Mihaela Prevenda

Mihaela Prevenda

Marea Medalie de Aur i-a revenit companiei Vinex Murfatlar, pentru Elixir - Pinot Noir Roze, demisec, 2017.

Decernarea premiilor se va face pe 2 martie 2018, ora 14:00, în cadrul Târgului GoodWine (2-4 martie, Romexpo București), la standul Azoc Star.

Concursul Național Vin Bag-in-Box 2018, ediția a doua, s-a desfășurat pe 26 februarie, în București, gazdă fiind restaurantul La Mama – Ateneu. Au fost înscrise 103 vinuri, din care: 49 albe, 23 roze și 31 roșii. Concursul este organizat de Azoc Star SRL, partenerul oficial Smurfit Kappa Bag-in-Box pentru Europa de Est (Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Moldova și România) și beneficiază de sprijinul companiei franceze Smurfit Kappa Bag-in-Box și al filialei italiene Smurfit Kappa Bag-in-Box Vitop, fiind organizat după modelul celui mai mare concurs de vinuri de profil din lume – Concours International Wine In Box. „Concursul este o metodă de validare a calității vinurilor ambalate la bag-in-box, care va fi benefică atât consumatorilor, cât și revânzătorilor”, punctează reprezentantul firmei Azoc Star – Cătălin Costiniuc.

În urma deliberării, juriul a hotărât acordarea unui număr de 30 de medalii. Din juriu au făcut parte membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România, somelieri, oenologi, jurnaliști și bloggeri din lumea vinului. Totodată, un juriu alcătuit din iubitori de vin a selectat cel mai popular vin ambalat la bag-in-box. În urma evaluărilor la Concursul Național Vin Bag-in-Box, vinurile cu cele mai bune punctaje vor fi înscrise cu sprijinul financiar al organizatorilor la Concours International Wine In Box – organizat în Franța, la Toulouse, în martie 2018. „Pentru cramele din România, participarea la competiții internaționale de acest gen este o modalitate de creștere a vizibilității la nivel mondial”, apreciază Cătălin Costiniuc.

Cel mai bun vin la bag-in-box, Medalia de Aur:

 1. Viile Budureasca, Sauvignon Blanc, 2017, alb demisec
 2. Crama Gîrboiu, Varancha, 2017, alb demisec
 3. Agro Industrial Ceres, Crama Hermeziu, Sauvignon Blanc, 2017, alb sec
 4. Domeniile Bogdan, Muscat și Riesling, alb demisec
 5. Nalba, Crama Hamangia, Aequilibrum, Pinot Noir Rose, 2017, rose demisec
 6. Agro Industrial Ceres, Crama Hermeziu, Cabernet Sauvignon, 2016, rose sec
 7. Carl Reh, Crama Oprișor, Rose de Roumanie, rose demisec
 8. Viile Budureasca, Cabernet Sauvignon, 2016, roșu sec
 9. Nostalgic, Crama Viișoara, Fetească Neagră, 2016, roșu demisec
 10. Vie Vin Vînju-Mare, Vinul Casei, Merlot 2015, roșu demisec

Cel mai bun vin la bag-in-box:

 1. Viile Budureasca, Fume, Chardonnay cu Riesling Italian și Pinot Gris, 2017, alb demisec
 2. CMD Dealu Mare Tohani, Sauvignon Blanc, 2017, alb demisec
 3. Speed, Vinuri de Huși, Zghihara de Huși, 2017, alb sec
 4. CMD Cotnari, Etichetă Galbenă, Crama Cotnari, alb demidulce
 5. Vincon Vrancea, Vin Bun, Fetească Regală, alb demisec
 6. Carl Reh, Crama Oprișor, Blanc de Romanie, alb demisec
 7. Produse Moldovenești, F’Autor, Cabernet Sauvignon 2016, rose demisec
 8. Ostrovit, Vinăria Ostrov, Cabernet Sauvignon 2017, rose
 9. Alcovin, Merlot Rose 2017, rose demisec
 10. Speed, Vinuri de Huși, Merlot Rose, 2017, demisec
 11. Speed, Vinuri de Huși, Busuioacă de Bohotin, 2017, rose demidulce
 12. Domeniile Boieru, Vin de Ciumbrud, rose demisec
 13. Viile Budureasca, Red Cuvee, Cabernet Sauvignon cu Merlot și Shiraz, 2017, roșu demisec
 14. Nostalgic, Crama Viișoara, Cabernet Sauvignon, 2016, roșu sec
 15. Viile Budureasca, Cabernet Sauvignon, 2017, roșu sec
 16. Carl Reh, Crama Oprișor, Fetească Neagră, roșu demisec
 17. Produse Moldovenești, F’Autor, Merlot Cabernet Sauvignon, 2016, roșu demisec
 18. Natura, Casa Panciu, Băbească Neagră, 2016, roșu demisec
 19. Segarcea, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon

Cel mai popular vin la bag-in-box:

Alb: Viile Budureasca, Sauvignon Blanc, 2017

Roze: Vinex Murfatlar, Elixir, Pinot Noir, 2017

Roșu: Crama Viișoara, Fetească Neagră, 2016

La inițiativa firmei Azoc Star, pe 26 februarie 2018 se desfășoară pentru al doilea an consecutiv ,,Concursul Național Vin Bag-in-Box”, în Capitală, la restaurantul La Mama – Ateneu.  Azoc Star este partenerul oficial Smurfit Kappa Bag-in-Box pentru Europa de Est (Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Moldova și România).

La cea de-a doua ediție a Concursului de vinuri ambalate la bag-in-box participă aproximativ o sută de vinuri, iar cele medaliate vor primi însemne aplicabile pe exteriorul cutiilor. „Este o metodă de validare a calității, care va fi benefică atât consumatorilor, cât și revânzătorilor”, punctează reprezentantul firmei Azoc Star – Cătălin Costiniuc. El a adăugat că prima ediție a acestui concurs, din februarie anul trecut, a fost foarte bine primită de producătorii români. În 2017, au fost înscrise la Concursul Național Vin Bag-in-Box 72 de probe. „Obiectivul principal al concursului este acela de a sprijini consumatorii de vin la bag-in-box în a-și alege vinuri certificate în mod obiectiv de specialiști din lumea vinului și degustători recunoscuți din România, precum și de promovare pe piața europeană a vinurilor românești ambalate în bag-in-box”, precizează Cătălin Costiniuc.

