Sindicaliștii APIA din Iași se gândesc la declanșarea conflictului social, ca urmare a propunerii ca unii bugetari cu salarii mai mari de 14.000 de lei să primească mai puțini bani - REVISTA FERMIERULUI
Vineri, 02 Iunie 2017 18:46

Sindicaliștii APIA din Iași se gândesc la declanșarea conflictului social, ca urmare a propunerii ca unii bugetari cu salarii mai mari de 14.000 de lei să primească mai puțini bani

Scris de

Potrivit punctului de vedere al șefului Sindicatului Funcționarilor Publici din APIA Iași, Constantin Cristian Orhian, exprimat printr-un comunicat de presă, Federația Națională a Sindicatelor APIA (care cuprinde și filiala ieșeană) se află în această perioadă în proces de consultare a membrilor privind declanşarea conflictului social, în contextul în care prevederile proiectului Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice i-ar putea dezavantaja pe funcționarii publici din APIA.

„Realizările de anul acesta ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se datorează în principal activităţii APIA. Această performanţă, recunoscută public, este realizată cu multe sacrificii (în principal, prin ore suplimentare neplătite), de către funcţionarii dedicaţi şi corect motivaţi. Având în vedere importanţa deosebită pe care o are absorbţia fondurilor UE, într-o proporţie cât mai mare, este necesară stimularea financiară a personalului care gestionează aceste fonduri. Orice scădere a salariilor va conduce automat la demotivare, cu toate consecinţele negative care se pot întrevedea de aici”, se menționează într-un comunicat transmis de Orhian presei.

Conform documentului, APIA și-a dovedit eficacitatea prin faptul că a atras cele mai mari sume de bani din fondurile Uniunii Europene în vederea susţinerii agriculturii româneşti, mai exact, peste 20 de miliarde de euro, începând cu 2007.

„Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) este instituţia care a atras cele mai mari sume din fondurile UE pentru susţinerea agriculturii româneşti, respectiv peste 20 de miliarde de euro începând cu 2007 pentru schemele şi măsurile de sprijin gestionate de Agenţie din fonduri UE şi din bugetul naţional, având în cei 10 ani de activitate o rată medie anuală a absorbţiei de peste 96%”.

Potrivit sindicatului APIA ieșean, Senatul a respins amendamentele propuse în Comisia pentru agricultură din Senat: „Senatul a respins amendamentele propuse (amendamente susţinute şi de Comisia pentru agricultură din Senat). La Camera Deputaţilor, dezbaterile se desfăşoară cu mare viteză, iar comisiilor de specialitate nu le mai sunt cerute avizele”.

La jumătatea lunii mai, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, afirma că legea salarizării unitare va aduce o creştere medie a salariilor cu 56%, dar vor fi şi bugetari care vor avea salarii mai mici, respectiv 3% dintre angajaţi, cu salariile mai mari de 14.000 de lei.

Propunerea legislativă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a fost adoptată cu amendamente, săptămâna trecută, în şedinţa de plen a Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Ministrul Muncii a declarat, în plen, că legea salarizării are ca obiectiv corectarea disfuncţionalităţilor din sistem, prin aplicarea principiului „la muncă egală, salarii egale”. Potrivit ministrului Vasilescu, în zilele următoare ar putea fi dat votul final pe proiectul legii salarizării, care se află în prezent la Camera Deputaţilor.

Citit 760 ori

newsletter rf

Revista