Vineri, 11 Mai 2018 22:14

Chesnoiu, AFIR: „Achizițiile publice sunt o oroare în toată România”

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În opinia șefului Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Adrian-Ionuţ Chesnoiu, poziție exprimată joi, 10 mai 2018, la Târgovişte, achiziţiile publice de la noi din țară „sunt o oroare”, fie că sunt pe fonduri europene, fie din fonduri naţionale.

„Un lucru important, şi zic eu că ne va ajuta foarte mult în implementare, este faptul că putem permite de la notificarea selectării proiectului pentru finanţare, putem deja să demarăm procedurile de achiziţie. Ştiu că achiziţiile publice sunt o oroare în toată România, fie că vorbim de fonduri europene, fie că vorbim de PNDL, fie de fonduri naţionale pe programe”, a afirmat Chesnoiu, într-o întâlnire cu producători din judeţul Dâmboviţa, citat de Agerpres.

Oficialul AFIR a mai adăugat că, în scurt timp, vor fi lansate noi măsuri în cadrul programelor cu finanţare europeană.

„Avem anul acesta şi vom lansa în scurt timp noile măsuri de finanţare. Deja de săptămâna viitoare suntem în grupurile de lucru, vom convoca comitetul de monitorizare şi vom lansa şi 4.1, 6.1, 4.2 şi un pic mai târziu irigaţii. Nu se vor schimba foarte multe lucruri, am încercat să păstrăm nişte ghiduri cât de cât la acelaşi nivel, la aceleaşi prevederi ca cele trecute astfel încât să nu vă bulversăm în creionarea cererilor de finanţare. Am intervenit doar acolo unde a trebuit să detaliem lucrurile care ne-au fost ridicate ca probleme întâmpinate de dumneavoastră, fie în accesare, fie în implementare”, a precizat totodată directorul AFIR, Adrian-Ionuţ Chesnoiu.

El le-a vorbit producătorilor din Dâmboviţa şi despre posibilitatea accesării de fonduri pentru depozite de procesare fructe.

„Avem programe de finanţare pentru depozite logistice de procesare, unde sprijinul public poate merge până la 70%, dacă e vorba de cooperative, dacă nu, 50% şi suma maximă cofinanţată din bugetul UE este de 2,5 milioane de euro”, a spus Chesnoiu.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunța miercuri, 09 mai 2018, pe pagina de internet www.afir.info, o nouă versiune a Manualului de proceduri pentru atribuirea contractelor de achiziție publică pentru proiectele finanțate prin PNDR.

Principalele modificări privesc posibilitatea beneficiarilor publici de a derula achiziția într-o singură procedură a serviciilor de întocmire a proiectului tehnic și a execuției lucrărilor, ceea ce va reduce substanțial durata întregului proces de achiziție.

O altă prevedere cu impact real în derularea mai rapidă a procedurilor de achiziție o reprezintă posibilitatea solicitanților notificați în urma rapoartelor de selecție de a opta pentru demararea procedurilor de achiziții înaintea încheierii contractului de finanțare cu AFIR. Acest lucru se va face sub rezerva unei clauze suspensive care să condiționeze încheierea și executarea contractului de achiziție publică de semnarea contractului de finanțare cu Agenția.

„Solicitările beneficiarilor PNDR ne-au determinat să încercăm în colaborare cu președintele ANAP, domnul Bogdan Pușcaș, să găsim soluții pentru a accelera și simplifica procesul de achiziții publice. Am beneficiat inclusiv de sprijinul ministrului agriculturii, domnul Petre Daea și al domnului secretar de stat Alexandru POTOR, precum și al Guvernului României și acum suntem în măsură să propunem aceste noi proceduri mai flexibile, pragmatice și mai rapide. Voi continua să tratez cu maximă importanță orice sugestie și propunere, pentru că sunt convins că scopurile AFIR și ale beneficiarilor nu sunt antagonice, ci dimpotrivă, convergente, pentru dezvoltarea satului românesc”, preciza același Adrian Ionuț Chesnoiu, director general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, într-un comunicat de presă.

Începând cu data publicării pe pagina de internet a AFIR, Manualul de proceduri pentru atribuirea contractelor de achiziție publică este în mod oficial în vigoare și poate fi utilizat de către beneficiari.

Directorul AFIR, Ionuţ Chesnoiu, precum şi reprezentanţi din Ministerul Agriculturii s-au întâlnit, joi, 10 mai 2018, la Târgovişte, cu autorităţi locale şi beneficiari ai Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) din regiunea Sud Muntenia.

Citit 454 ori