Marți, 23 Octombrie 2018 16:12

Recomandările inspectorilor fitosanitari pentru culturile de legume în spații protejate

Scris de
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Temperaturile înregistrate în această perioadă favorizează dezvoltarea organismelor dăunătoare specifice culturii de legume în spații protejate, anunță Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF).

Specialiștii autorității recomandă fermierilor monitorizarea atentă a culturii în scopul aplicării la timp a tratamentelor fitosanitare.

„Măsura se recomandă pentru a crește randamentul producțiilor preconizate a fi obținute, mai cu seamă că producătorii de tomate în spații protejate, beneficiari ai schemei de ajutor de minimis prevăzută în Programul de Guvernare, trebuie să obțină o producție de minimum 2 kg de tomate/mp”, se precizează într-un comunicat transmis la redacție.

Astfel, la depistarea moliei miniere a tomatelor (Tuta absoluta), a musculiței albe de seră (Trialeurodes vaporariorum), a omidei fructelor (Helicoverpa armigera) sau a musculiței miniere (Liriomyza trifolii), pot fi efectuate tratamente cu VOLIAM TARGO – 0,8 l/ha, ALVERDE – 1,0 l/ha, NUPRID AL 200 SC – 1,0 l/ha, AFFIRM – 1,5 kg/ha, respectiv ACTARA 25 WG – 0,2 kg/ha.

Toate tratamentele fitosanitare se înregistrează în registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, cu respectarea timpului de pauză de la ultimul tratament până la recoltare.

„Pauza este necesară întrucât la analiza probelor de tomate pentru determinarea reziduurilor de pesticide, rezultatele acestora să fie conforme cu normele de siguranță alimentară care să nu pună în pericol sănătatea consumatorului”, explică cei de la ANF.

De-a lungul perioadei de pauză, inspectorii fitosanitari recomandă utilizarea VOLIAM TARGO - 3 zile, ALVERDE timp de 3 zile, NUPRID 200 SC timp de 3 zile, AFFIRM timp de 3 zile, respectiv ACTARA 25 WG timp de 3 zile.

Pentru orice apariție suspectă de organisme dăunătoare, producătorii agricoli sunt rugați să se adreseze inspectorilor fitosanitari din județele în care au amplasată cultura.

Citit 299 ori