Marți, 12 Septembrie 2017 19:30

Rusia: Costul de achiziție a grâului crește, în condițiile în care unii fermieri au mai frânat vânzările

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În săptămâna 4-10 septembrie 2017, prețul grâului produs în Rusia s-a majorat, după o scădere continuă de-a lungul a aproape patru decade, pe fondul unei curbe de diminuare a activităților de vânzare manifestată de unii producători agricoli.

În prezent, infrastructura de export cereale a Rusiei (unul dintre cei mai mari comercianți din lume) funcționează la capacitate maximă, susținută din plin de informații care dau ca sigură obținerea unei recolte-record la finele anului agricol 2016-2017.

Prețurile la Marea Neagră pentru grâul rusesc cu un conținut de proteină de 12,5 procente și livrare în luna septembrie a.c. se situau la finele săptămânii trecute la un nivel de 183 USD tona metrică (FOB), în creștere cu 3,5 dolari americani tona față de săptămâna de dinainte, a precizat compania de consultanță IKAR, citată de Reuters.

SovEcon, o altă firmă de consultanță cu sediul la Moscova, a precizat într-o notă că prețurile la grâu s-au majorat cu doi dolari SUA, până la un nivel de 184 USD tona metrică, în timp ce orzul s-a întârit și el cu un dolar SUA, până la un total de 177 USD tona metrică.

Costurile cu achiziția orzului cu livrare în luna septembrie s-au stabilizat, potrivit IKAR, la un nivel de 173 de dolari americani tona metrică, în creștere cu 3 USD, în timp ce prețurile pentru noua recoltă de porumb cu livrare în luna octombrie s-au stabilizat la nivelul a 164 USD tona metrică, în scădere cu un dolar SUA/TM.

Începând cu data de 6 septembrie 2017, Rusia a comercializat peste graniță 7,8 milioane de tone de cereale de la debutul sezonului agricol de vânzări 2017-2018 (1 iulie a.c.), în creștere cu 22 la sută față de perioada similară a anului anterior. Exporturile de grâu sunt în creștere și ele cu șapte procente, până la un total de 5,8 milioane de tone.

Ministrul rus al Agriculturii, Alexander Tkachev, a declarat pentru RIA Novosti că ar fi propus subvenții de stat în vederea susținerii transportului de cereale pe calea ferată până la porturile de export din regiunile de sud ale țării. Pe de altă parte, conform SovEcon, șansele ca propunerea să fie acceptată de guvern sunt foarte mici, deoarece inițiativa ar putea să fie respinsă de Căile Ferate Ruse (monopolul de stat în sector).

Cantitatea de cereale recoltată de fermierii ruși a depășit deja nivelul înregistrat în anul anterior. Însă, ca urmare a unei întârzieri cauzate de ploi, însămânțatul cerealelor de toamnă este întârziat față de activitatea similară a anului 2016.

Prețurile înregistrate la comerțul intern cu grâu de clasă III s-au diminuat cu 175 de ruble, până la un total de 8.325 de ruble (145 USD) tona metrică în partea europeană a Rusiei (ex-works), conform SovEcon. Costurile de achiziție la grâul de calitate IV au scăzut și mai mult, cu 225 de ruble mai exact, până la un total de 7.350 de ruble tona. Materia primă comercializată în sistem Ex-works nu include costuri cu livrarea.

Prețul semințelor de floarea-soarelui s-a contractat cu 450 de ruble, până la un nivel de 18.850 de ruble tona metrică, spun cei de la SovEcon, în timp ce prețurile uleiului pentru export s-au micșorat cu cinci dolari americani, până la un total de 760 USD tona.

Nu în ultimul rând, indexul prețului zahărului alb pentru zona de sud a Rusiei a urcat cu 11 USD, până la un total de 446 de dolari americani, la data de 8 septembrie 2017.

Citit 208 ori