Concursul Național Vin Bag-in-Box beneficiază de sprijinul companiei franceze Smurfit Kappa Bag-in-Box, al filialei italiene Smurfit Kappa Bag-in-Box Vitop și este organizat după modelul celui mai mare concurs de vinuri de profil din lume – Concours International Wine In Box.

În urma evaluărilor la Concursul Național Vin Bag-in-Box, vinurile cu cele mai bune punctaje vor fi înscrise cu sprijinul financiar al organizatorilor la Concours International Wine In Box – concurs organizat în Franța, la Toulouse, în martie 2018. „Pentru cramele din România, participarea la competiții internaționale de acest gen este o modalitate de creștere a vizibilității la nivel mondial”, apreciază Cătălin Costiniuc.

Juriul concursului va fi alcătuit și în acest an din membri ai Asociației Degustătorilor Autorizați din România, somelieri, oenologi, jurnaliști și bloggeri din lumea vinului. Totodată, un juriu alcătuit din iubitori de vin va avea sarcina de a selecta cel mai popular vin ambalat la bag-in-box.

Decernarea premiilor se va face pe 2 martie 2018, ora 14:00, în cadrul târgului GoodWine (Romexpo București), la standul Azoc Star.

Firma Azoc Star este membră a diviziei Smurfit Kappa Bag-in-Box, fiind responsabilă cu operațiunile din estul Europei (Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Moldova, România). Cu șapte fabrici în întreaga lume, Smurfit Kappa Bag-in-Box este liderul european pentru soluții bag-in-box, iar robinetul său Vitop este numărul 1 mondial pentru robinetele tip bag-in-box. Soluția de ambalaj Bag-in-Box este ideală nu doar pentru vinuri, ci și pentru produsele lichide sau semilichide alimentare și nealimentare, de la 1,5 litri până la 1.000 de litri. Sistemul bag-in-box oferă produselor alimentare o creștere a duratei de consum de până la câteva săptămâni de la deschidere.

S-a sfârșit un an, a început altul, ne uităm peste cel trecut și facem planuri pentru 2018. Cum era de așteptat, spre finalul lui 2017, pe la început de decembrie, ministrul Agriculturii și-a făcut bilanțul. Dacă statul paralel este unul imaginar, agricultura paralelă cu cea în care trudesc mai micii sau mai marii fermieri nu este doar un scenariu, ci o realitate.

Să vedem, pe scurt, cu ce se laudă Petre Daea. Înainte de orice, ministrul ridică în slăvi producțiile-record din sectorul vegetal, realizări care în proporție majoritară aparțin agricultorilor. Apoi, la „reușite” se încadrează subvențiile date la timp (teoria lui Albert Einstein, că timpul e relativ, nu e contrazisă în cazul plăților), programele „Tomata”, „Alege Oaia”, Antigrindină, Irigații. Realizări mărețe urmează și acum, în 2018: măsuri pentru porcine și taurine românești, programul „Bivolița”, programe pentru păsări, pentru zona montană, pentru depozite de legume-fructe, centre de preluare și prelucrare a producției agricole, școli de stână și programe pentru susținerea învățământului agricol. Se anunță un an plin.

Dacă ne uităm în urmă, ce vedem, de fapt? O agricultură haotică, în care fiecare face ce și cum vrea, fără să țină cont de piață, în care statul aruncă apă unde arde fără a gândi ce face mai departe, o agricultură în care marele fermier își vede de afacere, iar cei mici și mijlocii așteaptă câte o gură de oxigen de la stat.

A început 2018, și agricultura e tot lipsită de strategii. Sunt uitate tone de hârtii prăfuite prin sertarele autorităților statului pe care sunt rânduite strategii pe termen scurt, mediu și chiar lung. La fel cum sunt uitate și lăsate fără norme de aplicare legi care ne-ar putea scoate, cât de cât, din sărăcie. Benefică fermierului român și implicit economiei naționale este așa-zisa lege a supermarketurilor, care încă nu funcționează. Nici despre cele 51% produse românești pe rafturile marilor rețele de magazine nu mai sunt vești. Cum nu se mai știe nimic nici despre Legea Cooperației Agricole 566/2004 modificată prin Legea nr. 164, publicată în Monitorul Oficial în 22 iulie 2016 și care încă nu are norme de aplicare, în 2018!

„Eu am ochii în frunte, nu la ceafă, deci privesc în viitor, nu în trecut”, a declarat Petre Daea la ceas de bilanț. D-aia rămâne uitată legislația, că ministrul nu are ochi la ceafă să privească în urmă și a trecut ceva vreme din iulie 2016 până acum.

De ce am atins subiectul cooperației? Pentru că în bilanțul conducerii MADR nu a fost amintit, măcar la „nerealizate” sau „de realizat” în 2018, mai ales că Asociația Cooperativelor Agricole din România a tot trimis memorii la minister prin care cere aplicarea Legii cooperației așa cum a fost modificată în urmă cu un an și jumătate.

Necazul fermierului mic și a celui mijlociu, majoritar în agricultura autohtonă, e că nu are putere de negociere, nici în fața băncilor și nici în fața furnizorilor de input-uri. O soluție ar fi asocierea. Însă, ca să se asocieze, vrea să vadă beneficiile, să aibă măsuri legislative care să-l diferențieze de unul din afara unei forme de asociere. Ceea ce ar putea face Legea cooperativelor, dacă s-ar pune în practică din punct de vedere fiscal. Dar nu există norme metodologice…

Legea 164/2016 aduce beneficii importante din punct de vedere fiscal, scutiri de impozite atât pentru cooperativele agricole, cât și pentru membrii lor, cum ar fi: cooperativele agricole care procesează produsele agricole sunt scutite la plata impozitului pe profit în primii 5 ani de activitate; câteva tipuri de cooperative agricole care au ca obiect de activitate achiziții și vânzări, de procesare a produselor agricole, manufacturiere și de mică industrie în agricultură și de procesare primesc scutire de impozit pe profit când au o cifră de afaceri mai mică de 2 milioane de euro, pentru primii 5 ani de activitate; membrii cooperativei, daca au statut de microîntreprindere, primesc scutire de la plata impozitului pe venit, respectiv persoanele fizice sau persoanele fizice autorizate sunt scutite la plata impozitului pe venit pentru producția valorificată către cooperativa agricolă. Alte înlesniri: scutirea la impozitul pe proprietate pentru bunurile imobile ale membrilor cooperatori folosite pentru realizarea unei producții ce va fi valorificată prin cooperativă; acordarea scutirii la impozitul pe venitul din arendă primit de persoanele fizice care sunt membri fondatori ai unei cooperative, aferent terenurilor pe care l-au dat în arendă la cooperativă.

