Marți, 30 Ianuarie 2018 17:27

Agrometeo 31 ianuarie – 6 februarie 2018: temperatura medie diurnă, mai ridicată cu până la 8 grade Celsius față de mediile multianuale

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Potrivit prognozei agrometeorologice valabile în perioada 31 ianuarie – 6 februarie 2018, întocmită de specialiștii ANM, temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -7 și 10 grade Celsius, mai ridicată cu 1-8 grade Celsius comparativ cu mediile multianuale, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

„Temperatura maximă a aerului va oscila între 0 și 14 grade Celsius, pe aproape întreg teritoriul. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -13 și 6 grade Celsius în cea mai mare parte a țării, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, unde se va produce îngheț la sol”, se mai precizează în documentul ANM.

De asemenea, se prognozează precipitații predominant sub formă de ploi locale, dar și izolat mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în majoritatea regiunilor agricole, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului.

Culturi de toamnă: posibile reluări lente și temporare ale proceselor de vegetație

În condiţiile agrometeorologice menţionate, mai precizează specialiștii agrometeo ai ANM, culturile de toamnă şi speciile pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus biologic, în aproape toată ţara. Local, pe fondul temperaturilor maxime mai ridicate din aer, vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor de vegetaţie ale culturilor de toamnă înfiinţate în epoca optimă, îndeosebi în zonele sudice şi estice.

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă se vor afla la răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire (20-100%), starea de vegetaţie a plantelor fiind în general bună şi medie.

Cultura de rapiţă înfiinţată în perioada optimă va înregistra faza de dezvoltare a aparatului foliar (6-10 frunze), în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

La pomii fructiferi şi viţa-de-vie se va menține starea de repaus vegetativ, în toate plantaţiile. Ca urmare, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura pe ansamblu normal, exceptând zilele cu precipitaţii.

Pentru perioada prognozată, specialiștii agrometeo ai ANM recomandă controlul biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole. De asemenea, trebuie avute în vedere administrarea îngrăşămintelor pe bază de azot la culturile de toamnă, precum şi a celor organice în vii şi livezi.

Citit 469 ori