Ministrul Petre Daea raportează despre întâlnirea de la Bruxelles: „A fost un SUCCES întâlnirea de astăzi! Secretarul de stat are în acest moment liber pentru acordarea subvențiilor în zootehnie!” - REVISTA FERMIERULUI
Joi, 16 Februarie 2017 22:39

Ministrul Petre Daea raportează despre întâlnirea de la Bruxelles: „A fost un SUCCES întâlnirea de astăzi! Secretarul de stat are în acest moment liber pentru acordarea subvențiilor în zootehnie!”

Scris de

România pare să fi trecut testul DG AGRI în ceea ce privește clarificarea solicitărilor referitoare la sprijinul cuplat notificat de țara noastră în 2016, aferent perioadei 2017 – 2020, ministrul Petre Daea apreciind în prima sa conferință de presă că echipa de 14 experți în frunea cărora s-a aflat secretarul de stat MADR, Alexandru Potor, a înregistrat un succes în acest sens în întâlnirea de astăzi, reprogramată de birocrații de la Bruxelles din data de 8 februarie 2017.

Șeful de la Agricultură a declarat răspicat că Potor are, de joi, 16 februarie 2017, „liber pentru acordarea subvențiilor în zootehnie”!

„Astăzi, la Bruxelles, o echipă condusă de secretarul de stat Alexandru Potor, o echipă formată din 14 experți, au dialogat cu experții DG AGRI pe subvențiile din zootehnie (n.r. plățile cuplate) unde, pe bună dreptate, Comisia Europeană, anul trecut, a făcut unele observații pe care noi le-am procesat cu atenție și cu profesionalism, în așa fel încât să nu punem în pericol subvențiile.

A fost un SUCCES întâlnirea de astăzi, iar SS Potor are în acest moment liber pentru acordarea subvențiilor în zootehnie, în România. Evident, mai trebuie realizate anumite confirmări din punct de vedere statistic, dar asta este o practică pe care o cunoaștem și la care aderăm cu ușurință și cu mult interes.

Au fost discutate toate semnele de întrebare pe care le-a avut Comisia, acordându-se prin experții noștri informațiile cuvenite, în așa fel încât răspunsul să fie cel așteptat: ”, a precizat Daea.

El a mai adăugat că, până la mijlocul săptămânii viitoare (20-26 februarie 2017), ministerul pe care îl conduce va trebui să transmită informațiile necesare și să „dea drumul la sprijin”.

„Există actul normativ pentru a acorda subvențiile la zootehnie. Documentul a fost postat pe site-ul ministerului pentru a rămâne în dezbatere publică. A fost semnat de toate ministerele, urmând ca săptămâna viitoare să-l aducem în Guvern pentru aprobare”, a mai punctat Petre Daea.

Tot la capitolul subvenții, ministrul Agriculturii a vorbit despre începerea plăților la data de 28 februarie 2017, în condițiile în care HG aprobată astăzi de Executivul Grindeanu va fi publicată în M.Of. de vineri, 17 februarie 2017.

„La asigurarea subvențiilor am lucrat cu o foarte mare atenție, angajând întreaga forță umană pe care o avem în minister și în structurile subordonate. Așa se face că am reușit să acordăm subvenția la motorină, restantă din trimestrul III 2016; ea a ajuns la fermieri în luna ianuarie 2017”, a precizat oficialul guvernamental. „Astăzi (n.r. 16.02.2017), în ședința Executivului, s-a aprobat Hotărârea de Guvern privind asigurarea subvenției pentru ANT, pentru aproape 700.000 de fermieri. Dacă acest act normativ va apărea în Monitorul Oficial mâine (n.r. - vineri, 17.02.2017), calculele noastre ne conduc spre un orizont de începere a plății subvențiilor cu data de 28 februarie 2017. Iată cum, înainte de 1 martie 2017, începem să transferăm banii de la bugetul statului către fermieri. De asemenea, am construit în această perioadă mecanismele juridice pentru a opera la timp cu toate subvențiile, în așa fel încât întârzierile de anul trecut să dispară din preocuparea noastră, iar fermierii să aibă la timp subvențiile de care au nevoie și pe care le merită”.

La solicitarea Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene (DG AGRI), la data de 7 februarie 2017 MADR anunța amânarea întâlnirii bilaterală care viza clarificarea solicitărilor privitoare la sprijinul cuplat notificat de România în 2016, aferent perioadei 2017 – 2020.

Întâlnirea care urma să aibă loc în data de 8 februarie a.c. era fost reprogramată pentru data de 16 februarie 2017, condiţiile de participare rămânând aceleaşi.

Guvernul României a adoptat joi, 16 februarie 2017, Hotărârea care stabileşte plafonul şi cuantumul ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal pentru culturile amplasate pe teren arabil, denumite în continuare ANT 1, care se acordă pentru anul de plată 2016.

Plafonul aprobat este de 119.422.100 euro, reprezentând echivalentul a 531.870.207 lei și se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017.

Cuantumul ANT 1 este de 17,72 euro/ha, reprezentând echivalentul a 78,92 lei/ha.

Beneficiarii ANT 1 sunt fermieri activi, fermieri persoane fizice și/sau persoane juridice, universităţile, institutele de cercetare, staţiunile didactice, fermele, staţiunile şi fermele de cercetare şi producţie agricolă, staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol,  care au care au cultivat în anul 2016 culturi în teren arabil.

Plăţile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2016.

Citit 719 ori

newsletter rf

Revista