Vineri, 09 Februarie 2018 17:06

Agrometeo 10 - 16 februarie 2018: Îngheț la sol în zonele depresionare

Scris de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În intervalul de valabilitate a prognozei emise de specialiștii ANM, temperatura minimă a aerului se va încadra între -10 și 3 grade Celsius în cea mai mare parte a teritoriului, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare, producându-se îngheț la sol.

Conform estimărilor, vremea mai caldă de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire, aceasta devenind normală în cea mai mare parte a țării.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -4 și 6 grade Celsius la începutul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1 - 4 grade Celsius, și între -6 și 4 grade Celsius în restul zilelor, valori apropiate de mediile multianuale, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului va oscila și ea între -1 și 9 grade Celsius, pe aproape întreg teritoriul.

În această perioadă se prognozează precipitații sub formă de ploi locale, dar și mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), îndeosebi în regiunile sudice, nordice și vestice, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului. Local, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

„În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, până la apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Izolat, în nordul și nord-estul Moldovei, precum și în centrul Dobrogei, se vor înregistra deficite moderate de apă în sol”, precizează totodată specialiștii în agrometeorologie ai ANM.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile menţionate, ritmurile de vegetaţie ale culturilor de toamnă se vor desfăşura lent în sudul şi în estul ţării, iar în depresiunile din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, plantele îşi vor menţine starea de repaus vegetativ.

La cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înființate în epoca optimă, vor predomina fazele de apariţie a frunzei a treia şi înfrăţire (50-100%), iar la cele semănate după data de 20 octombrie 2017, răsărirea şi formarea frunzei a treia (25-100%). Starea de vegetaţie se va menţine în general medie şi bună, respectiv medie şi slabă în culturile întârziate fenologic.

În sudul, sud-estul şi estul ţării, rapiţa semănată în perioada optimă îşi va continua înfrunzirea (6-11 frunze), uniformitatea şi vigurozitatea plantelor fiind bună și medie, respectiv medie și slabă în culturile tardive, densitatea fiind redusă.

La speciile pomicole şi viticole se va menţine starea de repaus biologic, în toate plantaţiile. Lucrările agricole în câmp (fertilizări faziale la cerealierele de toamnă, executarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi etc.) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.

Printre recomandările de specialitate ai reprezentanților ANM se regăsește și controlul biologic pentru determinarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă (orz, grâu şi rapiţă), precum şi a evoluţiei mugurilor de rod la pomii fructiferi şi viţa-de-vie.

De asemenea, trebuie luate în calcul administrarea de îngrăşăminte minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în perioada optimă, cât și efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole (tăieri, fertilizări, tratamente fitosanitare).

Citit 458 ori