Luni, 14 Mai 2018 16:34

Franța se opune diminuării subvențiilor, demers vizat de Comisia Europeană pentru noul exercițiu bugetar

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Potrivit declarațiilor de luni, 14 mai 2018, ale ministrului francez pentru Afaceri Europene, Nathalie Loiseau, citată de AFP, țara sa nu poate accepta o scădere drastică a finanţării pentru Politica Agricolă Comună (PAC) propusă de Comisia Europeană (CE) pentru viitorul buget pe termen lung al Uniunii Europene (UE).

În cadrul primelor dezbateri din interiorul blocului UE-28 cu privire la bugetul comunitar pentru perioada 2021-2017, Loiseau şi-a exprimat dezacordul net şi profund al Franţei cu privire la propunerile înaintate la începutul lunii de CE.

„Ne vom opune tăierilor avute în vedere de Comisie în domeniul plăţilor directe care vor avea un impact direct pentru agricultori”, a menționat Nathalie Loiseau. Tot în acest context, aceasta a adăugat că propunerea executivului comunitar reprezintă un risc pentru viabilitatea exploataţiilor agricole, fiind neînţeleasă de agricultorii europeni.

Comisia Europeană susține o scădere cu 5% a bugetului dedicat PAC, dintre care o reducere de aproximativ 4% pentru capitolul consacrat ajutoarelor directe pentru agricultori. Anumite state membre şi unii europarlamentari sunt sceptici cu privire la modul în care sunt prezentate aceste cifre şi se tem ca nu cumva aceste cifre să ascundă tăieri cuprinse între 10 şi 20% în termeni reali.

Potrivit opiniilor exprimate până acum de miniştrii afacerilor europene din statele membre cu privire la acest subiect, Franţa poate conta pe sprijinul Spaniei, Poloniei, Estoniei, Sloveniei, Greciei, Slovaciei, României, Ungariei şi Croaţiei, state care se opun şi ele tăierilor propuse de Comisia Europeană, în timp ce Italia, Irlanda şi Malta şi-au exprimat şi ele profunda lor preocupare. La rândul lor, Lituania şi Finlanda au criticat scăderea fondurilor alocate pentru dezvoltarea rurală, al doilea pilon al Politicii Agricole Comune.

Doar câteva state membre, în frunte cu Olanda, susţin reducerea fondurilor alocate pentru Politica Agricolă Comună, în ideea modernizării bugetului UE pe termen lung.

Conform calculelor efectuate de specialiștii Farm Europe, printre propunerile Comisiei Europene (CE) privind Cadrul Financiar Multianual (CFM) pentru perioada 2021-2027, prezentate oficial miercuri, 2 mai 2018, se ascunde și posibila „gaură” de 27,4 miliarde de euro din viitorul buget al Politicii Agricole Comune (PAC), sumă care, în prezent, este parte integrantă a sprijinului acordat agricultorilor din blocul UE28.

În ciuda informațiilor deținute de reprezentanții marilor fermieri din România, potrivit cărora plafonarea plăților „ar fi exclusă” (limitarea plăților directe către toți fermierii europeni la suma de 60.000 euro/beneficiar/an), iar diminuarea bugetului PAC ar fi de doar 4,5 la sută, specialiștii de la Bruxelles ai Farm Europe afirmă că cifra reală ar fi alta (7,2 la sută în următorii șapte ani), iar birocrații europeni mărturisesc franc că diminuarea este de „aproximativ 5%” pentru agricultură, și același procent pentru politica de coeziune.

Practic, dacă ar fi acceptată de statele membre UE și de Parlamentul European (PE), afirmă cei de la Farm Europe, proaspăta propunere a Comisiei ar duce la o reducere a bugetului PAC cu 7,2% în următorii șapte ani și ar constitui o scădere de 11,2% în 2027. Mai exact, impactul asupra plăților directe ca urmare a reducerii bugetului ar fi considerabil, susțin analiștii Farm Europe, cu un deficit pentru agricultori de 10% în decursul perioadei de execuție și de aproximativ 15% în ultimul an de implementare – 2027.

Viitorul buget pentru agricultură nu și-ar asuma astfel doar proiectul de act normativ european care consfințește impactul Brexit asupra PAC, unul de 18,9 miliarde de euro, ci ar deveni și contribuabil cu 8,5 miliarde de euro la implementarea de către Uniunea Europeană (UE) a altor politici.

Citit 290 ori