Așadar, iată o lege bună, dar nefuncțională din cauza guvernanților.

Este știut că agricultorii noștri nu se înghesuie în cooperative ori în grupuri de producători, să-și pună la comun bunurile. Totuși, au început să înțeleagă că e din ce în ce mai greu să fii singur, au început să vadă avantajele asocierii, iar înlesnirile fiscale date celor care lucrează sub cupola cooperativei ar putea fi un impuls pentru funcționarea „ca în afară” a cooperației agricole.

Conform datelor MADR, există peste 500 de cooperative la noi, din care funcționale sunt până în 300.

Clasa de mijloc a agriculturii trebuie să fie unită, altfel, nu rezistă. Iar statul, după cum se vede, pune umărul la dispariția micilor fermieri.

Este important ca starea bună de funcționare a utilajelor să fie menținută pe toată perioada anului, dar mai ales pe perioada campaniilor agricole. În perioada 8 ianuarie-28 februarie 2018, Titan Machinery România oferă fermierilor o verificare gratuită a utilajelor din portofoliu. „Echipamentele agricole pe care le comercializăm reprezintă o investiție care oferă încredere în forțele proprii fiecărui fermier. Cu ajutorul acestor utilaje, nu numai că fermierii își sporesc producția, dar își reduc și costurile pe termen lung. Pornind de la proverbul românesc conform căruia: „Omul își face iarna car și vara sanie”, putem spune că sezonul rece este un bun prilej pentru fiecare fermier să verifice și să-și asigure tehnic utilajele agricole pe care le are în fermă, pentru un randament optim, mai ales că acestea vor fi exploatate la potențial maxim în campaniile agricole ce vor urma”, a specificat Bogdan Constantin – specialist PR&Comunicare în cadrul companiei Titan Machinery România.

Combinele, sprayerele, tractoarele sau grapele trebuie verificate și spălate, iar micile defecțiuni reparate cât mai rapid.

Pentru a veni în ajutorul fermierilor din punct de vedere tehnic, Titan Machinery România oferă în perioada 8 ianuarie – 28 februarie 2018 o verificare gratuită utilajelor din portofoliu. Tot ceea ce-i rămâne de făcut fermierului în această perioadă este să apeleze la personalul calificat și la piesele de schimb de origine certificate, contactând reprezentanții Titan Machinery România pentru a programa o verificare.

Peste 70 de unități de service mobile acoperă întreaga țară

Verificarea gratuită a tractoarelor constă într-o diagnoză computerizată, în verificarea filtrelor, uleiului, instalației electrice, climei, încălzirii, scurgerilor de ulei, sistemului de direcție și nu în ultimul rând în orice altă reclamație venită din partea clientului.

Verificarea gratuită a combinelor constă în verificarea lanțurilor, curelelor, elevatorului central, elevatorului de boabe, melcului de retur, melcului de boabe, încălzirii, filtrelor, uleiului, scurgerilor de ulei.

Verificarea gratuită a cultivatoarelor constă în verificarea dălților, cuțitelor, rulmenților și discurilor.

Pentru a facilita aceste intervenții în perioada de iarnă, Titan Machinery România are pregătită o flotă de peste 70 de unități de service mobile, distribuite strategic în cele nouă centre regionale integrate, ce asigură o acoperire completă a țării din punctul de vedere al proceselor de service. „Fiecare echipament care pleacă la fermier este verificat în prealabil printr-un program special PDI (Pre Delivery Inspection) care are în vedere peste 120 de puncte și aspecte tehnice de verificat. Fiecare echipă de service este disponibilă pentru o informare corectă și completă asupra operațiunilor de servisare sau opțiunilor de echipare. Echipa de tehnicieni a companiei Titan Machinery România beneficiază de o experiență semnificativă și de o înaltă pregătire tehnică în cadrul celor 20 de programe de training susținute la sediile partenerilor noștri din Europa: Case IH, Case Construction, Väderstad etc.

Este bine înțeles faptul că proprietarii utilajelor sunt primii care pot controla mentenanța și menține starea perfectă de funcționare a utilajelor pe care le exploatează. De aceea este bine de știut că orice problemă apărută la utilaje trebuie rezolvată înainte ca acestea să fie depozitate pentru sezonul rece. Indiferent că este vorba despre o piesă uzată, o roată defectă, un disc rupt sau o problemă mai mare, acestea trebuie reparate la timp”, a precizat Bogdan Constantin. El a adăugat că este importantă, de asemenea, curățarea tuturor mașinilor agricole, nu numai curățarea tractoarelor și a combinelor. De pildă, semănătorile trebuie și ele curățate cu atenție, mai ales pe rampele de vacuum și pe paleții turbosuflantei, iar mașinile de erbicidat trebuie să fie depozitate cu instalațiile de pulverizat curate. Totodată, este recomandat ca utilajele, ori să fie depozitate într-un loc în care temperatura să nu scadă sub pragul de îngheț, ori apa să fie protejată cu un antigel.  

„Toate aceste bune măsuri de pregătire a utilajelor pentru sezonul rece pot ajuta fermierul să economisească bani pe termen lung, întrucât le va menține noi mai mult timp și va avea o eficiență maximă a productivității”, a punctat reprezentantul Titan Machinery România, Bogdan Constantin.

