimul știut”, a explicat el cu privire la regimul circulației banilor de subvenție între APIA-Trezorerie-bănci comerciale. „Mai mult de-o zi n-ar trebui să dureze, de pe-o zi pe alta, depinde de sume. (...) În momentul în care APIA ordonă plata din Trezorerie (că noi primim un fișier de la ei cu o zi înainte să ordine plata, cu o zi înainte), majoritatea credităm în aceeași zi și o parte mică se întâmplă să credităm în a doua zi, după ce se face plata din Trezorerie. APIA are conturi în Trezorerie și ordonă plata de acolo. Trezoreria funcționează în regim de bancă pentru APIA, pentru instituțiile statului. Intră pe un sistem de decontare cu TRANSFOND-ul”.

P.C. Gregorian nu este singurul fermier nemulțumit. C.Daniel din Deta se întreba retoric „care sunt aceia?”, referindu-se la cei peste 580.000 de norocoși, iar I. Petcan scria: „Parcă s-ar vira din America banii, atât de mult durează!”.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informa printr-un comunicat de presă că, începând de vineri, 08 aprilie 2016 și până în prezent, a efectuat plăți aferente Campaniei 2015, pentru schemele din sectorul vegetal, în sumă totală de 970.365.720,53 lei (219,7 milioane euro) pentru un număr de 585.776 beneficiari.

De asemenea, tot în această perioadă, potrivit APIA, s-a autorizat și plătit cu sursă de finanţare de la bugetul național, diferența aferentă trimestrului III la ajutorul de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, Campania 2015, în valoare de 119.390.286,20 lei pentru un număr de 13.638 beneficiari, iar din Fondul European de Garantare pentru Agricultură (FEGA), măsura excepțională acordată în sectorul legume – fructe, în sumă de 2.227.565 lei pentru un număr de 17 beneficiari.

În ce privește Campania de primire a cererilor unice de plată 2016, APIA a precizat că, până la acest moment (n.r. - 15 aprilie 2016) au fost depuse un număr de 442.673 cereri, pentru o suprafaţă de 1.805.472 hectare.

De luni până vineri

Într-o conferință de presă care a avut loc la sediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), luni, 11 aprilie 2016, eveniment similar cu dările de seamă din vremuri demult apuse, pleiada de directori adjuncți ai APIA: Paul Kmen și Nicolae Horumbă, în fruncte cu șeful cel mare, Ioan Merca, și cu secretarul de stat în cadrul ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Simona Allice Man, au vorbit minute în șir despre „reușita” de a introduce la plata regulată a 613.692 de cereri unice pentru subvenția pe suprafață, la aproape patru luni de la termenul care fusese anunțat de vechea șefie a MADR – 20 ianuarie 2016 și doar la 11.533 cereri distanță de plățile efectuate în avans, la finele anului trecut, când după săptămâni de muncă asiduă și nopți nedormite, fuseseră făcute în avans plăți pentru 602.159 de producători agricoli.

Pe de altă parte, George Turtoi, fostul secretar de stat MADR, încerca să explice că șuntarea experților din APIA de către actuala conducere a MADR, ignorarea modului de avans la care nu ar mai fi avut nevoie decât de adăugarea părții de control pe teren, cât și a teledetecției, au făcut ca totul să fie luat de la zero și să se întârzie atât de mult plata.

„Noi aveam stabilită programarea pentru plata subvențiilor începând cu 20 ianuarie, cu finalul lunii ianuarie. Hai să spunem că poate nu era 20 ianuarie, cât aveam în planificare, pentru că se mai întâmplă, mai apare una, alta, și nu poți respecta complet un plan. Dar, de la 20 ianuarie la 8 aprilie sunt luni de zile. Este inexplicabil. (...) Poate o explicație ar fi că nu s-au utilizat componente din modulul de avans, care puteau fi folosite pentru modulul principal. Modulul de avans presupunea atât control administrativ, care se putea utiliza, parte de autorizare de plăți, care se putea utiliza, parte de efectuare de plăți, cât și parte de contabilizare de plăți. Asta presupune modulul de avans care conține componente din modulul final. (...) Modulul final ar fi avut partea de control pe teren și teledetecția. (...) O eroare foarte mare a fost și aceea că nu au fost întrebați specialiștii din sistem”, a spus Turtoi. „Din cauza întârzierii inexplicabile, poate pentru că nu s-a știut ce să se ceară, se vor lucra iarăși nopțile, se va lucra iarăși de vom avea iarăși probleme medicale în instituție. Acum nici nu știu cât de posibil este să mai lucreze nopțile, pentru că nu știu dacă ajung orele din zi să se recupereze ceea ce s-a întârziat. (...) Pentru mine, termenul de ianuarie era real. Mie termenele acestea mi se par ireale, pentru că sunt întârziate inexplicabil. Noi planificarea o aveam ca pe 20 ianuarie 2016 să fie recepționate modulele de autorizare și efectuare de plăți, iar partea de contabilizare era deja făcută aproape complet și să intre în producție, să se încarce datele”.

Cât ar trebui să primească fermierii

Potrivit datelor APIA, până luni, 11 aprilie 2016, au fost autorizate la plată 613.692 cereri unice în sumă totală autorizată de 200 milioane euro pentru următoarele scheme: schema de plată unică pe suprafaţă în cuantum de 79,73 euro/ha; plata redistributivă (primul interval: 1 - 5 ha inclusiv în cuantum de 5,00 euro/ha; al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv în cuantum de 51,07 euro/ha); plata pentru tinerii fermieri în cuantum de 19,93 euro/ha; plata pentru micii fermieri în cuantum de maxim 1250 euro; respectiv ANT 1 (Schema de ajutoare naţionale tranzitorii pentru culturi pe teren arabil, decuplată de producţie) în cuantum de 19,19 euro/ha, urmând ca, în perioada imediat următoare, să fie plătiți și ceilalți fermieri.

„Precizăm că efectuarea plăților aferente tuturor schemelor de plată reprezintă o prioritate pentru instituție”, se arăta în raportul remis presei de către conducerea APIA în ziua de luni.

Aceste prime plăți sunt, potrivit afirmațiilor managementului agenției, efectuate către fermierii care au solicitat plata pentru schemele din sectorul vegetal.

Cuantumurile plăţilor directe în sectorul vegetal, care se acordă pentru anul 2015 ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, sunt prevăzute în Hotărârea de Guvern 216/2016 privind stabilirea cuantumurilor plăților din schemele directe pe 2015. Plăţile se efectuează în lei, la cursul de schimb stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 01 octombrie 2015, respectiv 4,4176 lei pentru un euro. Schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) şi din Bugetul Naţional (BN), prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Aceleași date relevă că, în prezent, sunt circa 55.000 de fermieri (aproximativ 1,5 milioane hectare) care au fost controlați, clasic și prin teledetecție, la nivel național, iar pentru acești fermieri, pe cererile lor, în acest moment se lucrează pe controlul administrativ.

În ceea ce privește măsurile din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 -2020, o primă măsură care va intra la plată pană la sfarsitul lunii aprilie este cea privind zonele defavorizate respectiv Măsura 13 (Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice), pentru care au fost depuse un număr mare de cereri în Campania 2015, mai exact aproximativ 400.000.

Citit 2173 ori

newsletter rf

Revista