Miercuri, 15 Martie 2017 21:49

Ministrul „Incognito”, Petre Daea, este ferm: „Cine nu depune până la 15 mai nu va avea subvenție!”

Scris de
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Aflat într-una dintre vizitele sale de lucru, de această dată la Colibaşi, judeţul Giurgiu, pentru a-i cunoaşte pe membrii Cooperativei Agricole BIOPROD (vizită anunțată, nu incognito, cum chiar el a recunoscut public că a făcut-o anterior tot în Colibași, „în căutare de legume”), ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat într-un mod ferm, tipic vremurilor demult apuse, că ultima zi de depunere a cererilor de subvenție va fi 15 mai 2017, întârziații urmând să rămână fără bani.

Șeful de la agricultură își dorește astfel să păstreze calendarul verificărilor și controalelor, depunerii documentațiilor, dar și pe cel al achitării subvențiilor, astfel încât în decembrie a.c. să fie efectuate plățile regulate.

Daea - ministrul cu geacă brodată APDRP și cizme de cauciuc - a afirmat miercuri la Colibași că este nemulțumit de programul zilnic de lucru al „echipajului” APIA (de procesare a documentelor în proporție de 72 la sută) și a promis că aceasta va ajunge la eficiență 100% în curând!

Le spun fermierilor că ușa la APIA se va închide pe data de 15 mai. Cine nu depune până la 15 mai nu va avea subvenție – e foarte clar acest lucru –, în așa fel încât toți să avem de câștigat în anul viitor. (...) Începem plata pe 15 octombrie. Vrem ca toată luna decembrie să plătim plăți regulare, pentru că avem controlul încheiat”, a mărturisit ministrul de resort. „Tot echipajul APIA lucrează non-stop - este verificat de mine în teren - și sunt verificări făcute așa cum trebuie. Ei sunt la lucru, știu ce au de făcut, stau în fața calculatoarelor non-stop și îi așteaptă pe fermieri să depună cereri. (...) Încă sunt nemulțumit de faptul că avem doar (...) 72 la sută. E adevărat, în ultima perioadă au început să crească procentele. Ieri (n.r. - 14 martie 2017), de pildă, față de programul zilnic, procentajul a fost de peste 90 la sută, dar nu este în regulă. Când va fi 100%, atunci lucrurile sunt încheiate, atunci țara este în regulă, atunci fermierii pot să fie mulțumiți și să execute la timp lucrările specifice în câmp, în zootehnie sau în legumicultură”.

În fața asistenței formate din jurnaliști, fermieri și oficialități locale, Daea a explicat pe larg motivația care a stat în spatele ordinului care reglementează calendarul plăților subvenției în perioada următoare. Potrivit spuselor sale, până în seara de marți, 14 martie 2017, din cei 681.000 de beneficiari, subvențiile „au plecat” spre 614.572 de beneficiari, într-o sumă totală de 196.996.714 de euro, eficiență despre care vorbise anterior și de care încă nu era mulțumit.

„Noi trebuie să fim foarte atenți pentru anul acesta, pentru că știm foarte bine (...) - o serie întreagă de greutăți au determinat întârzierea subvențiilor, ajungerea la timp în buzunarul fermierilor a sumelor cuvenite. Pentru acest lucru am emis un ordin prin care am statuat ca obligație etapele care trebuie parcurse, în așa fel încât, în anul 2017 și începutul anului 2018, banii să ajungă la timp. Am stabilit prin acest ordin ca depunerea de cereri să înceapă cu data de 1 martie și să se sfârșească cu data de 15 mai. (...) Față de programul de 171.900, s-au înscris (n.r. - cu cerere de plată), până aseară, 123.774 de producători (în proporție de 72 la sută). Din punctul meu de vedere, nu este bine. Ar fi trebuit ca, până la această dată, fiecare fermier care are interesul, care are suprafața și care are și dorința să câștige să depună cererea. Noi am transmis planificări, prin centrele locale, prin APIA, la fiecare primărie și la fiecare fermier acasă, când trebuie să se prezinte, în ce dată, la ce oră, în așa fel încât să nu aglomerăm și să reușim să încheiem această operațiune extrem de importantă”, a mai afirmat Petre Daea.

