Ucraina a demarat recoltatul porumbului și a încheiat culesul grâului și orzului. MPAA din vecini oferă date estimative privind producția. MADR se codește - REVISTA FERMIERULUI
Luni, 21 August 2017 22:42

Ucraina a demarat recoltatul porumbului și a încheiat culesul grâului și orzului. MPAA din vecini oferă date estimative privind producția. MADR se codește

Scris de

Vecinii și competitorii noștri pe piața Mării Negre – fermierii ucraineni – au treierat primele cantități de porumb din recolta acestui an, cele mai proaspete informații cu privire la randamentele medii la hectar fiind de aproximativ patru tone, au precizat vineri, 18 august 2017, voci autorizate din interiorul Ministerul ucrainean al Politicilor Agrare și Alimentației, citate de Reuters.

Potrivit instituției de stat din Ucraina, producătorii agricoli ai țării au plănuit să recolteze aproape 4,5 milioane de hectare de porumb în acest an. În 2016, țara vecină și competitoarea României pe piața Mării Negre a adunat în silozuri nu mai puțin de 28 de milioane de tone de porumb boabe.

Ministerul de resort a precizat totodată că fermierii ucraineni au contabilizat în acest an 26,5 milioane de tone de grâu, la o un randament mediu de 4,17 tone la hectar.

Nu în ultimul rând, producătorii agricoli din țara vecină au reușit să strângă în hambare 8,6 milioane de tone de orz.

Suprafața totală însămânțată cu cereale de vecinii ucraineni - combinând atât culturile timpurii, cât și pe cele tardive – a totalizat 14,3 milioane de hectare în 2017, incluzând aici cele 6,4 milioane hectare de grâu, 4,47 milioane ha cu porumb, 2,5 milioane ha cu orz și circa un milion de hectare cultivate cu alte tipuri de culturi.

Același voci, citate de agenția de presă străină, au precizat că țara ar putea recolta 63 milioane tone de cereale în acest an. Ucraina a recoltat nu mai puțin de 66 de milioane de tone cereale în 2016.

În România, informații cât să se scurgă printre degete

„La porumb, (n.r. - recoltatul) a debutat pe o suprafaţă de 700 de hectare în judeţul Mehedinţi şi va începe de săptămâna viitoare în mai multe judeţe”, anunța cu jumătate de gură „Întâiul Fermier al Țării”, Petre Daea, mai nou un adevărat fan al Facebook și al transmisiilor LIVE.

Nu știm dacă direct din câmp, călare pe combină, sau de la biroul său, dis-de-dimineață, Daea a declarat pentru Agerpres că, cităm, „deocamdată, este prematur să spunem cum va fi producţia în acest an”, referindu-se la cele de floarea-soarelui și porumb, continuând neplăcuta tradiție instaurată cu ani în urmă, și anume cea de „Omerta”, fiind aruncată vina pe producători care ar fi încercat această soluție pentru a veni de hac traderilor care le oferă prețuri mici. Nici la grâu și orz, MADR nu a fost mai prejos.

Anul trecut, în Uniunea Europeană (UE), potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), la porumb, țara noastră a deţinut supremaţia doar la suprafaţă, cu 2,49 de milioane hectare, fiind pe poziţia a doua la producţie, după Franţa, cu circa 10 milioane de tone, oricum la aproape o treime ca productivitate și la jumătate față de suprafața alocată porumbului de către vecinii ucraineni.

Anul acesta, suprafaţa programată pentru însămânţări a fost de 2,6 milioane hectare la porumb.

Prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 19 - 25 august arată că pe fondul menţinerii deficitelor de umiditate în sol, este posibilă deprecierea stării de vegetaţie a plantelor, îndeosebi la culturile înfiinţate tardiv.

Porumbul îşi va definitiva mătăsirea (100%), aflându-se predominant în fazele de maturitate în lapte, ceară şi deplină (10-100%).

Specialiştii ANM menţionează că aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, pe suprafeţe agricole extinse ale ţării.

Citit 1136 ori

newsletter rf

Revista