Miercuri, 24 Octombrie 2018 22:54

AFIR îi are în vizor pe pomicultori

Scris de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

O nouă sesiune de depuneri de proiecte pe subMăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole ar urma să fie deschisă în luna decembrie a acestui an, valoarea pusă la bătaie de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) fiind, potrivit spuselor lui Alexandru Potor, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), de 50 de milioane de euro.

„Măsura 4.1a vizează investițiile în exploatațiile pomicole. A fost o surpriză foarte plăcută pentru noi faptul că această măsură a început să prindă tracțiune, să aibă apetență la beneficiari pentru că, în prima parte a anului 2017, când am preluat mandatul, lucrurile se derulau destul de greu. (...) Sunt niște avize ceva mai complexe din partea institutelor de cercetări care trebuie să certifice faptul că respectivele culturi, plantații se potrivesc zonei unde se intenționează a se înființa. Sunt niște proiecte ușor mai complexe decât celelalte, comparativ. (...) Lucrurile pe parcurs s-au reglementat și am văzut că s-a absorbit ultima lansare integrală. Acum intenționăm să deschidem, cu încă 50 de milioane de euro, valoarea sprijinului. (...) Pentru Măsura 4.1a perspectiva este undeva în luna decembrie, probabil, în funcție și de felul în care vom reuși să clarificăm (...) ultimele detalii”, a precizat oficialul MADR în cadrul unei emisiuni transmise marți, 23 octombrie 2018, de Radio Antena Satelor.

Alexandru Potor a adăugat că AFIR, agenția pe care o are în subordine în calitate de secretar de stat, și-a îndeplinit ținta de absorbție de 1,2 miliarde de euro, bani declarați.

„Practic, acești bani au fost plătiți fermierilor, s-au întors cererile de plată din partea acestora și am și trimis către Bruxelles solicitarea. Vor intra bani, acești 1,2 miliarde de euro de la AFIR, vor intra în țară până la sfârșitul lunii decembrie. De asemenea, în cazul APIA, din total plafon pe care l-am avut de executat, de 1,801 miliarde de euro, acest plafon s-a executat în proporție de 99,63 la sută, una absolut covârșitoare, așa cum a fost și anul trecut; am depășit 99,5%. (...) În total, ne-am închis pe o sumă foarte frumoasă (n.r. - cu plățile pe Programul Național de Pescuit), rotundă, de trei miliarde de euro, bani care intră în țară până la 31 decembrie 2018. Banii aceștia se adaugă la încă 3,3 miliarde de euro pe care i-am încasat pe parcursul anului 2017”, a conchis acesta.

2018: Au fost 291 de solicitări de finanțare

Miercuri, 2 mai 2018, AFIR anunța că fondurile disponibile prin subMăsura (sM) 4.1a „Investiţii în exploataţii pomicole” erau epuizate, fiind atinsă limita de 200% din alocare.

Agenția a primit online, pentru sM 4.1a, în sesiunea din acest an, 291 de solicitări de finanţare în valoare totală nerambursabilă de 170,4 milioane de euro. Alocarea financiară, disponibilă pentru sesiunea anuală de depunere a cererilor de finanţare a investiţiilor la nivel naţional, a fost de 85 de milioane de euro.

„Numărul mare de proiecte, cât şi faptul că plafonul financiar pentru depunerea cererilor de finanţare a fost epuizat arată clar un interes major pe care investiţiile în sectorul pomicol îl au în ultima perioadă. Dacă la primele sesiuni am constatat o anumită reţinere din partea solicitanţilor, iată că în acest moment lucrurile se îndreaptă în direcţia bună. Este şi o consecinţă a faptului că am reuşit să simplificăm multe aspecte pe care beneficiarii ni le-au semnalat şi să fim mai aproape de ei în acest proces, deloc uşor, al depunerii de proiecte în sectorul pomicol”, afirma la acea vreme directorul general al AFIR, Adrian-Ionuț Chesoiu.

AFIR preciza că depunerea proiectelor în cadrul acestei sesiuni s-a oprit înainte de termenul limită prevăzut în anunţul de lansare, ca urmare a faptului că valoarea publică totală a proiectelor depuse cu un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate a depăşit 200% din alocare (excluzând valoarea publică totală a proiectelor retrase).

Sesiunea de depunere a proiectelor pentru investiţii în exploataţii pomicole prin sM 4.1a a fost lansată în data de 27 decembrie 2017. Termenul-limită de depunere a cererilor de finanţare era de 30 iunie 2018.

Citit 599 ori