Surse: România susține în continuare acordarea plăților cuplate. „Fermierii noștri au nevoie de acest tip de sprijin”. DG AGRI va negocia cu reprezentanții MADR pe 8 februarie 2017! - REVISTA FERMIERULUI
Miercuri, 25 Ianuarie 2017 23:50

Surse: România susține în continuare acordarea plăților cuplate. „Fermierii noștri au nevoie de acest tip de sprijin”. DG AGRI va negocia cu reprezentanții MADR pe 8 februarie 2017!

Scris de

Potrivit surselor noastre de la Bruxelles, în cadrul întâlnirii de zilele trecute a oficialilor români cu Jerzy Bogdan Plewa, directorul general al DG AGRI (Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală), a fost expusă în primă instanță „situația specială a României” în ceea ce privește acordarea sprijinului cuplat, reprezentanții țării noastre susținând că fermierii români au nevoie în continuare de acest tip de subvenționare.

Funcționarii europeni ne-au transmis totodată că scopul principal al întâlnirii a fost acela de a clarifica posibilitatea desfășurării unei întâlniri tehnice bilaterale având ca temă subiectul de mai sus, la care să participe atât experții români, cât și reprezentanții DG AGRI.

În cadrul acestei întâlniri, conform spuselor celor apropiați participanților la discuții, ar trebui abordate mai exact „neclaritățile pe care DG AGRI le-a ridicat față de modul în care România acordă sprijinul cuplat”.

Se pare că obiectivul întâlnirii a fost atins, de vreme ce surse din DG AGRI au precizat că unitatea specializată a CE a confirmat românilor „disponibilitatea pentru o bilaterală” pe tema respectivă în data de 8 februarie 2017!

Reprezentanții României la discuțiile cu Jerzy Bogdan Plewa, directorul general al DG AGRI (Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală) din cadrul Comisiei Europene (CE), au fost Alexandru Potor, secretar de stat în cadrul MADR, dar și Achim Irimescu, fost ministru al Agriculturii în Guvernul tehnocrat Cioloș.

În cazul anului de cerere 2015, fermierii români au încasat cea mai mare subvenție pentru bovine din UE. Vorbim de un sprijin cuplat al cărui cuantum a fost de maxim 1.300 euro/cap de animal.

Pentru următoarea campanie de depunere a cererilor unice de plată, au fost schimbate condițiile de acordare a sprijinului cuplat.

Plățile pentru ajutoarele naționale tranzitorii și pentru schemele de sprijin cuplat, în sectorul zootehnic, se acordă în condițiile art.61 – 782 din Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr.619/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Beneficiarii plăţilor sunt cei prevăzuţi la art. 7. alin. (1) și la art.12 din Ordonanța de urgență nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și completările ulterioare.

Cel mai nou proiect de act normativ postat pe site-ul MADR – Ordonanță privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură vine cu modificări în ceea ce privește legislația privind sprijinul cuplat:

7. La articolul 25, alineatul (3) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(3) Decizia referitoare la modalitatea de aplicare a sprijinului cuplat poate fi revizuită până la 1
august 2016, în sensul prevăzut la art. 53 alin. (6) din Regulamentul (UE) nr. 1.307/2013, cu
aplicabilitate din anul 2017. ˮ

8. La articolul 25, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu
următorul cuprins:
„(4) În cazul în care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale intenționează să ia decizia de a
transfera fonduri între măsurile de sprijin cuplat, informează fermierii cu privire la un posibil
transfer înainte de data de deschidere a perioadei de depunere a cererilor, atât printr-un anunț care se
postează pe site–ul instituției: www.madr.ro, cât și prin Ordin al ministrului agriculturii și
dezvoltării rurale.

Citit 789 ori

newsletter rf

Revista