În 2016, România a folosit subvenția pentru agricultură doar cinci luni

Conform datelor vehiculate de ministrul de resort, în fiecare an, fermierii din România încasează 2,759 miliarde de euro de la Uniunea Europeană (UE), prin FEGA (1,8 miliarde), prin FEADR (400 de milioane), iar de la bugetul național, 491 de milioane de euro. Acești bani sunt de o deosebită importanță pentru agricultori, motiv pentru care Daea a explicat de ce sincopa din 2016 a cauzat mari probleme pe lanțul de producție, dar și mecanismele de circulație a subvențiilor în contextul problemelor înregistrate anul anterior.

Practic, spune el, producătorii au fost nevoiți să se împrumute la bănci pentru a derula în bune condițiuni lucrările agricole, iar statul a avut de pierdut.

„Ce s-a întâmplat în anul 2016: subvențiile au ajuns la fermieri, practic, în conturile agriculturilor din băncile din România, începând cu luna iulie. Prin mecanismul de acordare a subvențiilor, România pune din bugetul național bani pentru a ajunge subvențiile la fermieri, urmând ca decontarea acestor sume să se facă în luna următoare până la data de 4, de la UE. Cu alte cuvinte, începi cu banii statului și apoi îi recuperezi de la UE, de aceea începi recuperarea din luna a II-a. În 2016, în România au venit banii începând din luna iulie. (...) Cei care știu mecanismul economic, cei care realizează ce înseamnă rotirea acestor bani, ce înseamnă mijloacele acestea circulante trag concluzia simplă că România a folosit acești bani în anul respectiv de plată doar cinci luni.

În 2016 (...) s-au întâmplat următoarele lucruri: fermierii s-au împrumutat de bani pentru a executa lucrările, s-au dus în bănci, au luat bani, banii sunt purtători de dobânzi și de comisioane, s-au dus cu garanții, au întârziat o parte din lucrări, au crescut costurile de producție, au scăzut câștigurile fermierilor, pot să crească prețurile de valorificare și prețurile de la consumator și pot întârzia plățile salariale. A pierdut și statul. Banii din subvenție s-au învârtit doar cinci luni în România, s-au înregistrat întârzieri sau chiar pierderi de sume colectate prin taxe și impozite. Bugetul de stat a avut de suferit”, a spus ministrul Petre Daea.

Nu în ultimul rând, la Colibași, Daea a tras un semnal de alarmă cu privire la perioadele controalelor pe teren și a menționat că nu iarna trebuie derulate astfel de acțiuni, „să se caute grâul de anul trecut pe sub zăpadă”, motiv în plus să fie respectat calendarul propus prin ordinul de ministru.

Țin foarte mult la această etapă de depunere a cererilor. (...) Prin această planificare de care am vorbit și pe care voi insista de fiecare dată, și din care voi face un obiectiv în activitatea mea zilnică, respectiv ca în datele de 1 martie și 15 martie să depunem cererile, 1 iunie – 1 iulie 2017 să facem controalele administrative, să facem eșantionarea, să transmitem eșantioanele la județe, iar între 1 iulie și 1 octombrie 2017 să facem controalele, având timp, fiind temperaturi normale. Nu te duci iarna, cu zăpada la brâu, să cauți grâul de anul trecut. Faci controale într-un timp normal, într-un timp când fermierul acceptă și controlul, și poți la fața locului să vezi despre ce este vorba. Încheind acest control la 1 octombrie, începem de pe data de 15 octombrie să dăm avansurile, până pe data de 30 noiembrie 2017, urmând, dacă ai terminat controlul, să putem să dăm și plata regulară din 1 decembrie și până la 31 martie 2018”, a conchis ministrul „incognito”, Petre Daea.

Miercuri, 15 martie 2017, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării, Petre Daea, a mers la Colibaşi, judeţul Giurgiu, pentru a-i cunoaşte pe membrii Cooperativei Agricole BIOPROD Colibaşi, înfiinţată recent. Cu această ocazie, ministrul a vizitat câțiva dintre producătorii înscrişi în programul de susţinere pentru tomate cultivate în spaţii protejate, dar și centrul local al APIA, unde a luat pulsul activităților zilnice.

În aceeaşi zi, el a vizitat şi ferma „Agroindustriala Pantelimon” din str. Sfântul Gheorghe, Pantelimon, Judeţul Ilfov, deținută de dr. Mihai Petcu.

Citit 1675 ori