Previziunile privind potențialul exporturilor de grâu moale ale Hexagonului, revizuite în scădere. Stocurile sunt în creștere, din nou, (FranceAgriMer) - REVISTA FERMIERULUI
Joi, 15 Februarie 2018 19:10

Previziunile privind potențialul exporturilor de grâu moale ale Hexagonului, revizuite în scădere. Stocurile sunt în creștere, din nou, (FranceAgriMer)

Scris de

Potrivit celor mai noi calcule ale analiștilor agenției agricole specializate a Hexagonului - FranceAgriMer - exporturile de grâu către țări non-UE ale Franței, aferente sezonului de vânzări 2017-2018, înregistrează creșteri negative pentru a patra lună la rând.

Astfel, este evidențiată competiția strânsă a Franței cu alți mari exportatori de materie primă de proveniență agricolă, mai exact cu prețurile mici practicate de acestea, unele care i-au determinat pe fermierii francezi să fie precauți în a mai comercializa cantități însemnate.

Într-un raport privind cererea și oferta, dat publicității miercuri, 14 februarie 2018, FranceAgriMer a calculat nivelul exporturilor de grâu moale ale Franței către țări terțe în sezonul de marketing 2017-2018 (care se termină, anul acesta, la data de 30 iunie), iar specialiștii biroului au ajuns la un rezultat de 9 milioane de tone, în scădere față de cel publicat în ianuarie a.c., unul de 9,3 milioane de tone.

Luna trecută, FranceAgriMer a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că va revizui și mai mult în scădere previziunile cu privire la exportul de grâu moale către țări non-UE, pe fondul competiției acerbe cu Rusia și cu Argentina.

„Nu am acordat atenția cuvenită vânzărilor peste granițele UE, iar dacă nu facem niște mișcări clare de business, rapid, s-ar putea să creștem negativ în și mai mare măsură previziunile noastre și să revizium în creștere estimările privind stocurile”, a afirmat Remi Haquin, șeful comitetului Cereale al FranceAgriMer, citat de Reuters.

Cea mai recentă previziune marchează totuși o creștere de la nivelul de 5 milioane de tone, cât se înregistrau la aceeași dată a anului trecut pentru sezonul 2016-2017, atunci când exporturile de grâu moale ale Hexagonului erau lovite de o recoltă slabă a anului 2016, însă cu mai bine de un milion de tone sub estimările inițiale ale biroului, valabile pentru anul de marketing 2017-2018.

S-a constatat că demersurile exportatorilor de grâu franțuzesc au fost încetinite de prudența fermierilor de a se angaja în tranzacții cu cereale la prețurile internaționale actuale, impuse de țări cu materie primă „low-cost”, cum sunt Rusia și Ucraina, au mai precizat cei de la FranceAgriMer.

„Franța depune eforturi să facă față prețurilor internaționale”, a adăugat Haquin. „Cu prețuri la poarta fermei mai mici de 140 euro tona metrică (173 USD/TM), este dificil pentru fermierii din Hexagon să mai vândă”.

De asemenea, FranceAgriMer și-a revizuit în scădere previziunile cu privire la exporturile intracomunitare de grâu moale în actualul sezon de vânzări, care se va termina pe 30 iunie 2018, de la 8,6 milioane de tone, la 8,45 milioane de tone, o reacție la majorările de luna trecută.

Chiar și așa, cererea de pe piața internă a UE rămâne puternică, în parte ca urmare a calității bune a materiei prime, înregistrată la recolta din 2017.

Previziunile pesimiste cu privire la exporturi i-au determinat pe analiștii biroului FranceAgriMer să-și revizuiască în creștere estimările cu privire la stocurile de final de sezon la grâul moale, în prezent calculate la un nivel de 3,25 milioane de tone, față de 2,9 milioane de tone, cât se estimaseră luna trecută.

FranceAgriMer și-a însușit estimările în scădere date publicității de Ministerul Agriculturii din Hexagon cu privire la producția de grâu moale a anului 2017, publicată marți, 13 februarie 2018. Cu toate acestea, impactul asupra estimărilor biroului privind disponibilul este limitat, în condițiile scăderii cantităților de materie primă utilizată în ferme.

Cu privire la orz, FranceAgriMer și-a revizuit în creștere previziunile cu privire la stocurile din hambare la finele sezonului 2017-2018, care ar totaliza 1,05 milioane de tone, față de cele 925.000 de tone calculate anterior, reflectându-se astfel o contractare a exporturilor intracomunitare până la un nivel de 3,3 milioane  detone, față de estimarea anterioară de 3,4 milioane de tone.

În ceea ce privește comerțul cu orz către țări terțe, acesta a rămas neschimbat, și anume, în valoare de 3,4 milioane de tone.

Nivelul estimat al stocurilor de porumb a fost revizuit în creștere și el, până la 2,8 milioane de tone, față de nivelul de 2,5 milioane de tone, fiind reflectat astfel un disponibil cantitativ superior.

Biroul agricol din Hexagon și-a revizuit în creștere inclusiv estimările cu privire la disponibilul de după recolta lui 2017, ca urmare a noilor date ale ministerului de resort din Franța publicate marți, și importurile fiind calculate a fi în creștere.

Citit 366 ori

newsletter rf

Revista