În zilele de 9 și 10 decembrie 2017, porcul crescut românește a fost în centrul atenției la Râmnicu Sărat. Asociaţia Fermierilor cu Investiţii în Sectorul Suin (AFISS) a organizat, în parteneriat cu Primăria, prima ediție a Festivalului „Pomana Porcului”. Evenimentul a animat micuțul oraș din județul Buzău, platoul de lângă primărie fiind luat cu asalt de râmnicenii veniți, cu mic, cu mare, să-i vadă pe artiștii care au asigurat distracția și voia bună: Aurel Moldoveanu, Mădălina Manolache, Mioara Velicu şi Irina Loghin. Având în vedere apropierea sărbătorilor de iarnă, colindele au acompaniat bunătățile tradiționale expuse spre degustare și vânzare de producători locali. Carnea de porc sau, mai bine zis, pomana porcului făcută la ceaun şi sarmalele în foi de varză au fost la mare căutare, însă nici preparatele din carne, din lapte, ouăle și mierea n-au dus lipsă de clienți.

Festivalul Pomana Porcului, de la Râmnicu Sărat, a dat ocazia producătorilor agricoli locali să se promoveze. Iar județul Buzău se poate lăuda cu mulți asemenea producători, și mici, și mari, iar câțiva au răspuns prezent Asociației Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin. „Fiecare zonă ar trebui să-și promoveze producătorii locali, indiferent de mărimea fermei, a afacerii. Consumatorul trebuie să ne cunoască și să cumpere produse românești”, este de părere Ion Iaru, un mic întreprinzător din Râmnicu Sărat. El a venit la evenimentul din centrul orașului cu produse din lapte și cu ouă de găină. Ion Iaru crește vaci, oi, porci, rațe, pui de carne și găini ouătoare. L-am întrebat cum îi merge, cum a fost anul acesta. A răspuns, simplu, „bine”. Da, îi merge bine pentru că, așa cum ne-a spus, de patru ani nu mai are credite la bănci, și-a pus pe picioare afacerea agricolă fără fonduri europene, iar acum își vede de fermă, procesează diverse produse care, din fericire, sunt căutate pe piața locală, ceea ce am remarcat și noi, văzând la standul producătorului cererea mare de caș, urdă și ouă. Acestea din urmă aveau și un preț atrăgător, 0,75 lei/ou.

La căsuța cu miere am găsit o familie de apicultori, dar nu dintre cei cu normă întreagă, pentru că, deocamdată, mierea nu aduce suficienți bani astfel încât oamenii să-și lase serviciile actuale. Ea, profesoară, el, medic, familia Gavrilă-Florescu și-a făcut cunoscute produsele obținute de la albine cu ajutorul târgurilor și expozițiilor. Festivalul organizat de AFISS a fost o surpriză plăcută pentru familia de apicultori, care și-ar dori să fie mai dese astfel de evenimente locale.

Și pentru că aceia care au dat strigarea pentru întâlnirea consumatorului final cu producătorul, pe platoul din fața Primăriei Râmnicu Sărat, sunt crescătorii de porci, normal că nu puteau lipsi tocmai ei. Miron Dascălu a adus „Bunătăți de la conac”, produse tradiționale din carne, naturale, neinjectate, cum îi place să zică, respectiv produse crud-uscate, produse ușor fierte și afumate. „Manifestarea aceasta, căreia i-am dat numele de „Festivalul Pomana Porcului”, este o oportunitate atât pentru noi, producătorii, cât și pentru consumatori, care au prilejul să afle despre produsele noastre și despre carnea de porc românească”, a punctat Miron Dascălu. El deține un grup de firme care controlează întregul flux, „de la furcă la furculiță” sau „de la sămânță până la om, pe masă”, dacă ar fi să-l citez pe omul de afaceri din Râmnicu Sărat, care a investit sume considerabile în zootehnie, terenul lucrat (aproximativ 300 ha) fiind puțin în comparație cu nevoile animalelor. În cadrul grupului există reproducție, o fermă cu 2.000 de scroafe și un circuit închis, precum și o fermă cu circa 60.000 de porci pe an. „Avem propriul abator (pentru porc și vită) și fabrică de procesare, iar de curând ne-am deschis la București un magazin, coop.ro, în care, pe lângă produsele noastre, vindem și preparate cum ar fi brânzeturi, de la alți producători din județul Buzău. Totodată, produsele noastre ajung în câteva magazine din Buzău alături de ale altor producători locali. Ne luptăm, prin asociațiile profesionale, să ajungem în galantar, să ne cunoască consumatorul. Există carne românească și ea trebuie să fie prezentă pe rafturile marilor lanțuri de magazine”, a precizat Miron Dascălu. Întreprinzătorul a profitat de suprafața de vreo 2 ha de viță-de-vie moștenită de la părinți în localitatea Podgoria (lângă Râmnicu Sărat), ca să producă și vin – Domeniul Dascălu, pe care îl valorifică atât în magazinul propriu, cât și prin intermediul unei alte afaceri – agroturism. Pe Valea Doftanei, la pensiunea Conacul Dascălu se găsesc toate produsele grupului buzoian.

Sufletul Festivalului „Pomana Porcului” a fost o femeie, cea care ține frâiele AFISS, dar și pe ale propriei ferme de îngrășare porci. Larisa Ene, președintele AFISS, a ținut să spună tuturor, în deschiderea evenimentului, că a dorit să aducă în atenția consumatorului fermierul mic și mijlociu, mai ales că asociația se adresează celor cu ferme de circa 10.000 de porci crescuți pe an. „Prin organizarea acestei prime ediții a Festivalului Pomana Porcului, ne-am apropiat de consumatorul final, i-am prezentat acestuia fermieri, oameni care fac produse tradiționale românești din materia primă crescută în România. Astfel, am venit în sprijinul fermierului, consideră Larisa Ene. Este importantă interacțiunea cu consumatorul final. Fermierul se face cunoscut, consumatorul îi cunoaște, încet, încet, produsele și mai apoi le poate identifica inclusiv în magazine. Este nevoie să înțelegem că trebuie să consumăm produse românești, realizate aici, în țară. Este spre binele tuturor, și al consumatorului, și al fermierului. Nu putem supraviețui unii fără alții. Supraviețuiește fermierul, cumpărătorul consumă un produs de calitate și așa aducem un plus tuturor.”

La prima ediție a Festivalului „Pomana Porcului”, am remarcat sloganul AFISS: „Porc crescut cu suflet de fermieri români, pentru români”. Evenimentul de la Râmnicu Sărat face parte dintr-o campanie de sprijinire a fermierilor mici și mijlocii, demarată de AFISS. „Este al doilea eveniment pe care-l organizăm în acest an. Primul a fost un turneu cu presa în câteva ferme membre ale asociației”, a specificat Larisa Ene.

