Monsanto refuză oferta de 62 miliarde euro a celor de la Bayer, însă este dispusă la continuarea negocierilor - REVISTA FERMIERULUI
Joi, 26 Mai 2016 10:23

Monsanto refuză oferta de 62 miliarde euro a celor de la Bayer, însă este dispusă la continuarea negocierilor

Scris de

Chiar dacă Monsanto a refuzat oferta de 62 de miliarde de dolari înaintată de nemții de la Bayer pe motiv că este „inadecvată financiar”, acțiunile gigantului nord-american al semințelor s-au întârit pe bursă, iar conducerea a lăsat să se înțeleagă că este deschisă în continuare la discuții „constructive” cu privire la încheierea unui posibil contract.

Hugh Grant, președintele director general al Monsanto, a precizat că oferta per acțiune de 122 de dolari americani a celor de la Bayer, cifră dezvăluită luni, „subevaluează semnificativ compania”.

Oferta în sine, care pe de-o parte ar veni la pachet cu un beneficiu de 37 la sută destinat acționarilor Monsanto, nu aduce cu sine prea multe detalii privind resursa de finanțare, despre aceasta Bayer menționând că va fi disponibilă prin îndatorare și obligațiuni, cât și din câștigarea acordului de la instituțiile antitrust, a mai punctat Grant, citat de Agrimoney.com.

Mai clar, oferta „nu vine cu asigurări în ceea ce privește anumite riscuri legate de finanțare sau de aspecte regulatorii legate de achiziție”, a mai adăugat oficialul gigantului nord-american.

„Conversații constructive”

Cu toate acestea, șefii Monsanto au adăugat că sunt „deschiși la conversații continue și constructive” cu privire la dacă ar putea fi încheiat până la urmă un acord de business în interesul acționarilor.

„Suntem pentru beneficiile substanțiale pe care o strategie integrată ar putea-o furniza fermierilor, societății în sine, cât și afacerii de succes a celor de la Bayer”, a mai adăugat Grant.

Acțiunile Monsanto tranzacționate la New York în orele de închidere „au înghețat” la nivelul de 108,86 dolari, în creștere cu 2,7 la sută.

„Pregătiți pentru a acționa imediat”

În realitate, Bayer, care este pe o poziție dominantă la capitolul produse agrochimice, mai mult decât pe zona semințelor, pare a fi cel mai bun „pariu” la nivel antitrust în ceea ce privește fuziunea cu Monsanto, companie cu o prezență slabă pe zona de produse de protecție a plantelor, fapt care ar alunga temerile privind o eventuală poziție de monopol.

Monsanto propovăduiește de mult timp beneficiile unor fuziuni în sector, în condițiile unor costuri pentru cercetare aflate în creștere constantă, unui climat de piață dificil, susținut de prețurile mici la cereale, respectiv unor eforturilor sortite eșecului de a achiziționa rivalul elvețian Syngenta.

Tot luni, Bayer a anunțat că „este pregătită să pornească imediat demersurile de due diligence și negocieri, astfel încât să obțină o tranzacție acceptată” cu Monsanto.

Grupul german a afirmat totodată prin vocile sale autorizate că este „bazat pe abilitatea sa de a finanța tranzacția, bazându-se pe discuțiile avansate și suportul pe care îl poate avea de la băncile sale finanțatoare”.

Nu în ultimul rând, în legătură cu eventualele probleme antitrust, compania germană a precizat că ”deține un istoric de succes la capitolul discuții cu autoritățile de resort, astfel încât să-și asigure aprobările necesare”.

Fermierii nord-americani, speriați că vor fi puși în fața unui monopol

O primă reacție a clienților finali pare să fi venit chiar din SUA. Producătorii agricoli de acolo sunt neîncrezători că vor avea de câștigat din consolidarea rapidă prin care trece acum piața de semințe și pesticide.

„Cei doi pot controla atât de mult... Avem nevoie de Bayer și de Monsanto în competiție. Fermierii sunt lăsați în suferință și, la sfârșitul zilei, totul se termină la noi”, a afirmat zilele trecute Chris Porter, un fermier american, citat de portalul AgWeb.

O înțelegere dintre Bayer și Monsanto va concentra 30% din piața de pesticide și semințe în cadrul acestei mega-corporații, iar alte 40% vor fi împărțite de Syngenta-ChemChina și de Dow-Dupont.

Atât fermierii americani cât și analiștii au semnalat un potențial risc de creștere al prețurilor în condițiile în care piața va ajunge să fie concentrată între atât de puțin jucători.

Negocierile celor doi giganți vin la jumătate de an după ce piața de semințe și pesticide a făcut primii pași spre consolidare în rândul corporațiilor-mamut.

Cei care au spart gheața au fost cei de la Dupont și Dow care au anunțat în luna decembrie a anului trecut că vor fuziona, iar, în februarie, a venit rândul elvețienilor de la Syngenta să anunțe că vor fi cumpărați de compania chineză de stat ChemChina.

O eventuală absorbție cu succes a Monsanto în portofoliul Bayer ar putea însemna și sfârșitul de drum pentru această marcă, în condițiile în care germanii au asimilat companiile anterior preluate sub brandul grupului german.

Citit 1400 ori

newsletter rf

Revista