Vineri, 12 Ianuarie 2018 21:46

Agrometeo 13 - 19 ianuarie 2018 – Culturile de câmp neprotejate de zăpadă ar putea fi afectate de brunificări și degerături ale frunzelor

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe terenurile fără strat protector de zăpadă, culturile de câmp vor putea fi afectate de temperaturile minime scăzute din aer, înregistrându-se brunificări și degerături ale frunzelor, păstrându-se totodată starea de repaus biologic la speciile de toamnă, pe aproape întreg teritoriul agricol, ca urmare a scăderii regimului termic din aer şi sol, anunță ANM.

În plus, dacă, la începutul perioadei vizate, vremea va fi normală sub aspect termic, ulterior aceasta va intra într-un proces de răcire, la nivelul întregii țări.

Sub aspect fenologic, orzul și grâul de toamnă se vor afla la răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (20-100%), în cea mai mare parte a țării.

La cultura de rapiță se va semnala înfrunzirea (7-12 frunze), la nivelul întregului teritoriu agricol.

În toate plantaţiile, la pomii fructiferi și vița-de-vie se va înregistra starea de repaus vegetativ. În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon vor fi întrerupte temporar.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -7 și 3 grade Celsius în primele zile, limite apropiate de normele climatologice, și -12 și -1°C spre sfârșitul perioadei, valori mai scăzute cu 1 și 5 grade Celsius comparativ cu mediile multianuale, în toate zonele de cultură.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între -7 și 5 grade Celsius, pe aproape întreg teritoriul agricol.

Temperatura minimă a aerului va oscila între -17 grade Celsius și 1 grad Celsius în cea mai mare parte a ţării, producându-se îngheț la sol.

Se întrevăd precipitații mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor agricole.

Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnă va prezenta valori satisfăcătoare, până la apropiate de optim și optime, pe majoritatea suprafețelor agricole. Izolat, în centrul, estul, nordul și nord-estul Moldovei, precum și în centrul Dobrogei, se vor înregistra deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și puternică).

Citit 518 ori