Franța, Spania și Germania, probleme cu producția de grâu. Încă o dată, Strategie Grains își revizuiește în scădere propriile așteptări cu privire la recolta UE - REVISTA FERMIERULUI
Vineri, 14 Iulie 2017 19:32

Franța, Spania și Germania, probleme cu producția de grâu. Încă o dată, Strategie Grains își revizuiește în scădere propriile așteptări cu privire la recolta UE

Scris de

Recolta de grâu a Uniunii Europene (UE) – cel mai mare producător la nivel mondial – are parte de cea de-a doua previziune de creștere negativă în ultimele 48 de ore, pe fondul secetei înregistrate în Franța și în Spania, fapt care i-a determinat pe analiștii Strategie Grains să își revizuiască propriile estimări, din nou.

Pe de altă parte, ploile din Germania – al doilea mare cultivator de grâu din UE – vin la pachet cu temeri față de oferta mondială de grâu cu conţinut ridicat de proteine, necesar pentru producţia unor specialităţi de pâine şi blat de pizza, conform Bloomberg.

În ceea ce privește temerile celor de la Strategie Grains, specialiștii în proiecții de piață din cadrul companiei au revizuit în scădere estimările cu privire la producția de grâu a UE cu 900.000 de tone, până la un total de 140,7 milioane tone. Cantitatea previzionată a fi produsă este aproape cu 5 milioane de tone sub cifra înregistrată anul trecut, atunci când aceasta a fost subminată de ploile care au căzut în Franța.

Diminuarea survine la scurt timp după o alta de 1,1 milioane de tone, înregistrată în rapoartele din aprilie și mai a.c.

De asemenea, previziunile grupului de analiză plasează producția totală de grâu a blocului comunitar, inclusiv durum, la 149,3 milioane de tone, practic, o creștere de doar 3,3 milioane de tone de la an la an.

Piedici franțuzești și spaniole

Potrivit Agrimoney.com, care îi citează pe analiștii companiei Strategie Grains, Franța și Spania ar sta în spatele acestei reduceri de randament, ca urmare a secetei și arșiței care au afectat serios recolta de cereale în faza de umplere a bobului.

Cu toate acestea, estimările cu privire la recolta din Franța – una previzionată a atinge un total de 36,3 milioane de tone – era peste o altă estimare intermediară de luna trecută. Pe atunci, grupul de analiză preciza că, într-o vizită într-o exploatație agricolă, specialiștii au observat culturile într-un stadiu mai avansat de dezvoltare decât se așteptaseră, micșorând vulnerabilitatea lor la căldură.
Revizuirile survin la câteva ore după ce Departamentul SUA pentru Agricultură (USDA) și-a micșorat estimările cu privire la producția totală de grâu (moale plus durum) cu circa 750.000 de tone, până la un total aproximativ de 150 de milioane de tone, susținând că „vor fi producții mai mici în Spania și în Franța”.

Totodată, USDA prevede o creștere negativă de 500.000 de tone, până la un total de 30 de milioane de tone, previziunea cu privire la exporturile de grâu ale UE (moale plus durum) în sezonul 2017-2018. Astfel, blocul comunitar face rocada cu Rusia la acest capitol pentru locul al II-lea.

Cu toate acestea, estimările Strategie grains sunt oarecum similare cu cele ale Consiliului Internațional al Cerealelor (CIC), care a previzionat producția totală de grâu (moale plus durum) a blocului UE27 la 149,4 milioane tone și la peste 147,6 milioane de tone producția utilizabilă, estimare a Comisiei Europene (CE).

Nici perspectivele randamentelor la hectar din Germania nu arată bine

Ploile căzute în ultima lună au afectat grâul din Germania, în condițiile în care cele mai mari cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat în nord-estul ţării, ceea ce a afectat calitatea, a precizat David Streit, analist la Commodity Weather Group. Potrivit acestuia, precipitațiile înregistrate în această perioadă a anului pot reduce nivelul de proteine şi pot amâna recoltatul, care în mod normal începe la mijlocul lunii iulie şi continuă până la finalul de august.

Semnele de întrebare cu privire la calitatea grâului nemțesc survin în urma vremii secetoase care a afectat deja cultura de grâu de primăvară din SUA, un soi care are un conţinut ridicat de gluten. Diminuarea ofertei a împins cotaţiile futures pentru acest tip de grâu la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani. În atare condiţii, piaţa ar putea fi nevoită să se îndrepte spre alte ţări care cultivă grâu cu conţinut ridicat de proteine, pentru a acoperi deficitul, estimau săptămâna trecută analiştii de la firma de trading Nidera.

„Din cauza problemelor provocate de secetă în zonele de cultivare a grâului de primăvară din SUA şi Canada, este foarte important ca grâul cu conţinut ridicat de proteine din Germania să beneficieze de o vreme bună în perioada recoltei. Dacă sunt prea multe ploi pentru grâul din Germania, atunci vom avea un deficit global semnificativ”, a declarat Dan Basse, preşedintele firmei de consultanţă AgResource. Potrivit șefului companiei, preţurile plătite pentru grâul din Germania şi ţările baltice au crescut în ultimele săptămâni, iar acest lucru va continua din cauza ploilor din Germania.

În mod normal, grâul din Germania are un conţinut de proteine cuprins între 12 şi 14%, mai mare decât grâul cultivat în Franţa şi în Ucraina. În cazul grâului de primăvară din SUA, conţinutul de proteine este de 13,5%. Cotaţiile futures pentru aceste soiuri de grâu au crescut cu peste 40% în ultimele două luni.

Scăderi și la orz, și la porumb

Citând perspectivele slabe de producție ale Spaniei, Strategie Grains și-a revizuit în scădere producția UE de orz cu 500.000 de tone, până la un total de 58 de milioane de tone. Totalul previzionat este cu 2,5 milioane de tone sub nivelul producției de anul trecut și cel mai mic din ultimii ani.

Estimarea companiei se află sub cea de 58,8 milioane de tone a CIC și de 59,1 milioane de tone a USDA, chiar dacă peste cifra de 57 de milioane de tone, vehiculată de CE.

În ceea ce privește porumbul, Strategie Grains și-a diminuat nivelul așteptărilor privind producția cu 1,2 milioane tone, până la un total de 58,8 milioane de tone, sub totalul înregistrat anul trecut, și anume 60 de milioane de tone.

Citit 1070 ori

newsletter rf

Revista