Miercuri, 18 Aprilie 2018 23:33

Proiectul de directivă al lui Phil Hogan ar salva Art. 10, alin. (1) din Legea 150/2016 Legea 150/2016 - 51% din volumul de marfă pe raft, provenită din lanţul alimentar scurt

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Potrivit afirmațiilor ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, proiectul de directivă europeană privind practicile comerciale neloiale din cadrul lanțului de aprovizionare cu produse alimentare „se înscrie pe traiectoria” Art. 10, alin. (1) din Legea 150/2016, conform căreia 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, să fie provenit din lanţul alimentar scurt”.

El a adăugat că anumite practici neloiale, vizate de acest viitor act normativ european, sunt abordate și de legislativul român prin Legea 150/2016, fapt care îl determină pe șeful ministerului de resort să creadă că inițiativa comisarului pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, ar urma să reprezinte, laolaltă cu Legea „51 la sută produse românești”, o „reglementare comună și convenabilă pentru toți”.

„Am fost la reuniunea Formațiunii Agricultură și Pescuit a Consiliului (AGRIFISH) din cadrul Consiliului UE, (...) am discutat pe această temă (n.r. - proiectul de directivă europeană privind practicile comerciale neloiale din cadrul lanțului de aprovizionare cu produse alimentare). Este un început de act normativ. Începutul de act normativ a fost dat ieri (n.r. - 17 aprilie 2018), atunci când Comisia Europeană (CE) a pus spre dezbatere această inițiativă. Vor fi etape procedurale care se vor succeda în timp, preconizând că anul acesta se va trece prin filtrul experților toate elemente de detaliu din punct de vedere juridic. Sperăm ca această directivă să fie concretizată ca act normativ în perioada președinției României a Consiliului UE”, a afirmat Daea cu ocazia lansării de către Kaufland România a Raftului Românesc – zona special amenajată în magazine în care sunt expuse separat produsele din carne de porc românească, pentru a încuraja clienții să opteze pentru produse autohtone și a susține astfel economia locală. „Ieri, la această reuniune a Consiliului de miniștri ai Agriculturii de la Luxemburg, s-a pus problema de către comisar (n.r. - Phil Hogan, comisarul CE pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală), la nivelul CE, de această directivă care presupune combaterea practicilor comerciale neloiale. Acest act normativ pe această traiectorie se înscrie (n.r. - 51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt, conform Art. 10, alin. (1) din Legea 150/2016). Iată, așadar, că și România este în pas cu vremea, și România este în pas cu interesul și celorlalte state, în așa fel încât să avem o reglementare comună și convenabilă pentru toți. Asta înseamnă că, în momentul în care închei un contract cu un fermier, nu ai voie (cum se practica până acum) să schimbi condițiile contractuale, unilateral. Asta înseamnă că în momentul în care ai comandat produsul respectiv, să-l iei. Asta înseamnă că, dacă n-ai vândut produsul respectiv de la raft, nu trebuie să fie penalizat fermierul; este treaba ta, în calitate de comerciant. Detaliile juridice vor urma să fie acompaniate, în așa fel încât actul normativ să aibă claritate în punerea în practică”.

El a adăugat că Executivul european a făcut unele precizări referitoare la condițiile tehnice care trebuie îndeplinite și care trebuie să respecte prevederi juridice specifice. Din acest punct de vedere, mai afirmă Daea, ne-am pus de acord cu exprimările juridice necesare, în așa fel încât claritatea și acuratețea „să fie la ele acasă”.

Ministrul român al Agriculturii a promis, totodată, că nu va abandona sub nicio formă conceptul de „51% din volumul de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanţul alimentar scurt”, pentru că, spune el, există o dovadă clară că supermarketurile acceptă acest lucru.

„Iată că un hipermarket cum este Kaufland dorește să fie peste 60 la sută (n.r. - Potrivit comunicatului de presă al Kaufland, în prezent, 60% din carnea de porc din vitrinele retailerului este românească, compania reușind prin acest program să reducă importurile)”, a mai afirmat Petre Daea.

În ceea ce privește desemnarea unei autorități publice, responsabilă cu aplicarea noilor norme ale directivei, ministrul Daea a răspuns că, cităm: „Deocamdată vedem cum se va închega directiva respectivă și atunci putem discuta și pasul II, când instituțiile ce vor pune în aplicare măsurile care se stabilesc în directivă vor fi construite. Atunci, la timpul potrivit, vom spune acest lucru”.

Propunerea CE impune statelor membre să desemneze o autoritate publică responsabilă cu aplicarea noilor norme. În cazul unei încălcări dovedite a normelor, organismul responsabil va avea competența de a impune o sancțiune proporționată şi disuasivă. Aceasta autoritate de punere în aplicare va putea iniția investigații din proprie inițiativă sau pe baza unei plângeri. În acest caz, părțile care depun plângeri vor avea dreptul de a solicita confidențialitate și anonimat pentru a-și proteja poziția față de partenerul comercial. Comisia va institui un mecanism de coordonare între autoritățile de punere în aplicare, pentru a permite schimbul de bune practici.

În procesul de co-decizie, propunerea CE va lua forma unei legi europene (directive) și urmează să fie transmisă, împreună cu o evaluare a impactului, Parlamentului European și Consiliului, în cadrul acestuia din urmă fiind reprezentate guvernele statelor membre.

Citit 425 ori