Vineri, 30 Iunie 2017 19:07

După problemele cu Legea 150 din România, retailul străin din Polonia denunță impozitul progresiv din sector. „Este ilegal, încalcă reglementările UE și favorizează companiile mici

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Organizaţia companiilor poloneze din sectorul comerţului şi distribuţiei (POHiD), care reprezintă interesele companiilor de distribuţie în special ale grupurilor franceze Auchan, Carrefour, Castorama, E. Leclerc, ale companiilor germane Kaufland, Lidl şi Metro, ale grupului portughez Jeronimo Martins sau ale celui britanic Tesco, a anunţat că va recurge la toate mijloacele juridice şi instituţionale pentru a denunţa noua măsură fiscală, și anume impozitul progresiv.

Asta după ce, în februarie, CE urechea România pe motiv că normele naționale privind comercializarea cu amănuntul a produselor agricole și alimentare ale României contravin legislației Uniunii Europene (UE).

Potrivit Reuters, citată de Agerpres, reprezentanții POHiD spun că zece grupuri de distribuţie cu capital străin ar urma să verse 80% din sumele colectate de fiscul polonez din sectorul de distribuţie. În consecinţă, organizația retailerilor crede că noua măsură fiscală este o dovadă a xenofobiei faţă de un sector care a investit 50 de milioane de euro în Polonia şi a creat 200.000 de locuri de muncă.

Impozitul progresiv introdus de Guvernul polonez în sectorul de retail este ilegal, încalcă reglementările UE şi favorizează companiile mai mici, cu o cifră de afaceri mai scăzută, a anunţat vineri Comisia Europeană (CE).

Din acest motiv, CE a înaintat o solicitare Poloniei prin care să înlăture discriminarea nejustificată între companii în privinţa impozitului din sectorul de retail şi să restabilească tratamentul egal pe piaţă.

În septembrie 2016, Guvernul de la Varşovia a adoptat un proiect, descris drept „impozitul pe supermarketuri”, care prevede introducerea unui nou impozit de 0,8% pe cifra de afaceri a companiilor de distribuţie care realizează vânzări lunare mai mici de 170 de milioane de zloţi (38,3 milioane de euro) şi un impozit de 1,4% pe cifra de afaceri a companiilor cu vânzări mai mari de 170 de milioane de zloţi. În schimb, companiile care realizează vânzări mai mici de 17 milioane de zloţi pe lună nu sunt afectate.

„Din cauza structurii progresive a taxei, companiile mai mici nu plătesc deloc impozitul din sectorul de retail sau plătesc un nivel mai redus decât concurenţii mai mari”, se arată într-un comunicat de presă al forului comunitar.

În septembrie, Comisia Europeană a demarat o investigaţie asupra impozitului progresiv introdus de Guvernul polonez în sectorul de retail şi, de asemenea, a ordonat autorităţilor de la Varşovia să suspende acest impozit până la încheierea investigaţiei.

Și românii au fost ilegali!

Pe motiv că normele naționale privind comercializarea cu amănuntul a produselor agricole și alimentare ale României contravin legislației Uniunii Europene (UE), Comisia Europeană (CE) a decis miercuri, 15 februarie 2017, să trimită o scrisoare de punere în întârziere țării noastre.

Mai exact, potrivit comunicatului de presă al CE, marilor comercianți cu amănuntul li se solicită să achiziționeze cel puțin 51 la sută din produsele alimentare și agricole de la producătorii locali.

„Acest fapt pune probleme legate de libera circulație a mărfurilor”, se afirmă în documentul de presă.

Același act normativ (Legea nr. 150/2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare), mai spun oficialii CE, prevede obligația comercianților cu amănuntul de a promova produsele de origine română, limitându-le astfel decizia de natură comercială privind alegerea produselor pe care le oferă, ceea ce contravine libertății de stabilire (articolul 49 din TFUE).

„În conformitate cu dreptul UE, restricționarea acestor libertăți este permisă numai în cazul în care există o nevoie justificată pentru a proteja un interes public major, precum sănătatea publică, iar măsurile adoptate nu trebuie să fie mai puțin restrictive”, spun cei de la Comisie.

Potrivit spuselor acestora, țara noastră nu a furnizat dovada faptului că măsurile naționale sunt justificate și proporționale. Autoritățile române au acum la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie.

Alături de alte trei state membre, la vremea respectivă, România nu comunicase încă CE transpunerea deplină a normelor în legislația lor națională.

„Ele au acum la dispoziție două luni pentru a notifica transpunerea completă. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a UE”, au conchis oficialii CE.

Citit 293 ori