Rusia va majora exportul de grâu către China. Putin recunoaște că negocierea semnării documentului care ar parafa comercializarea altor tipuri de cereale către chinezi, pe final - REVISTA FERMIERULUI
Joi, 20 Iulie 2017 20:39

Rusia va majora exportul de grâu către China. Putin recunoaște că negocierea semnării documentului care ar parafa comercializarea altor tipuri de cereale către chinezi, pe final

Scris de

Rusia a negociat o majorare a nivelului exporturilor de grâu către China, iar discuțiile cu privire la autorizarea comercializării altor tipuri de cereale pe piața chineză sunt în stadiul de finalizare, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin, marți, după discuțiile cu omologul său chinez, Xi Jinping.

„Decizia a fost luată în vederea creșterii stocurilor de grâu rusesc. Negocierea parafării unui document care să autorizeze intrarea pe piața chineză a altor tipuri de cereale se află la final. Problema sistării restricțiilor de import impuse de China pentru carnea și procesatele de pui din Rusia a fost și ea discutată”, a afirmat liderul de la Kremlin.

Președintele rus a mai adăugat că Moscova și Beijingul au sesizat oportunități de cooperare în sfera agriculturii, concretizate în comerțul bilateral aflat în creștere.

„Exporturile de produse agricole (n.r. - către China) au urcat cu 17 procente, până la un total de 1,6 miliarde de dolari”, a mai afirmat Putin, care a adăugat că cifra de afaceri a comerțului bilateral a crescut în sezonul 2016-2017. „Volumul său a crescut cu patru procente în 2016 și a atins un nivel de 66 miliarde de dolari. Creșterea este notabil mai mare în patru luni din acest an – 37 de procente (24,5 miliarde de dolari)”, a mai adăugat șeful de stat, citat de Itar Tass.

Cele două părți „au ajuns într-un punct comun în care parteneriatul strategic sino-rus a atins o dinamică impresionantă în aproape toate sferele”, precum și că au dus la încheierea unor acorduri importante privind acumularea de legături în cele mai diverse domenii”.

Nu demult, oficialii americani tocmai au promovat Rusia pe primul loc în topul exportatorilor mondiali de grâu, mulțumită unei revizuiri în creștere a așteptărilor privind producția până aproape de un nivel-record.

În raportul său mult-așteptat cu privire la producția și cererea mondială de produse agroalimentare – WASDE, Departamentul SUA pentru Agricultură (USDA) anticipează că exporturile ruse de grâu în sezonul 2017-2018 ar urma să atingă nivelul de 30,5 milioane de tone – o revizuire în creștere cu 1,5 milioane de tone și în mod clar un nou record.

China continuă să fie cel mai mare producător de grâu, dar este, de asemenea, și cel mai mare importator de grâu din lume, cu o medie de 10 milioane de tone anual. China are cea mai mare suprafață de teren cultivată cu grâu (29 milioane hectare), urmată îndeaproape de Statele Unite (25 milioane ha), India (25 milioane ha), Federația Rusă (24 milioane ha), Kazahstan (12 milioane ha) și Canada (11 milioane ha).

Citit 642 ori

newsletter rf

Revista