Joi, 19 Mai 2016 18:59

Pe bursă, prețurile lactatelor sunt în creștere. Motivul - discuțiile din interiorul UE cu privire la scăderea producției de materie-primă. Procesatorii români au colectat mai mult lapte, la prețuri însă care lasă de dorit

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Prețurile lactatelor au crescut pe GlobalDairyTrade pentru a patra lună la rând, pe fondul discuțiilor că vremea rece și costurile de achiziție mici scurtcircuitează creșterea producției de lapte materie-primă din Uniunea Europeană, fapt confirmat și de achizițiile în creștere realizate de procesatorii români de la producătorii autohtoni.

Prețurile lactatelor, conform măsurătorilor indexului GlobalDairyTrade, s-au majorat cu 2,6%, marți, 17 mai 2016, până la cel mai înalt nivel înregistrat în ianuarie a.c., revenirea spectaculoasă fiind înregistrată la produsele care conțin grăsimi din lapte.

Într-adevăr, prețurile laptelui bătut s-au majorat cu 16,2 procente, cu valori ale grăsimii anhidre din lapte crescând cu 4,9 la sută, în timp ce costurile de achiziție ale laptelui praf integral (zonă care reprezintă majoritatea produselor comercializate la licitații) se află în creștere cu 3%, până la un nivel de 2.252 dolari americani tona (cel mai înalt nivel înregistrat în 2016).

Revizuirea în creștere a valorilor laptelui praf integral este în contrast cu contractarea de 0,9 la sută, până la un nivel de 1.658 dolari americani în medie, a prețului laptelui praf degresat. Astfel, bonusurile obținute la tranzacționarea laptelui praf integral a ajuns la 593 dolari tona, cel mai mare înregistrat din octombrie 2013 pe GlobalDairyTrade, mai exact cu ocazia licitațiilor-etalon care sunt organizate de două ori pe lună de către Fonterra, gigantul neozeelandez.

Achiziții de intervenție

Creșterea nivelului performanței survine într-un moment în care majoritatea procesatorilor mari din UE au marșat pe producția de lapte praf degresat, după ce Comisia Europeană a dublat până la nivelul de 219.000 tone limita de achiziții de intervenție a produsului.

Majorarea prețurilor la lapte praf integral a fost conformă cu rezultatele analizelor contractelor pe piața NZX a contractelor futures, de la ultima licitație GlobalDairyTrade de acum două săptămâni.

Piața futures „a transmis semnale de creștere variind între 2-4%” în valori licitate, conform Commonwealth Bank of Australia.

Majorarea prețurilor a fost susținută totodată și de ideea potrivit căreia creșterea de producție de lapte înregistrată în UE, pe fondul dispariției cotelor de lapte din aprilie anul trecut, ar putea să-și piardă din amploare.

„Slăbirea producției”

În Irlanda – țară UE în care creșterea producției a fost în mod particular foarte puternică, încurajată de Guvern și industria de profil (unii procesatori), cum este și cazul Arrabawn și Aurivo, au fost anunțate diminuări de preț de un eurocent pe litru.

În Marea Britanie, stat membru al Uniunii Europene la rândul său, acolo unde de asemenea producția s-a majorat în mod notabil în 2015, volumele înregistrate la nivelul sfârșitului lunii aprilie erau mai mici cu 4% față de cele înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut.

„Vârful de producție din Marea Britanie, înregistrat în această primăvară, ar putea fi cel mai mic, comparabil cu cel din anul de producție 2013-2014”, au spus specialiștiii de la DairyCo. „Prețurile mici ale laptelui, condițiile de umiditate crescută înregistrate pe pășuni, cât și creșterea fânețului sub media anuală, toate au dus la limitarea producției”.

Specialiștii DairyCo au mai adăugat că și alte țări UE se află în condiții similare, fapt care duce la concluzia că producția de lapte a Uniunii Europene „nu va fi atât de mare pe cât erau așteptările”.

„Vremea rece cu siguranță și-a adus și ea aportul la contractarea producțieide lapte într-un număr important de țări membre UE, fapt care ar aduce mai multă liniște în piață și ar susține o majorare organică a prețurilor materiei prime”, au mai punctat aceștia.

Debut în forță

De fapt, producția de lapte a Uniunii Europene a pornit în forță în 2016, cu livrări către procesatori aflate în creștere în ianuarie, cu 5,3 la sută de la an la an, până la un total de 620 milioane litri, conform datelor agregate de Agrimoney.com.

Conform aprecierilor, Comisiei Europene, livrările UE de lapte la finele anului curent vor crește doar cu 1,4 la sută.

România: Colectarea de lapte autohton de la producători, în creștere

Potrivit datelor INS, în luna martie 2016, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare a crescut cu 12,7% faţă de luna februarie 2016 şi cu 2,2% faţă de luna martie 2015.

Cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile procesatoare a crescut în trimestrul I 2016 faţă de trimestrul I 2015 cu 9,0%.

În plus, în luna martie 2016, comparativ cu luna precedentă, cantitatea de lapte de vacă colectată de unităţile procesatoare a crescut cu 8937 tone (+12,7%).

La nivelul lunii februarie 2016, datele MADR relevau că față de aceeași lună a anului trecut, cantitatea raportată a crescut cu 1,4 milioane litri lapte materie-primă, iar prețul a scăzut cu 5% față de februarie 2015 și cu 17 procente față de aceeași lună din 2014.

Potrivit unor declarații recente, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, intenţionează să verifice modul în care „suntem invadaţi” de cantităţi semnificative de lapte din statele comunitare, la preţuri extrem de mici, ceea ce provoacă distorsiuni pe piaţa autohtonă a laptelui.

„I-am convocat pe producători, procesatori si retaileri să vedem ce anume conduce la această disfuncţionalitate. Preţul este foarte mic. De exemplu, la Vatra Dornei şi Botoşani, producătorii primesc doar 60 de bani pe litru. Un preţ foarte mic. Este foarte ciudat cum poate ajunge lapte atât de ieftin în România, cu 19 eurocenţi. Dacă ne uităm pe lista preţurilor la lapte din Uniunea Europeană, vedem că sunt statele baltice cu 14 - 15 eurocenţi pe litru, cel mai ieftin, noi figurăm cu 24 eurocenţi pe litru, în timp ce preţul mediu este de 30 - 31 eurocenţi pe litru. Poate fi o justificare embargoul rus, pentru că anumite produse care ajungeau acolo rămân în UE, dar blocul comunitar afirmă că exporturile de produse agroalimentare au crescut cu 10% către alte destinaţii. Pe de altă parte noi suntem invadaţi de lapte din state comunitare”, a afirmat șeful MADR.

Conform afirmațiilor ministrului, laptele românesc provine în prezent de la 1,7 milioane de vaci, deşi în trecut în România erau peste şapte milioane de capete. Fermele perfomante, comerciale, ajung şi la 14 tone de lapte pe an, cu o medie de 9 - 10 tone, însă deţin doar 200.000 de vaci cu lapte, diferenţa fiind la fermele mici, care au o medie de numai 3 - 4 tone pe cap de vacă.

mmo

Citit 1122 ori