 

Micul fermier continuă să sufere

De doi ani, crescătorii mici și mijlocii de porci trec printr-o perioadă dificilă. Prețul porcului nu acoperă costurile de producție. Chiar și în această perioadă, când, teoretic, se consumă foarte multă carne de porc, la poarta fermei prețul pe kilogramul de porc în viu este undeva la 5,2 lei, în timp ce costurile depășesc 6 lei/kg, în special în fermele cu investiții noi. Cu toată voia bună și bucatele alese de la Festivalul „Pomana Porcului”, nu puteam trece peste problemele din creșterea porcilor. „În ultimii doi ani, spune Larisa Ene, media nu a depășit 5 lei/kg viu. Am avut și prețuri de 3,5 lei/kg viu la poarta fermei. Acum, sunt probleme și din cauză că Pachetul 1 din măsurile de bunăstare a fost redus cu 25%. Banii din acest pachet ar trebui dați cât mai repede și, de asemenea, ar trebui să știm ce se întâmplă cu tăierile astea, ca să știm exact dacă mai avem ceva de recuperat sau nu din sumele respective. APIA a început deja să ceară crescătorilor refacerea cererilor inițiale pe bunăstare aferente anului 2017, ceea ce nu este normal, având în vedere că nu avem un răspuns definitiv de la Bruxelles asupra acestor tăieri. Fermierii își fac planuri de afaceri, au datorii de plătit și este firesc să știe dacă mai au ceva de recuperat sau nu.” Ce-i de făcut? Președintele AFISS susține că există soluții, dar ele sunt în mare parte în mâna autorităților. „Ar trebui să se accelereze Măsura 14. Sperăm să intre în vigoare de anul viitor. Fiecare porc ieșit din fermă de la începutul anului și care a beneficiat inclusiv în anul 2015 de măsuri de bunăstare, pentru care fermierii au cheltuit bani, trebuie să fie inclus în această măsură”, afirmă Larisa Ene. Ea a adăugat că fermierii au nevoie de măsuri economice adaptate nevoilor, în funcție de mărimea fermei. Cei mici și medii au necesități diferite de finanțare, comparativ cu marii fermieri. „Băncile ar trebui să finanțeze proiecte, planuri de afaceri și nu să ceară garanții locuințe și alte asemenea bunuri, pe care cei mai mulți dintre tinerii care vor să investească în zootehnie nu le au. Apoi, dobânzile sunt mari. Băncile ne înglodează cu dobânzi foarte mari și nu reușim să ducem mai departe investiția”, punctează președintele AFISS.

Necazul micului fermier e că nu are putere de negociere, nici în fața băncilor și nici în fața furnizorilor de input-uri. O soluție ar fi asocierea. Însă, ca să se asocieze, vrea să vadă beneficiile, să aibă măsuri legislative care să-l diferențieze de unul din afara unei forme de asociere. „Legea Cooperativelor nu poate fi pusă încă în practică din punct de vedere fiscal, cu toate că s-a publicat în Monitorul Oficial anul trecut, în iulie 2016”, arată Larisa Ene.

Încă o lege care ar fi putut fi benefică fermierului român, cea așa-zisă a supermarketurilor, nu funcționează. Nici despre cele 51% produse românești pe rafturile marilor rețele de magazine nu mai sunt vești.

Ce le rămâne producătorilor agricoli autohtoni? Poate că ar fi timpul să se unească și să ajungă direct la consumator, prin intermediul propriilor magazine, prin organizarea de târguri săptămânale sau de evenimente cum a fost și acesta de la Râmnicu Sărat, Festivalul „Pomana Porcului”.

lucia pirvu

Ediția din acest an a campaniei „Iubesc vinul românesc” se desfășoară la Salonul Vintest sub un nou concept: „Vin de Crăciun – Vinul - Arta și Design-ul sticlei și al etichetei, Arhitectura cramei”. Sute de sortimente de vin, de spumante și frizante, de distilate în sticle mai mult sau mai puțin clasice, cu etichete semnate de pictori, graficieni consacrați, vor fi expuse și, bineînțeles, degustate la cea de-a șaptea ediție a salonului, care va avea loc la Sala Expozițională a Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, în perioada 15-17 decembrie 2017.

Salonul Vintest va găzdui, în afara licorilor bahice, o expoziție de imagine fotografică a arhitecturii clasice sau futuriste a fiecărei crame participante. Totodată, organizatorii anunță un pre-eveniment interesant și de actualitate: „Drumul vinului și arhitectura ca brand în turismul viticol”.

Pe parcursul celor trei zile, nouă producători de vin, spumante, frizante, distilate vor fi selecționați pentru a participa la concursuri-sondaj cu publicul vizitator, conform tematicilor stabilite: „Impactul sticlei și al etichetei în achiziționarea vinului”; „Rolul imaginilor fotografice cu arhitectura cramelor, restaurantelor, pensiunilor, în decizia de a accesa turismul viticol”; „Răspunsul prompt al publicului vizitator la relația Vechi vs Nou”. „În campania Iubesc vinul românesc din acest an, venim cu conceptul Vinul – Arta și Design-ul sticlei și etichetei, Arhitectura cramei. Salonul Vintest 2017 reunește producători importanți care vor prezenta peste 200 de sortimente de vin, de spumante sau frizante și distilate, acompaniate de sugestive imagini  ale cramelor, restaurantelor, pensiunilor. În urmă cu 27 de ani, multe din cramele și clădirile în care se producea vinul arătau extrem de simplu, chiar auster unele, dar între timp a intervenit dorința de nou, de schimbare, realizându-se adevărate construcții avangardiste, în care vinul de excepție și arhitectura ambientă oferă un spectacol sui-generis pe măsură. Astăzi, producătorii sunt pregătiți nu numai pentru piața națională, ci și pentru cea internațională, ceea ce, implicit, va duce la dinamizarea turismului viticol și la educarea consumatorului, de care noi ne ocupăm de mai bine de 14 ani, atât în edițiile Vinvest de la Timișoara, cât și prin cele de  la București. Este bine să reamintim câteva crame de referință din diverse țări cu recunoscute tradiții vitivinicole, precum: în Franța - Château Cheval Blanc din Saint Emilion, arhitectura Christian de Portzamparc; în Spania - Bodega Marques de Riscal din Elciego, arhitectura Gehry Partners;  în Italia - Cantina Rotari din Trento, arhitectura Alberto Ceccheto; în Portugalia - Adega Maior, din Campo Maior, arhitectura Alvaro Siza; în SUA - California Napa Valley, Opus One, realizată prin colaborarea dintre Robert Mondavi și baronul Philippe de Rothschild. De reținut că a doua atracție turistică în California, după Disneyland, sunt podgoriile din Napa Valley”, a declarat Lucia Pîrvu, director Vinvest și expert degustător.

