Marți, 20 Martie 2018 17:52

Obiectivul măsurii de înverzire nu prezintă ținte de contribuție la mediu și la climă. „Această abordare reflectă o cultură a cheltuielilor”, reprezentant al Curții Europene de Conturi

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Potrivit concluziilor reprezentanților Curții Europene de Conturi (ECA), exprimate printr-un document de informare cu privire la viitorul PAC elaborat ca răspuns la comunicarea Comisiei Europene (CE) privind viitorul sectorului alimentar și al agriculturii după 2020, anumite măsuri din cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) actuale nu au obiective clare, un exemplu în acest sens fiind cel al măsurii de „înverzire”.

Introdusă împreună cu ultima reformă a Politicii, astfel încât să ducă la îmbunătățirea performanței de mediu, măsura de înverzire are, în viziunea ECA, un obiectiv care nu este însoțit de ținte specifice referitoare la contribuția acestei măsuri chiar la țintele de mediu și de climă.

În acest context, se mai precizează în document, acolo unde este posibil, obiectivele ar trebui să fie cuantificate, nu numai în cazul realizărilor, ci și în cazul rezultatelor și al impactului.

„Este posibil ca fondurile pentru agricultură să fie alocate acolo unde este probabil ca ele să fie cheltuite în întregime, iar nu acolo unde ele răspund unor nevoi-cheie și produc rezultate”, a declarat domnul João Figueiredo, membrul Curții de Conturi Europene responsabil de documentul de informare. „Această abordare reflectă o cultură a cheltuielilor mai degrabă decât o cultură a performanței”.

Din acest motiv, Curtea de Conturi Europeană (ECA) a pledat luni, 19 martie 2018, pentru ca viitoarele cheltuieli efectuate în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC) să fie bazate pe ținte ambițioase și relevante în ceea ce privește performanța, respectând în același timp pe deplin cerințele referitoare la legalitate și la regularitate.

De asemenea, potrivit ECA, fondurile trebuie să fie cheltuite acolo unde pot aduce o valoare adăugată europeană semnificativă.

PAC face în prezent obiectul unei revizuiri, întrucât actuala perioadă de șapte ani utilizată pentru planificarea finanțelor UE se încheie în 2020.

„Curtea ia notă de faptul că mai multe dintre recomandările pe care le-a formulat de-a lungul anilor au fost luate în considerare de către Comisie, care și-a făcut cunoscută ambiția de a crea un cadru nou, bazat pe performanță. Curtea a observat însă că anumite statistici nu respectă criteriile pe care le-a stabilit în unele dintre rapoartele sale anterioare și că este probabil ca măsurile sprijinite să fie similare cu măsurile care au beneficiat de sprijin în trecut”, se afirmă în documentul remis presei.

În prezent, mai spun cei de la ECA, nu există un sistem statistic al UE capabil să furnizeze informații cu privire la nivelul de trai al populației agricole. Curtea a solicitat în repetate rânduri elaborarea unor astfel de date, care să poată sta la baza unei politici ce vizează asigurarea unui nivel de trai echitabil pentru populația agricolă și care să poată servi și pentru alte obiective ale PAC.

Un element-cheie al conceptului propus de Comisie este un „nou model de a obține rezultate”, care este bazat pe o mai mare flexibilitate și subsidiaritate și care încredințează statelor membre o responsabilitate crescută în ceea ce privește performanța.

În opinia Curții, pentru ca noul model să se bucure de succes, sunt necesare măsuri bazate pe dovezi științifice și statistice solide, care să producă în mod clar rezultatele dorite, ținte relevante, ambițioase și verificabile pentru noile „planuri strategice privind PAC”, aliniate la obiectivele UE, un cadru robust de monitorizare și de evaluare a performanței, precum și un lanț solid în materie de audit și de asigurare a răspunderii de gestiune, care să ofere o asigurare în ceea ce privește atât conformitatea, cât și performanța.

Citit 309 ori