Miercuri, 13 Iunie 2018 21:37

Embargoul rusesc impus fructelor europene ne bagă bani în buzunar

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Un sprijin financiar european pentru retragerea de pe piaţă a 2.000 de tone de fructe ar urma să fie încasat de organizaţiile şi de producătorii individuali din sectorul de profil din România, în urma interdicţiei impuse de Rusia la importul de fructe din statele Uniunii Europene (UE), a transmis, miercuri, 13 iunie 2018, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„În Şedinţa Guvernului din 13 iunie 2018, a fost aprobată o hotărâre prin care se stabileşte valoarea maximă a sprijinului financiar excepţional cu caracter temporar care se acordă producătorilor agricoli din sectorul fructe. Beneficiarii acestui sprijin sunt organizaţiile de producători recunoscute din sectorul legume-fructe şi producătorii individuali din sectorul fructe”, precizează instituția guvernamentală printr-un comunicat de presă.

Instituţia a explicat faptul că interdicţia Rusiei privind importul de fructe din România şi din celelalte state membre ale UE a dus la perturbarea pieţei prin scăderea semnificativă a preţurilor la aceste produse, ca urmare a faptului că o importantă piaţă de export a devenit indisponibilă.

În acest sens, Comisia Europeană (CE) a adoptat Regulamentul Delegat (UE) nr. 1165/2017 al CE de stabilire a unor măsuri de sprijin excepţionale cu caracter temporar pentru producătorii de anumite fructe. Conform art. 2 alin. (1) din acest Regulament, României i s-a alocat o cantitate de 2.000 tone.

„Situaţia creată a avut implicaţii majore şi asupra producătorilor de fructe din România, din cauza faptului că pentru cantităţi însemnate de fructe nu a existat posibilitatea valorificării imediate şi nici de depozitare corespunzătoare, România dispunând de o capacitate redusă de stocare. În urma consultărilor cu reprezentanţii Organizaţiei Interprofesionale PRODCOM din sectorul legume-fructe, a reieşit că producătorii de fructe au optat pentru măsura de retragere de pe piaţă, în vederea distribuirii gratuite, şi au notificat Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), specificând produsele (mere) şi cantităţile”, se menţionează în comunicat.

Astfel, APIA a notificat la Comisia Europeană produsele, cantităţile şi sumele pentru măsura de retragere de pe piaţă în vederea distribuirii gratuite, totodată fiind aprobată metodologia specifică de efectuare a plăţilor către beneficiarii acestui sprijin financiar de către APIA prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 243/ 2017 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin excepţionale cu caracter temporar pentru producătorii din sectorul fructe.

Resursele financiare maxime sunt de 200.000 lei şi se asigură ca sprijin financiar aferent Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA), prin bugetul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2018.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va efectua plăţile către producătorii de fructe care au aplicat măsura de retragere de pe piaţă, în vederea distribuirii gratuite până la data de 30 septembrie 2018, potrivit prevederilor art. 12 din Regulamentul Delegat (UE) nr. 1165 /2017 al Comisiei.

Citit 292 ori