Miercuri, 05 Septembrie 2018 16:25

Reuniune de urgenţă a FAO pe tema epidemiei de pestă porcină din China

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În primele zile ale lunii septembrie 2018, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a organizat la Bangkok o reuniune de urgenţă a experţilor asiatici în sănătate animală, în vederea creionării unui răspuns regional la ameninţarea reprezentată de epidemia de pestă porcină africană din China.

Din poziția sa de cel mai mare producător şi consumator mondial de carne de porc, China a raportat luna trecută primul caz de pestă porcină africană (PPA) în provincia Liaoning din nord-estul ţării. Între timp, virusul s-a răspândit spre sudul țării, situație care a dus la sacrificarea a 38.000 de porci.

„Este vital ca regiunea să fie pregătită să facă faţă probabilităţii crescute ca virusul pestei să depăşească frontierele”, menționează vocile autorizate ale FAO prin intermediul unui document de presă.

Cu ocazia întâlnirii de la Bangkok, specialişti din nouă ţări vecine Chinei (Cambodgia, Japonia, Laos, Mongolia, Myanmar, Filipine, Coreea de Sud, Thailanda şi Vietnam) au încercat să evalueze situaţia şi să pună la punct un plan de coordonare a măsurilor de răspuns în regiune.

Pesta porcină africană (PPA), deja confirmată în Africa, Rusia şi în unele ţări din Europa de Est, printre care şi România, este dificil de gestionat deoarece nu există un vaccin eficient. Conform autorităţilor veterinare, PPA nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală, nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală - raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

Din datele prezentate recent de ministrul Agriculturii, Petre Daea, peste 140.000 de porci au fost sacrificaţi deja la noi în țară din cauza pestei porcine africane, adăugând că repopularea fermelor se va face cam în 90 de zile. Daea susţine că trebuie spus foarte clar populaţiei că nu există altă cale, deşi este dureroasă, decât sacrificarea porcilor în cazul acestei boli extrem de grave.

Citit 227 ori