Un secretar de stat vorbește despre ținta de absorbție a fondurilor FEADR. „Nu este puțin ce s-a făcut” - REVISTA FERMIERULUI
Vineri, 28 Septembrie 2018 12:13

Un secretar de stat vorbește despre ținta de absorbție a fondurilor FEADR. „Nu este puțin ce s-a făcut”

Scris de

În deschiderea Simpozionului Regional „Dezvoltarea durabilă a mediului rural”, eveniment organizat de Centrul Regional al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR 8), secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Alexandru Potor, a precizat că ținta de absorbție a fondurilor FEADR alocate României – 1,4 miliarde euro, aferentă anului în curs, va fi atinsă la finele lunii decembrie 2018.

„Mai mult de jumătate de miliard de euro s-a absorbit în foarte puțin timp, la începutul acestui an. Per total, ținta noastră de 1,4 miliarde de euro, aferentă anului 2018, sunt absolut convins că împreună cu colegii vom reuși să facem acest lucru, astfel încât, până la 31 decembrie 2018, beneficiarii să fi primit plăți în contul dezvoltării rurale. (...) Acest obiectiv, veți vedea, îl vom atinge. Pe de altă parte, ne vom concentra de acum încolo pe sprijinul beneficiarilor noștri, pentru ca implementarea să fie cât mai ușoară și cât mai facilă”, a spus Potor. „Nu este puțin ce s-a făcut. Putem să ne mândrim cu un grad de absorbție excelent la nivelul Programului Național de Dezvoltare Rurală, inclusiv în comparație cu celelalte state europene. Am trăit o mare satisfacție auzindu-l pe comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, spunând că România este Statul Membru (n.r. - al Uniunii Europene) cu cea mai mare creștere a ratei de implementare a PNDR și a investițiilor prin Pilonul II, cele finanțate prin FEADR. Este o afirmație care face măsura respectului de care se bucură AFIR, dar și celelalte instituții care sunt implicate în acest proces al finanțării și al absorbției de fonduri europene”.

Joi, 28 septembrie 2018, într-un cadru festiv, a avut loc Simpozionul Regional „Dezvoltarea durabilă a mediului rural”. Întâlnirea a fost organizată de Centrul Regional al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR8) la care vor participa personalul de conducere al Centrului regional și personal de conducere de la nivel central al AFIR, beneficiari ai Programului Național de Dezvoltare Rurală, precum și reprezentanți ai instituțiilor din județele Ilfov, Ialomița și Călărași implicate în derularea PNDR.

În cadrul acestei acțiuni a fost prezentat stadiul implementării Programului, a fost analizată evoluția instituției în cei 18 ani de activitate în contextul implementării tehnice și financiare a PNDR prin prisma impactului fondurilor europene în agricultura și în dezvoltarea mediului rural. De asemenea, cu această ocazie s-au acordat distincții personalităților care contribuie la dezvoltarea durabilă a mediului rural.

Potrivit datelor statistice ale AFIR, beneficiarii PNDR 2020 au primit fonduri nerambursabile în valoare totală de peste 3,45 miliarde de euro pentru proiectele de investiții, pentru măsurile de mediu și climă, pentru împădurire și pentru bunăstarea animalelor.

Citit 572 ori

newsletter rf

Revista