Franța are așteptări pozitive cu privire la recoltele sale de rapiță și de grâu. Germania redirecționează producția de cereale către producția de nutreț. România, raportează regional - REVISTA FERMIERULUI
Luni, 07 August 2017 17:46

Franța are așteptări pozitive cu privire la recoltele sale de rapiță și de grâu. Germania redirecționează producția de cereale către producția de nutreț. România, raportează regional

Scris de

Hexagonul și-a revizuit în creștere propriile estimări cu privire la recoltele de grâu și rapiță și a subliniat prin vocile specializate potențialul unor randamente „bune” și în cazul culturii de porumb - în condițiile unor precipitații adecvate care să le urmeze pe cele din iunie și iulie a.c. - în timp ce fermierii germani vor fi nevoiți să redirecționeze circa 40 la sută din grâu către fabricarea de nutreț, pe fondul calității slabe.

Ministerul Agriculturii din Franța a majorat nivelul așteptărilor cu privire la cantitatea de grâu moale care ar urma să fie obținută în perioada imediat următoare (premergătoare definitivării volumelor obținute) cu 567.000 de tone, până la un total de 36,78 milioane tone – cel mai mare din blocul UE27. Producția estimată o depășește astfel pe cea de anul trecut cu 34 de procente, sezonul 2015-2016 fiind unul dezastruos pentru Franța, lovită de precipitații abundente la acea vreme.

Revizuirea reflectă o majorare a randamentului estimat cu 0,09 tone la hectarul cu grâu moale, până la un total de 7,15 t/ha, precizează Mike Verdin de la Agrimoney, citând surse ministeriale franceze. Conform spuselor sale, cifra ar fi fost și mai mare dacă nu interveneau datele parvenite din Lorraine – nord-estul Franței – acolo unde, spune ministerul de resort – „înghețul și lipsa precipitațiilor au afectat deja dezvoltarea optimă a grâului”.

Și la rapiță, Hexagonul anunță majorări de producție

Între timp, estimările cu privire la producția de rapiță s-ar putea opri la un total de 5,22 milioane tone, adică la o creștere previzionată de 557.000 de tone. Această cantitate estimată ar putea duce nivelul producției înregistrate la finalul recoltării la un nivel care să-l depășească pe cel de anul trecut, de 4,74 milioane de tone.

Cu privire la randamente, din nou, revizuirea este una demnă de luat în seamă – un plus de 0,38 tone la hectar peste cele 3,58 t/ha, practic una mai mare cu șapte procente peste medie.

Și în acest caz, recolta ar fi fost și mai mare dacă nu ar fi existat „o scădere de șase procente la nivel local, de la an la an”, în parte din cauza secetei din august și septembrie 2016, pe fondul cărora „unele însămânțări au fost blocate”.

Franța ia locul Germaniei în topul producătorilor

Revizuirile în creștere survin în urma unor rapoarte privind previziunile de recolă, unele mai bune decât așteptările anterioare, influențate de primăvara secetoasă și de valul de căldură din iunie 2017.

Într-adevăr, atât Strategie Grains, cât și grupul de cercetare Terres Inovia, citate de Agrimoney, și-au revizuit în creștere estimările cu privire la recolta de rapiță din Franța, unele care le vor eclipsa realmente pe cele din Germania.

Recolta de rapiță a nemților – estimată de Deutscher Raiffeisenverband, un grup spercializat de cooperative agricole – ar atinge în acest an un total de 4,78 milioane tone.

Nevoie mare de ploi, în august

În primele sale estimări cu privire la recolta de porumb a țării, Ministerul Agriculturii din Hexagon precizează prin aceleași voci autorizate că producția va crește și ea și ar putea atinge un total de 12,76 milioane tone, în creștere de la nivelul înregistrat în sezonul anterior, și anume de 11,71 milioane tone.

Culturile de primăvară se dezvoltă în prezent în condiții favorabile, se mai precizează în comunicările publice ale ministerului de resort din Franța, demne de luat în seamnă fiind și presiunile relativ mici exercitate de dăunători asupra culturilor, respectiv precipitațiile care au căzut „la momentul oportun”, în iunie și iulie a.c.

Cu toate acestea, cu irigațiile limitate în anumite zone, ploile din august sunt necesare pentru a putea confirma viabilitatea culturilor și a potențialului de producție.

Producția de porumb a Franței ar putea atinge un nivel al randamentului de 9,26 tone la hectar, în creștere față de nivelul de 8,19 tone la hectar cât se înregistra în anul anterior.

Nu în ultimul rând, sfecla de zahăr se dovedește a fi mult mai populară printre fermierii francezi în acest sezon, cu însămânțări aflate în creștere cu 17 procente, până la un nivel de 472.000 hectare, mulțumită dispariției cotei de producție impusă de Uniunea Europeană (UE).

