Vineri, 03 Iunie 2016 09:46

Aproape 310.000 euro, bani pentru stocarea privată a cărnii de porc

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Joi, 2 iunie 2016, Executivul a aprobat acordarea unui ajutor financiar în limita sumei de 309.500 de euro pentru depozitarea privată a cărnii de porc, conform unui comunicat al Guvernului remis la redacție.

Ajutorul se acordă ca sprijin din Fondul European de Garantare Agricolă - FEGA şi se prefinanţează din sumele alocate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2016 din venituri din privatizare, potrivit documentului de presă.

De sprijinul financiar urmează să beneficieze persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi familiale şi/sau persoanele juridice, plătitoare de TVA, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de legislaţia europeană în domeniu, precizează Executivul.

În comunicat se mai arată că ajutorul se acordă pentru cererile depuse începând cu 4 ianuarie 2016.

„Cererile se raportează la o perioadă de depozitare de 90, 120 şi 150 de zile. Fiecare cerere trebuie să se refere doar la una dintre categoriile de produse aflate în Anexă, care face parte din hotărâre, şi trebuie să acopere o cantitate minimă de cel puţin 10 tone de produse dezosate şi cel puţin 15 tone pentru celelalte produse. După aprobarea cererii, plata se va face în contul beneficiarului, în termen de 5 zile de la alimentarea contului APIA cu suma solicitată şi aprobată. Sprijinul financiar se implementează de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi reţeaua sa teritorială”, se precizează în comunicat.

Totodată, APIA va pune la dispoziţia solicitanţilor formularistica şi documentaţia necesare aplicării corecte a măsurii de acordare a ajutorului pentru depozitarea privată a cărnii de porc şi va elabora metodologia de aplicare a măsurii şi ghidul solicitantului. Acestea vor fi afişate pe site-ul oficial al APIA, se mai arată în comunicatul citat.

Miniștrii Agriculturii din statele membre UE au discutau la mijlocul lunii martie a.c. la Bruxelles posibilitatea inițieriii unor măsuri de piață care să rezolve criza agricolă actuală. Din cele o sută de propuneri venite din partea statelor membre, Comisia Europeană a reținut măsuri care se bucură de o susținere puternică. Una dintre ele este și cea cu numărul cinci, și anume „Porc: Ajutoare pentru stocarea privată”. Phil Hogan a propus în acest caz redeschiderea ajutorului pentru stocarea privată la carnea de porc. Deschisă în ianuarie, măsura a permis retragerea de pe piață a 90.000 de tone de produse în trei săptămâni, costurile fiind de 28 milioane de euro.

Citit 795 ori