Miercuri, 07 Februarie 2018 16:24

Bayer intenționează să vândă și să cesioneze părți din afacerile sale pentru a primi acordul UE de achiziție a Monsanto. În România, compania a inițiat o campanie de transparență

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În vederea depășirii blocajelor generate de temerile blocului comunitar privind posibile încălcări ale regulilor de concurență europene, în contextul ofertei de 63,5 miliarde USD făcută concurentului Monsanto, acționariatul Bayer este dispus să vândă părți din afacerile sale cu semințe și pesticide.

Potrivit Reuters, soluțiile propuse „sunt semnificative” ca volum, iar Bayer (BAYGn.DE) este „sigură de faptul că ele adresează în mod direct temerile Comisiei Europene”, potrivit declarațiilor unor voci autorizate din interiorul companiei.

Comisia Europeană (CE) a extins termenul privind decizia sa asupra intenției de preluare a Monsanto de către Bayer până la data de 5 aprilie 2018, față de cea stabilită anterior – 12 martie a.c.

Oficialitățile Bayer continuă însă să spere că vor definitiva afacerea „la începutul anului 2018”, informație confirmată la mijlocul lunii ianuarie, la București, de către directorul Bayer România și șeful diviziei Crop Science pentru România, Bulgaria și Republica Moldova, Pascal Cassecuelle. Atât DG Competition, cât și Bayer au refuzat până la această oră să precizeze care sunt centrele de cost pe care compania este dispusă să le vândă.

Oferta include atât firme din portofoliul său și care ar urma să fie vândute către BASF (BASFn.DE), cât și cesionări ale afacerilor cu semințe către entități din diverse state UE, anunță un apropiat al înțelegerii, citat de Reuters.

„Vorbim de un pachet diversificat. Nu este vorba numai de cesionarea unor bunuri”, a afirmat persoana în cauză și care a refuzat să ofere mai multe detalii.

În funcție de răspunsurile primite de la terți, este posibil ca pachetul să fie ajustat, a mai adăugat sursa, sub protecția anonimatului. CE așteaptă răspunsuri atât de la rivalii din sector, cât și de la clienți, în perioada următoare.

Bayer a ajuns la o înțelegere cu BASF în octombrie, anul trecut, astfel încât să-i vândă acesteia din urmă afacerile cu erbicide pentru 5,9 miliarde de euro (7,4 miliarde de dolari) și a precizat totodată că este dispusă la mai mult, astfel încât să obțină aprobarea UE.

Afacerea „Monsanto” a generat opoziția fermierilor și a organizațiilor de protecție a mediului care au transmis nu mai puțin de 50.000 de petiții electronice și mai bine de 5.000 de scrisori către CE.

Viitorul agriculturii este despre cunoștințe, despre calitatea deciziilor

În cadrul celui de-al doilea atelier „Viitorul Agriculturii”, parte din prima ediție a Media Fair, eveniment care a avut loc la București în data de 17 ianuarie 2018, directorul Bayer România și șeful diviziei Crop Science pentru România, Bulgaria și Republica Moldova, Pascal Cassecuelle, a explicat că motivul „întâlnirii altfel” cu presa de specialitate este și acela de a disemina viziunea Bayer cu privire la agricultura modernă și sustenabilă.

Preluarea Monsanto nu a lipsit însă din discuții. În acest context, Pascal Cassecuelle a precizat că agricultura modernă și sustenabilă nu înseamnă mai multă tehnologie – mașini, utilaje și implemente mai mari și mai complexe, ferme de dimensiuni extinse, utilizarea unei palete mai mari de pesticide –, ci trecerea de la paradigma creșterii cantității de tehnologie utilizată la cea de majorare a nivelului de cunoaștere.

„Credem că fermierii de succes din viitor vor fi aceia care dețin competențele necesare, astfel încât să integreze tehnologia corespunzătoare, în timp util, pe suprafețele care au nevoie de aceasta. De aceea, avem nevoie să achiziționăm Monsanto. Viziunea noastră este bazată pe trei piloni: semințe, protecția plantelor (incluzând aici și produsele biologice), precum și digitalizarea”, a afirmat Pascal Cassecuelle. „Cred că viitorul nu înseamnă mai multe, ci, poate, mai puține pesticide. Am putea recomanda fermierilor să utilizeze o combinație diferită de semințe și varietăți, dar credem că trebuie să dezvoltăm mai multe servicii. Viitorul agriculturii este despre cunoștințe, despre calitatea deciziilor.”

Potrivit spuselor reprezentantului Bayer, la capitolul protecția plantelor, în România, compania se află pe locul I.

„Suntem un jucător important pe piața semințelor de oleaginoase, însă sunt alții pe locuri și mai înalte la capitolul semințe, cum sunt Pioneer, Monsanto etc. În ceea ce privește agricultura digitală, suntem realmente la început”, a conchis el.

Că această întâlnire era altceva față de formatele obișnuite de media lunch, însăși Ruxandra Pirojoc, Head of Communications România și Bulgaria al Bayer, a ținut să precizeze de la început: „Este un format nou, destinat dialogului și transparenței între compania Bayer și presă. Transparență și dialog nu sunt doar niște cuvinte aruncate”.

Citit 345 ori