Germania, mai multe cereale pentru nutreț

Ploile care au căzut în acest an, cu câteva săptămâni înainte de recoltatul grâului, ar putea face ca o parte însemnată din recolta Germaniei să nu poată fi folosită decât ca nutreţ pentru animale, informează Bloomberg, citată la rândul său de Agerpres.

„Calitatea grâului, până acum, este mai slabă decât anul trecut şi mai proastă decât în 2015”, a declarat Bernhard Chilla, analist la Agravis Raiffeisen AG, unul din principalii colectori de cereale din Germania. Potrivit estimărilor Agravis şi firmei de consultanţă Agriculture Market Information Co., până la 40% din recolta de grâu a Germaniei ar putea fi utilizată ca nutreţ pentru animale în acest an, un nivel dublu faţă de un an normal.

La fel ca şi omologii lor europeni, fermierii germani s-au confruntat cu evoluţiile meteo nefavorabile din acest an. Mai întâi a fost o secetă prelungită în timpul iernii în multe zone, după care a urmat frigul în timpul primăverii şi un val de căldura în iunie. Apoi în iulie ploile abundente au lovit Germania, ploi care au continuat şi luna aceasta.

În mod normal, grâul folosit ca nutreţ pentru animale are o greutate şi un conţinut de proteine mai redus decât grâul utilizat la producţia de făină de panificaţie.

„Vom avea mai multe cereale pentru nutreţ şi mai puţin grâu de calitate ridicată. Anul trecut am fost la limită cu oferta de grâu pentru nutreţ însă anul astă am putea avea supraofertă. Restul ar putea să ajungă în Europa de Sud”, susţine Wienke von Schenck, analist la AMI.

Potrivit analiştilor ploile ar putea să mai persiste încă două săptămâni. Până acum precipitaţiile au avut cel mai mare impact asupra zonei centrale a Germaniei, una din cele mai importante regiuni pentru culturile de cereale. Situaţia depinde însă de evoluţiile din nordul Germaniei, unde ploile au întrerupt recoltatul. Până în prezent, doar 5% din grâu a fost colectat şi cea mai mare parte din această regiune nu a început încă recoltatul.

„Avem ploi tot timpul. Este greu să trimiţi combinele pe câmp. De acea nu avem niciun progres cu recoltatul”, a precizat Frank Deckert, trader la Ceravis.

Modul cum va evolua vremea în următoarele două săptămâni va determina şi ce cantitate de grâu va exporta Germania, subliniază Wienke von Schenck, analist la AMI. Potrivit acestuia este posibil ca exporturile să coboare cu până la 15% comparativ cu sezonul precedent, în cel mai pesimist scenariu, şi să rămână neschimbate, în cel mai bun caz.

România, țara vizitelor și lipsei de predictibilitate. Daea se plimbă, cifrele absentează

Din păcate, ministerul de resort din România stă extrem de prost la capitolul comunicare, mai prost chiar și decât în mandatul lui Achim Irimescu. Până la această dată, angajații biroului de presă al MADR nu au raportat niciun fel de date preliminare privind producția estimată la hectar, la principalele culturi agricole, așa cum fac aproapte toate celelalte instituții din UE27, chiar și din Ucraina.

La noi în țară, până la această oră, singurele date publice existente sunt cele locale (în cazul nostru din Buzău și Tulcea). Concret, după recoltarea a peste 98 la sută din suprafeţele cultivate cu grâu, în Buzău s-a înregistrat o producţie medie de circa 4.9 tone la hectar, cu aproape 25% mai mare decât în 2016.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei Agricole Judeţene Buzău, Daniela Stan, citată de Agerpres (www.agerpres.ro), „calitatea grâului recoltat în acest an este foarte bună”.

Aceeași sursă a mai spus că și în cazul celorlalte culturi s-au obţinut producţii medii ridicate, astfel că, la orz producția este de 4,095 t/ha, rapiţa a atins 2,9 tone la hectar, iar orzoaica de 3,6 t/ ha.

De asemenea, la nivelul zilei de 31 iulie 2017, aceeași agenție de presă raporta că recoltatul grâului şi orzului era realizat în proporţie de circa 80% în judeţul Tulcea, în unele cazuri fermierii obţinând o producţie de circa 9 tone de grâu la hectar şi până la 8 t/ha la orz.

Potrivit unui raport prezentat în şedinţa colegiului prefectural de conducerea DJA Tulcea, din suprafaţa totală de 294.888 de hectare de teren arabil din judeţ, în toamna anului trecut s-a însămânţat o suprafaţă totală de 121.524 de hectare. Din aceasta, cea mai mare suprafaţă, respectiv 74.692 hectare, a fost cultivată cu grâu.

Citit 732 ori

newsletter rf

Revista