Luni, 27 Noiembrie 2017 17:34

Argentina se adaptează situației generate de scandalul glifosatului din Uniunea Europeană. Un nou tip de sămânță modificată genetic a fost autorizat recent

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Vineri, 24 noiembrie 2017, Argentina a autorizat utilizarea unui nou tip de sămânță de soia modificată genetic rezistentă la erbicide altele decât glifosatul, în contextul în care dezbaterile la nivel european persistă dacă să fie prelungită licența de utilizare a moleculei amintite anterior.

Dezbaterile din interiorul Uniunii Europene (UE) survin în urma unor temeri exprimate potrivit cărora erbicidul Roundup ar cauza cancer. Situația a cauzat temeri în statul sud-american (numărul unu ca exportator de șrot și ulei de soia și numărul trei mondial la exportul de soia boabe) că livrările către clienții din blocul comunitar ar fi în pericol.

Potrivit Reuters, voci autorizate din interiorul Ministerului argentinian al Agriculturii au precizat că sămânța SYN-000H2-5 avea nevoie de erbicide care nu ridicau probleme de sănătate pe mapamond. Astfel, companiile Syngenta AG și Bayer AG au solicitat aprobarea guvernului în vederea aprobării seminței.

„Acest lucru este de o deosebită importanță, dat fiind numărul de ierburi dăunătoare aflat în creștere, dar și posibilele limitări ale utilizării erbicidului glifosat”, au mai precizat specialiștii ministerului de resort din Argentina.

În iulie 2016, Bruxelles-ul a acordat o prelungire de 18 luni a licenței de utilizare a glifosatului, în așteptarea unui studiu științific mai aprofundat comandat ca urmare a eșecului răsunător de reînnoire a acordării licenței pe 15 ani.

Încă nu este clar dacă o eventuală interzicere a utilizării glifosatului în Europa ar putea avea impact asupra produselor pe bază de soia importate din Argentina, a precizat pentru Reuters Gustavo Lopez, director al companiei de consultanță cu sediul în Buenos Aires – Agritrend.

Argentina a exportat 7,5 milioane de tone de șrot de soia către țări din interiorul blocului comunitar în primele luni ale anului 2017, potrivit datelor Indec, agenția statistică a statului. Producătorii din această țară ar urma să planteze 16,8 milioane hectare cu soia în anul agricol 2017-2018.

În săptămâna 13-19 noiembrie 2017, Monsanto, precum și unele grupuri agricole nord-americane au dat în judecată statul California pentru impunerea obligativității etichetării cu avertismente privind riscul de cancer a produselor pe bază de glifosat.

Românii, unii dintre cei mai vocali fermieri în susținerea glifosatului

La mijlocul lunii octombrie 2017, prin vocea Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR), anunța că fermierii români sunt dispuși să dea în judecată Comisia Europeană (CE) în cazul în care nu se va reautoriza glifosatul. Procedura a fost declanșată prin notificarea mai multor lideri ai fermierilor, fermieri membri ai APPR!

Membrii organizației au transmis direct la Bruxelles sau prin intermediul APPR o notificare către comisarul Andriukaitis. Prin intermediul documentului, se preciza că oricare dintre femierii care au făcut acest demers își rezervă dreptul de a sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene, conform articolului 265 din Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene.

„Fermierii interesați de a face un demers similar pot contacta APPR pentru a le pune la dispozitie mai multe informații referitoare la acest subiect. Un demers similar din partea cât mai multor fermieri este necesar pentru ca aceștia să își poată recupera în justiție eventualele pierderi cauzate de o posibilă neluare de poziție a Comisiei privind reautorizarea în timp a glifosatului”, menționa pe atunci APPR într-un comunicat de presă. „Un precedent periculos se poate crea odată cu substanța glifosat și în aceeași situație se poate regăsi oricând un alt produs de protecția plantelor utilizat la scară largă de către fermierii europeni!”.

Numai în cazul glifosatului, o interzicere a utilizării acestuia ar putea aduce României pierderi de peste 186,3 milioane de euro, din care 89 la sută ar fi pierderi directe ale fermierilor. Și asta, în condițiile în care 27 la sută din totalul suprafețelor cultivate în România sunt tratate cu glifosat, la nivel național fiind utilizate anual 4,4 milioane de litri.

Citit 283 ori