Luni, 20 August 2018 20:20

Evoluția prețului grâului. Rusia, în continuare sperietoarea pieței

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Vineri, 17 august 2018, prețurile contractelor futures la grâu tranzacționate pe bursa pan-europeană EuroNext (MATIF) s-au majorat vizibil, în condițiile în care discuțiile dintre Guvernul de la Kremlin și comercianți privind nivelul volumelor de materie primă care ar urma să fie exportate de Rusia au generat temeri privind posibila limitare a comerțului peste graniță al celui mai mare exportator de grâu din lume.

Spre exemplu, în ziua amintită, contractul futures BL2Z8 cu scadență în luna decembrie 2018, cel mai activ pe Bursa EuroNext, creștea cu 3,5 euro sau 1,7 la sută, până la un total de 213,75 euro.

Nu cu mult timp în urmă, același contract atingea un prag de 216,5 euro, în creștere cu trei procente la zi și cel mai mare la nivel de săptămână, apropiindu-se de un maximum de 218,25, cel mai mare din ultimii cinci ani și jumătate pentru BL2c2, tranzacționat tot pe EuroNext.

Ministrul rus al Agriculturii a afirmat nu demult că a discutat subiectul exporturi la o întâlnire care a avut loc în aceeași zi de vineri. Anumiți traderi au precizat la rândul lor că ministrul ar fi vehiculat o posibilă limitare a exporturilor de grâu în sezonul 2018-2019, în momentul în care cantitatea tranzacționată ar atinge un nivel de 30 de milioane de tone.

În contrapartidă, șeful Agriculturii spune că nu este vorba de nicio restricționare a exporturilor.

„Traderii discută dacă acesta ar fi primul semnal că Guvernul de la Kremlin se teme cu privire la exporturile agresive ale Rusiei după o recoltă semnificativ redusă”, a precizat sub puterea anonimatului un comerciant german. „Orice eventuală frână pusă exporturilor ar reprezenta un respiro pentru blocul comunitar (UE28), în special pentru Franța și România. Mai mult sau mai puțin, Germania este în afara jocului atunci când vine vorba de exporturi în acest sezon, ca urmare a unei recolte slabe înregistrate. Vorbim de cantități limitate de grâu destinate exportului și de perspective importante de import de grâu furajer”.

Recoltele de grâu ale majorității statelor Uniunii Europene sunt relativ scăzute ca urmare a efectelor secetei, însă din punct de vedere calitativ acestea răspund rigorilor, au precizat analiști din piață, vineri, 17 august 2018.

Citit 260 ori