Luni, 10 Iulie 2017 20:08

Nivelul prețurilor materiei prime alimentare rămâne scăzut. Pe termen scurt, indicele FAO al preţurilor produselor alimentare crește de la an la an cu șapte procente

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Preţurile materiilor prime de proveniență agroalimentară ar urma să rămână scăzute în următorii zece ani, în comparație cu precedentele vârfuri, se arată în cele mai recente prognoze pe un deceniu, publicate luni de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Motivele care stau în spatele acestor modificări sunt atât previzionarea încetinirii ritmului de creştere a cererii în mai multe economii emergente, dar și politicile în domeniul biocombustibililor care ar urma să aibă un impact limitat asupra pieţelor.

Cu o valabilitate în perioada 2017-2026, raportul preconizează că o productivitate mai mare va acoperi ritmul scăzut de creştere a consumului, ceea ce va ţine sub control preţurile la materiile prime alimentare. Mai mult, o diminuare a ritmului de creştere a Chinei, cumulată cu o creştere mai mică a populaţiei mondiale şi o expansiune mai puţin viguroasă a biocombustibililor produşi pe bază de produse agricole, va contribui, de asemenea, la ţinerea sub control a pieţelor agricole, susţin OECD şi FAO, citați de Reuters și Agerpres.

„Ultimul deceniu a cunoscut o creştere fără precedent a cererii pentru produse agricole. Pentru majoritatea materiilor prime alimentare, inclusiv cereale, carne, peşte şi uleiuri vegetale, ritmurile de creştere în următorul deceniu se vor reduce la aproape jumătate”, se menționează în documentul elaborat de cele două entități.

În condiții în care în ultimii 10 ani, creşterea numărului locuitorilor şi majorarea consumului per capita au contribuit în mod egal la creşterea generală a cererii de materii prime alimentare, în următorul deceniu se vor înregistra creşteri semnificative doar la consumul per capita de produse lactate, zahăr şi uleiuri vegetale.

Pe fondul unor pieţe agricole mai stabile în următorul deceniu, o excepţie notabilă va fi apetitul Indiei pentru produse lactate, fenomen care va face din India cel mai mare producător de lapte, devansând Uniunea Europeană.

„Creşterea consumului de lactate este excepţională, rezultatul fiind că produsele lactate vor înregistra cel mai mare ritm de creştere a consumului în rândul materiilor prime alimentare”, se mai scrie în raportul OECD şi FAO.

Cererea pentru lapte a Indiei demonstrează impactul crescut pe care această ţară îl va avea asupra pieţelor globale, pe măsură ce în următorul deceniu va devansa China din poziţia de cea mai populată ţară a lumii.

În plus, creşterea producţiei de lapte a Indiei, care ar urma să se tripleze până în 2025, scoate în evidenţă diferenţele existente în dietele alimentare. Astfel, în timp ce produsele lactate vor reprezenta principala sursă de proteine suplimentare în India, în Asia de Sud-Est peştele va fi mai important, iar în Africa sub-sahariană accesul la proteine rămâne limitat de venituri şi restricţiile de distribuţie.

Indicele FAO pentru preţurile produselor alimentare, în creștere

În altă ordine de idei, faţă de 2016, indicele FAO pentru preţurile produselor alimentare, calculat în baza preţurilor pieţei internaţionale pentru cele cinci grupe principale de alimente, a înregistrat o creștere de șapte procente. De asemenea, s-a înregistrat o creștere în medie cu 175,2 puncte sau 1,4 procente în luna iunie, faţă de mai 2017.

Parametrul s-a majorat cu 4,2% în cursul lunii, pe fondul creşterii preţurilor la grâul cu conţinut ridicat de proteine şi din cauza deteriorării condiţiilor de cultivare din Statele Unite ale Americii (SUA). Costurile de achiziție la porumb, în schimb, au scăzut pe fondul recoltelor-record din America de Sud.

Totodată, indicele FAO pentru preţurile la carne şi produse lactate a crescut, în timp ce preţurile la uleiurile vegetale şi zahăr au scăzut.

În ciuda înăspririi condiţiilor de aprovizionare cu grâu cu conţinut înalt de proteine, aprovizionarea cu cereale la nivel global tinde să rămână abundentă în anul următor, potrivit Raportului FAO privind oferta şi cererea de cereale, dat recent publicității.

FAO a revizuit în scădere prognoza din iunie pentru producţia globală de grâu în 2017 şi în creştere pentru porumb şi orez. Producţia globala de cereale în acest an este probabil să atingă în total 2.593 de milioane de tone, cu aproximativ 0,6 procente mai puţin decât cea din 2016.

Totodată, se estimează că stocurile de cereale din lume vor continua să se extindă până la un nivel-record de aproximativ 704 milioane de tone.

Citit 231 ori