Olt: S-a dublat numărul celor interesați de schema de ajutor „Prima împădurire”, în a doua sesiune de depunere a solicitărilor - REVISTA FERMIERULUI
Miercuri, 01 Noiembrie 2017 20:55

Olt: S-a dublat numărul celor interesați de schema de ajutor „Prima împădurire”, în a doua sesiune de depunere a solicitărilor

Scris de

În sesiunea care urmează să se încheie în 17 noiembrie a.c., patru producători agricoli din judeţul Olt urmează să acceseze schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”, anunță oficiali ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Olt, în condițiile în care în prima sesiune au fost depuse doar două proiecte.

În cea de-a doua sesiune de depunere a cererilor pentru accesarea schemei de ajutor destinat creării de suprafeţe împădurite, au realizat proiecte tehnice de împădurire patru fermieri din judeţ, mai exact trei din localităţi din zona de nord a judeţului (Scorniceşti, Cungrea, Leleasca) şi unul din comuna Găneasa.

În prezent, documentațiile de specialitate se află pe circuitul de avizare la Garda Forestieră Vâlcea şi, în condițiile în care deponenții vor obţine avizul, proiectele vor fi depuse la APIA Olt până pe 17 noiembrie. Evaluarea cererilor se va face la nivel central, unde se stabileşte dacă proiectele sunt eligibile.

În prima parte a anului, în prima sesiune, în judeţul Olt au fost depuse două solicitări, una din partea unui fermier din comuna Corbu, care va împăduri o suprafaţă de teren de aproximativ trei hectare, şi o alta din partea unui fermier din Leleasca, acesta urmând să împădurească aproximativ cinci hectare teren.

Beneficiarii vor încasa 43.100 de euro, respectiv 76.800 de euro, banii urmând să ajungă la beneficiari sub forma unor prime.

Primele vor reprezenta costurile pentru înfiinţarea plantaţiilor forestiere, costuri cu elaborarea proiectului tehnic de împădurire, precum şi costuri de întreţinere a plantaţiei forestiere. Primele anuale vor fi acordate timp de 12 ani.

Schema „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite” aferentă Măsurii 8 „Investiţii în dezvoltarea zonelor împădurite şi îmbunătăţirea viabilităţii pădurilor”, Submăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite” din cadrul PNDR 2014-2020, aprobată prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 857/2016, este implementată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) prin Direcţia Generală Dezvoltare Rurală – Autoritatea de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală DGDR-AMPNDR, prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) şi prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Ajutoarele pentru împădurire și crearea de suprafeţe împădurite se acordă în cadrul Planului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020 ca ajutoare co-finanţate din FEADR.

Scopul ajutorului îl reprezintă acordarea unui sprijin financiar deţinătorilor publici şi privaţi de terenuri agricole şi neagricole şi formelor asociative ale acestora pentru realizarea de trupuri de pădure şi perdele forestiere de protecţie.

Citit 539 ori

newsletter rf

Revista