Iubitorii de vin au posibilitatea să deguste, dar să și cumpere vinuri deosebite, mai ales că manifestarea are loc înaintea sărbătorilor de iarnă. Salonul Vintest este deschis de vineri, 15 decembrie 2017, până duminică, 17 decembrie, între orele 10.00 și 18.00. Biletul de intrare costă 20 de lei și fiecare vizitator primește câte un pahar de vin drept suvenir.

AgroConcept continuă programul de investiții regionale și inaugurează la Cluj un nou centru regional, într-o clădire construită special pentru acest scop și localizată în comuna Apahida, pe strada Libertății nr. 7-15. Noua locație este parte din rețeaua națională AgroConcept-New Holland, care cuprinde 11 centre regionale și un sediu central localizat la Șindrilița, județul Ilfov.

Centrul Regional  Apahida se întinde pe o suprafață de 4000 mp. Clădirea sediului este organizată pe două niveluri și cuprinde un showroom, birouri comerciale de vânzare și post-vânzare, magazie de piese de schimb și consumabile, flotă de intervenție și o hală de reparații și mentenanță utilată complet, de peste 1.000 mp. Județele deservite sunt: Cluj, Alba, Sibiu, Covasna, Brașov, Harghita, Mureș și Bistrița-Năsăud. Zona este una foarte importantă pentru AgroConcept, cu atât mai mult cu cât însumează peste 1.600.000 ha suprafață cultivabilă, cu 70% ferme mixte care au ca obiect de activitate cultivarea plantelor și creșterea animalelor, alături de administrarea de pășuni și fânețe.

Noul sediu dispune de o echipă de zece angajați în departamentele de vânzări, service și piese de schimb. Dispunerea departamentală garantează timpi de intervenție reduși la minimum, atât pentru intervenții în câmp și în fermă, cât și pentru livrarea pieselor, care nu va depăși intervalul de 24 de ore de la comandă. „Deschiderea noului centru regional reprezintă continuitatea și consolidarea mărcilor New Holland și Kverneland în zonă. Noua filială este dotată cu tehnica și infrastructura necesare pentru a răspunde prompt tuturor solicitărilor. Dorim să fim cât mai aproape de clienții noștri, atât pe partea de vânzări, dar mai ales pe partea de service/piese de schimb”, a declarat Emil Coldea, manager regional AgroConcept – Cluj, care are o experiență de peste opt ani în vânzarea utilajelor New Holland.

agroconcept sediu2

Ediția cu numărul 20 a GoodWine, eveniment dedicat universului vinului, are în această toamnă cel mai mare număr de expozanți la un târg de vin din România. Organizatorii târgului GoodWine promit să captiveze vizitatorii cu evenimente intrate deja în tradiție, dar și cu multe noutăți.

Cramele participante, al căror număr depășește 140, vor oferi spre degustare peste o mie dintre cele mai bune vinuri ale lor. Și asta nu e tot. Introdus în ediția precedentă, conceptul de VIP Lounge se extinde, oferind consumatorilor cu gusturi deosebite acces la vinuri, șampanie și coniac din categoria premium și superpremium.

Cei care vor să afle mai multe despre vinuri, despre modul în care sunt realizate și cum trebuie apreciate o pot face participând la masterclass-urile și seminariile susținute de somelieri și oameni cu experiență din industria vinului.

Lista atracțiilor este completată cu o zonă de Street Food, unde pasiunea culinară va acompania perfect notele speciale ale vinurilor aflate la degustare.

GoodWine are loc în perioada 3 - 5 noiembrie 2017, la Romexpo, pavilioanele C4-C5.

Program:

 • 3 noiembrie 2017: orele 12:00 – 19:00
 • 4 noiembrie 2017: orele 11:00 – 19:00
 • 5 noiembrie 2017: orele 11:00 – 17:00

Biletele sunt disponibile la iabilet.ro sau direct la Romexpo.

Compania IPSO Agricultură continuă procesul de dezvoltare și de consolidare a poziției în teritoriu, prin deschiderea, în această toamnă, a unui nou sediu, la Vaslui. „Această nouă locație oferă suportul necesar fermierilor care își desfășoară activitatea în județul Vaslui, pentru aprovizionare cu piese de schimb în perioada campaniei de recoltat, dar și în extrasezon, pentru a limita la minimum timpul în care utilajul staționează din cauza problemelor tehnice”, a declarat directorul general IPSO Agricultură – Arnaud Van Strien.

La început de toamnă, la Vaslui, alături de fermieri, specialiștii IPSO Agricultură au sărbătorit deschiderea punctului de lucru cu numărul 18, „o cifră care arată angajamentul pe termen lung asumat de către companie, acela de a furniza utilaje de cea mai bună calitate și servicii post-vânzare la cele mai înalte standarde”, a punctat directorul general Arnaud Van Strien.

20170914 174352

Cel mai nou sediu IPSO Agricultură deservește toți fermierii din județul Vaslui și din împrejurimi. „Această locație asigură, în principal, necesarul de piese de schimb, practic, un serviciu post-vânzare pentru clienții noștri din zonă. Necesitatea deschiderii punctului de lucru de la Vaslui a apărut în mod firesc, tocmai pentru că această zonă a Moldovei nu era suficient de bine acoperită de către IPSO Agricultură. Având în vedere dificultățile pe care le înregistram la soluționarea problemelor fermierilor, în special din cauza timpului pe care îl pierdeam pe drum, era nevoie să venim noi mai aproape de clienții noștri. Am luat decizia să deschidem acest sediu chiar în Vaslui pentru a putea acoperi cât mai bine zona. Suntem mai aproape de fermieri în ceea ce privește distribuirea pieselor de schimb, mai ales pe perioada campaniei când timpul de intervenție asupra utilajului este unul foarte scurt, atunci, în mod evident piesele de schimb trebuie să fie aproape de ei. Pentru piesele de schimb, fermierii fie vin personal la sediu, fie fac o comandă telefonică și ulterior vin și ridică piesele. Am deschis locația cu numărul 18 tocmai ca urmare a solicitărilor venite din teren și a fost și o promisiune făcută față de clienții din această zonă”, a declarat Vasile Nica, manager regional IPSO Agricultură - Roman.

