Luni, 25 Iunie 2018 20:42

Intenție de import de grâu din partea unui stat aflat sub influența Rusiei. Sunt vizate România și Bulgaria

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

O cantitate de 1,5 milioane de tone de grâu ar urma să fie importată în 2018 de către Siria, principalul furnizor fiind Rusia, dar Republica Arabă Siriană este interesată totodată să cumpere grâu şi din România, şi din Bulgaria, a precizat Abdullah al-Gharbi, ministrul sirian al comerţului interior.

Intenția guvernului sirian este de a achiziționa materie primă de pe piața locală, mai exact, peste o jumătate de milion de tone.

„Suntem încă la începutul sezonului de achiziţii de pe piaţa internă, care a demarat în urmă cu aproximativ 20 de zile, însă estimăm că achiziţiile de pe piaţa locală se vor situa în acest an între 500.000 şi 600.000 de tone”, a afirmat Gharbi.

El a subliniat că Siria dispune de rezerve strategice de grâu care să îi acopere consumul timp de peste opt luni.

„Aceasta este o realizare. Uitaţi-vă la Egipt, de exemplu, au rezerve pentru trei luni, iar Algeria, pentru patru luni”, a precizat Abdullah al-Gharbi.

Cu ceva timp în urmă, Siria era capabilă să îşi asigure singură necesarul de grâu, însă producţia a scăzut dramatic de la debutul războiului civil. Anterior ciocnirilor, Republica Arabă Siriană producea, într-un an bun, patru milioane de tone de grâu şi putea exporta 1,5 milioane de tone. Însă declinul producţiei de grâu a obligat regimul Bashar al-Assad să majoreze importurile. Pâinea este un produs de bază subvenţionat pentru sirieni, care au avut de suferit de pe urma unui conflict care a provocat sute de mii de morţi şi a forţat milioane de persoane să îşi părăsească locuinţele.

„Nu vom majora preţul la pâine, nu în viitorul apropiat. Desigur, aceasta reprezintă o povară pentru guvern, în special având în vedere preţul ridicat pe care îl plătim fermierilor pentru grâu, dar vom continua să îi subvenţionăm”, a mai spus Abdullah al-Gharbi.

Siria plăteşte fermierilor săi un preţ de 175.000 de lire siriene (400 de dolari) pentru fiecare tonă de grâu şi o sumă suplimentară de 30.000 de lire siriene drept subvenţii de transport.

„Preţurile noastre sunt mai mult decât excelente, în timp ce în Turcia sunt de aproximativ 225 dolari per tonă, la noi sunt de aproape 500 de dolari”, a conchis Abdullah al-Gharbi.

Decalajul dintre necesităţi şi producţia locală va fi acoperit prin organizarea unor licitaţii pentru achiziţii de pe piaţa internaţională, licitaţii organizate de Agenţia de stat pentru achiziţia de cereale din Siria (Hoboob).

Această entitate a anunţat deja o licitaţie cu data-limită 2 iulie 2018 pentru achiziţia a 200.000 de tone de grâu din Rusia, România sau Bulgaria.

Citit 1681 ori