Guvernul a oficializat prelungirea termenului de depunere a cererilor de plată până la 15 iunie și a extins categoria potențialilor beneficiari de plăți și la instituțiile de învățământ, cercetare, respectiv la asociațiile crescătorilor de animale - REVISTA FERMIERULUI
Miercuri, 11 Mai 2016 16:13

Guvernul a oficializat prelungirea termenului de depunere a cererilor de plată până la 15 iunie și a extins categoria potențialilor beneficiari de plăți și la instituțiile de învățământ, cercetare, respectiv la asociațiile crescătorilor de animale

Scris de

Executivul tehnocrat condus de premierul Dacian Cioloș a luat unele măsuri pentru facilitarea accesului fermierilor la plățile directe și ajutoarele naționale tranzitorii și pentru extinderea categoriei de beneficiari la această formă de sprijin financiar, printr-o Ordonanță de urgență adoptată astăzi, una dintre cele mai importante decizii fiind și prelungirea termenul limită de depunere a cererilor de plată în limita termenului de 15 iunie 2016.

Și asta din cauză că au depus cererea unică de plată doar aproximativ 598.000 de fermieri din cei circa 1.000.000 de fermieri potențiali beneficiari ai plăților.

„Facem precizarea că în cadrul reuniunii Comitetului de Plăți Directe și Dezvoltare Rurală al Comisiei Europene din data de 4 mai 2016 s-a stabilit și votat prin procedură scrisă, în unanimitate, o derogare de la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014 în ceea ce privește data limită pentru depunerea cererii unice de plată pentru anul 2016, agreându-se faptul că textul va fi înaintat spre adoptare în data de 13 mai 2016. Data limită pentru depunerea cererilor unice de plată prevăzută de Regulamentul menționat anterior este 15 iunie 2016, statele membre urmând să fixeze la nivel național data limită până la această dată”, se precizează în comunicat. „Prin adoptarea acestei Ordonanțe de Urgență va fi permis României să prelungească termenul limită de depunere a cererilor de plată în limita termenului de 15 iunie 2016”.

Într-o moțiune simplă a PSD și ALDE depusă la Camera Deputaților pentru demiterea ministrului Agriculturii în exercițiu, Achim Irimescu, inițiatorii taxează decizia și afirmă că, cităm: „Actualul ministru a modificat și condițiile pentru depunerea cererilor de plată în Campania anului 2016, modificând legislația și revenind la unele documente justificative care se solicitau în anul 2009 și care au generat numeroase corecții din partea Comisiei Europene”.

S-a extins categoria potențialilor beneficiari de plăți

În plus, prin actul normativ aprobat miercuri, 11 mai 2016, în ședința de Guvern, se extinde totodată și categoria potențialilor beneficiari de plăți, prin introducerea universităților, institutelor, stațiunilor didactice, fermelor de cercetare și producție agricolă, staţiunilor de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol și altor organisme și organizaţii de cercetare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţare.

În plus, la solicitarea principalelor asociații de crescători de animale, pentru a beneficia de plățile pe suprafață, pentru aproximativ 1 milion ha de pajiști concesionate de la autoritățile locale, se reîncadrează în categoria potențialilor beneficiari ai plăților, asociațiile crescătorilor de animale, deoarece, conform prevederilor actuale ale OUG nr. 3/2015, cu modificările și completările ulterioare, acestea nu mai puteau depune cererea unică de plată și, implicit, nu mai beneficiau de plățile pe suprafață.

Din monitorizările zilnice, pentru Campania 2016 începând cu data de 1 martie și până pe 28 aprilie s-au depus la APIA un număr de 550.523 cereri de plată, pentru o suprafață eligibilă de 2.792.439 ha.

În ceea ce privește procesul de depunere a cererilor din sectorul zootehnic – Campania 2016, care a început de luni, 25 aprilie 2016, tot până la data de 28 aprilie au fost deja înregistrate 15.831 cereri la nivelul centrelor județene.

Potrivit regulamentelor europene, cererile se depun până la data de 16 mai, fără penalizare, iar după această dată depunerea se mai poate face în termen de 25 de zile calendaristice (până la 10 iunie 2016), dar cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare. După această dată, cererile nu mai sunt admise la calcul, iar beneficiarului nu i se acordă niciun fel de plată sau de sprijin.

În perioada 2015-2020 România beneficiază de circa 10,85 miliarde de euro în cadrul Pilonului I al Politicii Agricole Comune.

Citit 1603 ori

newsletter rf

Revista