20170914 182243

Inaugurarea sediului de la Vaslui a avut loc într-o atmosferă relaxată, alături de partenerii IPSO Agricultură care au dat curs invitației pentru a fi alături de specialiștii companiei într-un moment de sărbătoare. Primul client care a trecut pragul sediului cu numărul 18 al IPSO Agricultură a fost premiat cu o machetă a unui tractor John Deere.

Sediul de la Vaslui, aflat pe strada Ștefan cel Mare nr.16 A și inaugurat în data de 14 septembrie 2017, include un showroom, birouri comerciale, o magazie de piese de schimb, o magazie de piese mari și uleiuri, un oficiu și o curte exterioară cu parcare și loc pentru depozitarea utilajelor mici și medii, cu o suprafață de 80 de metri pătrați. „Producătorii agricoli au la dispoziție numere de telefon atât pentru partea de piese de schimb, cât și pentru service, astfel încât angajații IPSO să răspundă într-un timp cât mai scurt solicitărilor acestora”, a specificat Vasile Nica.

Contacte sediu IPSO Agricultură Vaslui: 0374 826 074/075; 0741 296 108 (service); 0753 045 567 (piese); 0374 826 076.

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad organizează în perioada 7 – 10 septembrie 2017, la complexul Expo Arad, a 28-a ediție a Târgului internațional de agricultură, industrie alimentară și ambalaje - AGROMALIM.

„Edițiile precedente au întărit statutul de cel mai important eveniment din domeniul agriculturii și industriei alimentare din vestul României. Oferta de tractoare, mașini și utilaje agricole va fi și în acest an unul dintre punctele forte la târgul de la Arad. Suprafețele pe care va fi expusă tehnică agricolă crește cu 10%, față de 2016. Vor mai expune companii furnizoare de semințe, pesticide, îngrășăminte, producători și distribuitori de sisteme de creștere și furaje pentru animale, medicamente și instrumentar de uz veterinar. De asemenea, în standurile de la Agromalim se vor afla echipamente pentru industria alimentară, produse agroalimentare, tehnică de ambalare, servicii de consultanță, reviste, cărți și cataloage de specialitate”, a declarat Cimi Enache, manager proiect Agromalim.

La ediția din acest an, expoziția zootehnică se va desfășura sub titlul „Excelența în Zootehnie” și va prezenta o gamă variată de animale de rasă: taurine, ovine, cabaline, suine, caprine, animale de hobby.

Cu o experienţă şi tradiţie de 27 de ani în organizarea evenimentelor agricole, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad anunță şi în acest an o ediţie specială pentru unul dintre cele mai importante evenimente agricole din țara noastră, a 28-a ediţie a Târgului internaţional de agricultură, industrie alimentară şi ambalaje Agromalim. Parteneri sunt: USAMVB Regele Mihai I al României din Timișoara; Asociația Crescătorilor de Vaci „Bălţată Românească” Tip Simmental; Agenția Națională de Zootehnie; Oficiul Județean de Zootehnie Arad; Asociația Crescătorilor de Ovine ,,Păstorul Crișana” Arad; Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine ,,Miorița” Chișineu Criș; Asociația Crescătorilor de Animale Arad.

Organizatorii au anunțat că spațiile pe care le oferă Complexul internațional EXPO Arad vor fi ocupate în totalitate. Peste 270 dintre cei mai importanți jucători în domeniul agricol din România, Ungaria, Germania, Austria, Italia își vor expune produsele pe o suprafață de 3.500 mp interior și 33.000 mp exterior.

În parteneriat cu USAMVB Timișoara și cu sprijinul Stațiunii de Cercetare - Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Arad, la Agromalim 2017 vizitatorii vor putea asista la demonstrații practice cu tractoare și mașini agricole care vor face lucrări de prelucrare a solului cu tehnologii convenționale, minim de lucrări și semănat direct.

Managerul de proiect, Cimi Enache, a punctat și alte atracții de la Agromalim 2017: salon de produse tradiționale; concurs de îndemânare conducere tractor; agricultura de precizie - avantajul folosirii GPS-ului în agricultură; stand cu demonstrații roboți pentru agricultură, demonstrații cu drone; conferințe de specialitate pe teme de interes pentru fermieri; informații finanțări și alte forme de sprijin pe programe naționale și europene; prezentări de firme și produse; vizite în ferme de creștere a animalelor și în unități de procesare. „Vizitatorii interesați se vor putea înscrie la vizite în ferme de creștere a animalelor și în unități de procesare, scopul acestora fiind de a prezenta exemple de bune practici în domeniul zootehnic și de prelucrare a produselor agroalimentare”, a specificat Cimi Enache.

Nu va lipsi nici în acest an tombola pentru vizitatori cu premii oferite atât de către organizator, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad, cât și de către firmele expozante. La tombola vizitatorului vor participa toate invitațiile și biletele de intrare completate cu datele solicitate și depuse în urnă. Totodată, Cimi Enache a anunțat că marele premiu acordat la tombola crescătorilor de animale va fi o junincă gestantă din rasa Bălțată românească. Fermierii crescători de animale se pot înscrie la această tombolă în zona de expunere animale, pe baza codului de exploatație.

„Excelența în Zootehnie” - Parteneriate în beneficiul crescătorilor de animale

Interesul crescut al vizitatorilor pentru expoziția de animale de rasă din cadrul târgului Agromalim, organizată cu sprijinul Agenției Naționale de Zootehnie București, și nevoia de informare a fermierilor au impus dezvoltarea colaborării cu asociațiile de crescători de animale, ne-a spus managerul de proiect, Cimi Enache.

