Consiliul Internațional al Cerealelor prevede o scădere a pieței grâului. Presiune la Marea Neagră și diminuări ale importurilor în cazul Egiptului și Algeriei - REVISTA FERMIERULUI
Luni, 27 Februarie 2017 14:25

Consiliul Internațional al Cerealelor prevede o scădere a pieței grâului. Presiune la Marea Neagră și diminuări ale importurilor în cazul Egiptului și Algeriei

Scris de

„Potențialul slab al profitabilității” continuă să reprezinte un pericol pentru producătorii agricoli în viziunea Consiliului Internațional al Cerealelor (CIC), în contextul celor mai noi previziuni ale specialiștilor pentru piața mondială grâului în perioada următoare.

Estimările în cauză se bazează pe factori cum sunt stocurile în creștere, „mulțumită” recoltei-tampon înregistrată de Australia, dar și dorințelor Egiptului și Algeriei de a scădea nivelul importurilor ca urmare a majorării productivității.

În plus la presiunea pusă pe piața de resort, în ceea ce privește sezonul 2017-2018, analiștii CIC au ajuns la concluzia că suprafețele însămânțate cu grâu vor cunoaște doar „o diminuare nesemnificativă”, ca urmare a susținerii bazate pe subvenționare, existentă în majoritatea țărilor în curs de dezvoltare. Vorbim de factori importanți de sprijin, mai exact de „niveluri atractive de susținere guvernamentală care vor duce la majorarea nivelului însămânțărilor cu grâu în anumite regiuni”, susțin cei din CIC.

Specialiștii Consiliului recunosc totodată amenințarea reprezentată de potențialul prețurilor mici generate de nivelul însămânțărilor, dar și de perspectivele mici de câștig, fapt care i-a determinat pe cultivatorii nord-americani să taie din elanul semănatului până la cel mai mic nivel înregistrat din 1909 încoace.

„Estimările în scădere privind potențialul de profitabilitate ar putea contribui la o schimbare de viziune a fermierilor, și anume la reorientarea către alte culturi agricole care să ia locul grâului”, afirmă analiștii CIC. Și asta în timp ce Consiliul își păstrează previziunile cu privire la producția mondială de grâu care ar urma să scadă cu două procente în noul sezon, până la un total de 735 tone, presupunând că suprafețele se vor micșora față de nivelul înregistrat în 2016-2017, reflectată de asemenea în estimări.

Profitabilitatea, în cădere liberă

Comentariile survin într-o perioadă de dezbateri cu privire la entuziasmul înregistrat printre cultivatori, odată cu introducerea grâului pe lista culturilor cuprinse în programele de sprijin de primăvară, văzute cu ochi buni de Canada, Rusia și Kazahstan.

În perioada 24-26 februarie 2017, ministrul Agriculturii din Canada a revizuit previzunea inițială de creștere de la 4-6 procente, la doar 3-5% a nivelului preconizat al însămânțărilor din primăvara acestui an, chiar înainte ca semănatul să aibă loc.

Marți, 21 februarie 2017, Sindicatul Rus al Cerealelor (SRC) a avertizat la rândul său cu privire la nivelul însămânțărilor cu grâu, în condițiile unor prețuri mici practicate pe piața internă, care au suferit din cauza întăririi rublei față de dolarul american cu șase procente în acest an. Din acest motiv, valoarea bunurilor domestice evaluate în valută forte (USD) a fost micșorată.

„Profitabilitatea grâului s-a degradat destul de rapid”, a firmat președintele SRC, Arkady Zlochevsky. Și asta în condițiile în care fermierii ruși se pregătesc de campania de semănat de primăvară, acțiune care ar capacita aproape 31 milioane hectare.

Un val general de pesimism

De fapt, în timp ce prețurile internaționale la grâu au cunoscut majorări în acest an, CIC a afirmat prin vocile sale autorizate că aceste creșteri nu au reprezentat altceva decât un modest 1% majorare de la lună la lună, în februarie a.c. Specialiștii au menționat totodată existența unei presiuni crescânde pe piața Mării Negre, ca urmare a creșterii valorii rublei.

Valul de pesimism înregistrat în restul pieței grâului este confirmat de CIC, care a revizuit în creștere valoarea stocurilor intersezon cu un milion de tone, până la un total de 236 milioane tone, la finalul anului agricol 2016-2017.

Revizuirea survine ca urmare a creșterii cu opt milioane de tone a previziunilor cu privire la producția mondială de cereale, până la un total de 2,102 miliarde tone, acest total depășind cifra etalon de 2,10 miliarde tone.

„Australia contabilizează majoritatea ajustărilor de luna aceasta, incluzând aici niveluri-record ale recoltei de grâu și orz, în timp previziunile pentru porumb se îmbunătățesc în America de Sud”, au mai afirmat cei de la CIC.

Egiptul și Algeria iau piciorul de pe accelerație

Tot specialiștii CIC au adăugat că mai multe țări din Africa de Nord, cum sunt Egiptul și Ageria, ambele dependente de grâul din străinătate pentru hrana populaţiei, ar putea să îşi majoreze producţia internă cu 25 de procente în acest an, în cazul în care vremea va fi atât de favorabilă pe cât se estimează.

Potrivit spuselor angajaților companiei de cercetare AgResource Co, aceasta înseamnă că importurile de grâu ale regiunii vor scădea la cel mai redus nivel din ultimii trei ani.

În acest context, pe baza prognozelor meteo, Organizaţia naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) estimează că perspectivele pentru recoltele de grâu din Africa de Nord sunt „bune spre excelente”. În pus, Departamentul american al Agriculturii (USDA) susţine că vremea umedă a creat condiţii favorabile în Maroc, Algeria şi Tunisia.

Estimările AgResource relevă că majorarea randamentului la hectar va duce la creşterea producţiei în sezonul 2017-18 până la 19,6 milioane tone, în urcare cu 39% comparativ cu anul trecut. Aceasta ar putea determina diminuarea importurilor până la 27,6 milioane tone, de la un nivel record de 28,1 milioane tone anul trecut.

Culturile de grâu din Maroc, Algeria şi Tunisia sunt dependente în principal de ploi însă majoritatea culturilor din Egipt sunt irigate.

22 februarie 2017: prețul grâului la portul Constanța era de peste 184 USD/TM

Cotaţiile futures la grâu pe bursa de la Chicago au scăzut la jumătate de la un vârf de 347,96 USD pe tona metrică în 2012 la un minim de 141,83 USD tona metrică în luna august 2016.

Pe de altă parte, în România, prețul FOB al grâului în portul Constanța, la nivelul datei de 3 august 2016, era de 171,28 USD tona metrică.

La data de 22 februarie 2017, prețul grâului în portul Constanța era de 184,14 USD tona metrică, în creștere față de 11 ianuarie a.c., moment în care materia primă se vindea cu 170,55 dolari americani tona metrică.

Citit 754 ori

newsletter rf

Revista