Cel mai mare sprijin pe care un crescător de animale îl poate încasa în Campania 2016. Depășește 3260 lei pe cap de animal! - REVISTA FERMIERULUI
Luni, 06 Martie 2017 14:13

Cel mai mare sprijin pe care un crescător de animale îl poate încasa în Campania 2016. Depășește 3260 lei pe cap de animal!

Scris de

Odată cu autorizarea la plată a femierilor care au solicitat, în cadrul Campaniei 2016, ajutoare naționale tranzitorii (ANTZ) și sprijin cuplat (SCZ) în sectorul zootehnic, prin intermediul unui comunicat de presă, APIA a transmis inclusiv cuantumurile subvențiilor, sprijinul cuplat la categoria vaci cu lapte fiind, spre exemplu, de 3.264 lei fiecare cap de bovină, dintr-un total de 111.205 animale eligibile.

Următorul ca nivel este sprijinul cuplat categoria taurine și rase de carne, respectiv metișii acestora (SCZ), unde nu mai puțin de 15.964 de animale eligibile ar urma să încaseze 3.075, 80 lei fiecare.

Nici sprijinul cuplat la categoria bivolițe de lapte nu este de ignorat. Și aici avem 831,69 lei pentru fiecare din cele 7.497 capete eligibile.

La polul opus, cea mai mică subvenție este ANTOC – schema cuplată de producție, speciile ovine și caprine, unde avem doar 24,92 lei/cap pentru cele 9,77 milioane capete eligibile.

„Plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii şi cele pentru sprijinul cuplat în sectorul zootehnic se acordă cu respectarea condiţiilor de eligibilitate prevăzute de OUG nr.3/2015, cu modificările şi completările ulterioare şi a OMADR nr.619/2015 cu modificările şi completările ulterioare, iar plafoanele și cuantumurile pe cap/tonă de lapte rezultate la nivel de număr de capete/cantităţi de lapte solicitate”, se afirmă în comunicat.

În data de 2 februarie 2017, în ședința de Guvern, ministrul de resort, Petre Daea, promitea „începerea subvențiilor” pentru zootehnie din data de 10 martie.

„Am elaborat și aprobat toate actele normative necesare. Am înscris în bugetul Ministerului Agriculturii suma necesară pentru acordarea tuturor subvențiilor pentru fermieri. Ne-am organizat eliminând rămânerile în urmă privind controlul în teren. Am operaționalizat sistemul de prelucrare și procesare a datelor, am transferat la timp sumele de la Ministerul Finanțelor în contul APIA, printr-o colaborare perfectă între cele două ministere, Ministerul Agriculturii și Ministerul Finanțelor. Așa se face că pentru prima dată în România acordăm subvențiile începând cu data de 23 februarie anul acesta. Vă pot informa cu cifre exacte că, pentru 681.000 de fermieri, la această dată s-au procesat acte pentru 481.814 fermieri, ceea ce reprezintă 71%, cu o sumă totală de 48.138.374 de milioane euro.

(...) După cum există în sarcina ministerului, ca și grafic de derulare a subvențiilor, în data de 10 martie încep și subvențiile pentru zootehnie. (...) Anul trecut aceste subvenții s-au dat în iunie - iulie. Anul acesta fermierii iau banii când lucrările se execută în câmp. Este un respect al nostru față de efortul fermierilor și este un angajament politic pe care ni l-am asumat și pe care ni-l ducem la îndeplinire. (...) Pregătim anul de plată 2017, pentru că în agricultură anii agricoli nu se suprapun cu anii calendaristici, motiv pentru care am luat toate măsurile organizatorice, măsurile tehnice, de raționalizare a efortului uman, în așa fel încât în data de 1 martie au început depunerile de cereri (...)”, a declarat Daea în plenul ședinței de Guvern de joi.

Plata ajutoarelor naţionale tranzitorii şi a sprijinului cuplat se efectuează în lei la un curs de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2016.

Citit 719 ori

newsletter rf

Revista