La ediția din acest an a Agromalim, expoziția zootehnică se va desfășura sub titlul „Excelența în Zootehnie”. Secțiunea de prezentare a taurinelor va fi realizată în parteneriat cu Asociația Crescătorilor de Vaci „Bălţată Românească” Tip Simmental (ACVBR - SIM), asociație conducătoare de Registru Genealogic pentru rasele Bălțată Românescă și Montbeliarde, fiind prezente la eveniment și asociațiile acreditate pentru RG la rasele Holstein, Brună, Angus, dar și alte rase de vaci de carne. După cum se cunoaște, Registrul Genealogic reprezintă instrumentul de ameliorare genetică a raselor de animale, care are drept scop îmbunătăţirea performanţelor animalelor. Înscrierea într-o asociație de profil, precum și respectarea programului de ameliorare al acesteia sunt esențiale fiecărui fermier, în vederea obținerii de progres genetic în fermă. „Astfel, prezența reunită a Registrelor Genealogice cu un stand comun, în cadrul cortului zootehnic, vine în sprijinul fermierilor interesați de informații proaspete despre progres genetic, avantaje, provocări, dar și cu sfaturi privind managementul fermelor de vaci”, a punctat Cimi Enache.

În cadrul secțiunii taurine, vor fi expuse aproximativ 50 de animale din rasele Bălțată românească, Holstein friză, Brună, Angus, Charolaise, Blanc Blue Belgique, Aubrac.

Animalele din rasa Bălțată Românească expuse vor fi bonitate de către o comisie tehnică formată din invitați din străinătate și specialiști ANZ, fiind premiate cele mai frumoase exemplare pe fiecare categorie de vârstă (vaci, juninci, vițele). Conform tradiției, va fi decernat titlul de MISS Arad celei mai valoroase reprezentante din această rasă prezentată la Agromalim 2017. De asemenea, specialiștii vor face prezentări comparative între diferitele rase expuse și avantajele pe care acestea le oferă. Nu vor lipsi nici discuțiile referitoare la problemele cu care se confruntă crescătorii și, bineînțeles, se vor prezenta soluții la acestea.

Sectorul de ovine este organizat în parteneriat cu Asociația Crescătorilor de Ovine ,,Păstorul Crișana” Arad, asociație acreditată pentru conducerea Registrului Genealogic al rasei Țurcana, și cu Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine  ,,Miorița” Chișineu Criș, asociație acreditată pentru conducerea Registrului Genealogic al raselor Țigaie și Merinos Transilvănean. Vor fi expuse aproximativ 200 de animale cu valoare genetică ridicată, ovine și caprine din diverse rase și varietăți. Cu sprijinul cadrelor didactice de la USAMVB Timișoara, vor fi expuse comparativ avantajele fiecăreia, vor avea loc prezentări pe teme legate de sisteme de creștere și bunăstare a ovinelor și se vor dezbate și oferi soluții la problemele cu care se confruntă crescătorii.

De reținut că, în primele două zile ale evenimentului, sub coordonarea ACVBR - SIM, partenerul Agromalim, vor avea loc două reuniuni: întâlnirea națională a tuturor organizațiilor de COP, cu participarea reprezentanților Agenției Naționale pentru Zootehnie și ai Ministerului Agriculturii, precum și conferința internațională, cu participarea specialiștilor de la asociațiile de Registru Genealogic din Europa.

Program evenimente conexe Agromalim 2017

Joi, 7 septembrie

Ora 11.00 – Deschidere oficială Agromalim 2017

Ora 14.00 – Ședința comună a tuturor organizațiilor acreditate pentru efectuarea Controlului Oficial al Performanţelor la lapte/carne, sub coordonarea asociației conducătoare de Registru Genealogic (ACVBR-SIM), cu participarea reprezentanților Autorității Naționale pentru Zootehnie și ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Vineri, 8 septembrie

Ora 10.00 –   Întâlnire membri Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală

Ora 10.00 –  Conferința internațională cu participarea specialiștilor de la asociațiile de Registru Genealogic din  Europa, având tematicile:

- Rolul ameliorării în sustenabilitatea fermelor de vaci de lapte și carne din rasa Bălțată Românească;

- Organizarea asociațiilor conducătoare de Registru Genealogic din alte țări europene, avantajele afilierii ACVBR-SIM la organizațiile internaționale de profil (ICAR, WSFF);

- „Este rasa Bălțată Românească cea mai potrivită pentru crescătorii din România?”

- Creșterea vacilor de lapte și carne - „Lozul câștigător al fermierilor din România” în următorii 3 ani!

Ora 10.30 –  Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest – prezentare rețea Europe Enterprese Network (platformă europeană de promovare a firmelor pe piețele externe)

Ora 11.00 – Sesiune brokeraj internațional pentru companii din domeniul agricol, industrie alimentară și ambalaje

14.00 – 17.00 -  Prezentare animale în ring, bonitare taurine Bălțată Românească și premiere taurine Bălțată Românească

Sâmbătă, 9 septembrie

Ora 10.00  - Întâlnirea asociațiilor de agricultori din bazinul Carpatic

Ora 10.00 - Roadshow/workshop - Cele mai bune practici în transportul animalelor - o abordare europeană

Ora 11.00 – Prezentare comparativă a raselor de taurine expuse - ring de prezentare animale

Ora 13.00 – „Ziua Angus“ - Prezentare rase de carne. Oportunități pentru fermieri - ring de prezentare animale

Ora 15.00 - Prezentare rase de ovine și caprine expuse, studii comparative, avantajele oferite de fiecare rasă și varietate pentru crescători - ring de prezentare animale

Duminică, 10 septembrie

Ora 11.00  - Parada taurinelor din rasa Bălțată Românească premiate în urma bonitării

                 - Desemnarea câștigătoarei titlului de MISS Arad

Ora 14.00 - Extragere marele premiu al expoziției de animale (junincă gestantă din rasa Bălțată Românească)

Ora 15.00 Extragere premii vizitatori târgul Agromalim.

Program de vizitare târg

 • Joi, 8 septembrie: 11.00 – 18.00
 • Vineri, 9 septembrie și sâmbătă, 10 septembrie: 10.00 – 18.00
 • Duminică, 11 septembrie: 10.00 – 16.00.
Pagina 1 din 3