Vineri, 20 Aprilie 2018 19:38

Buzău: Circa 10 la sută din suprafețele însămânțate cu rapiță, compromise

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Peste 1.000 de hectare cultivate cu rapiţă, reprezentând aproximativ 10% din suprafaţa totală a acestei culturi în judeţul Buzău, au fost compromise din cauza condiţiilor agrometeorologice nefavorabile - ger şi băltire din lunile martie și aprilie a.c., urmând să fie reînsămânţate în această primăvară cu alte culturi.

Autoritățile spun că cele mai mari suprafeţe care vor fi reînsămânţate sunt în localităţile Pietroasele, Merei, Buzău, Ziduri, Luciu, Largu şi Ruşeţu.

Specialiștii afirmă că, din cauza alternanţei temperaturilor scăzute cu cele foarte ridicate pentru această perioadă, talia rapiţei aflate în cultură este foarte redusă, ceea ce va aduce pierderi la unitatea de suprafaţă.

Precipitațiile consistente din punct de vedere al cantităților căzute, precum și episoadele de ger din ultimele săptămâni au lăsat în urmă condiții neuniforme de dezvoltare a culturii de rapiță în statele membre ale Uniunii Europene, însă pierderile previzionate de specialiști până la acest moment sunt interpretate la forma că totalul recoltei din această vară ar urma să fie unul de nivel mediu.

„Viziunea noastră este că recolta de rapiță a UE ar urma să atingă un nivel mediu sau să fie una care să depășească ușor acest prag”, a declarat Benoit Fayaud, specialist Strategie Grains, citat de Reuters.

„Dezvoltarea culturii (n.r. - de rapiță) este întârziată. Suntem însă optimiști în condițiile în care vremea caldă previzionată pentru perioada următoare va ajuta la înflorire și la dezvoltarea generală a plantelor”.

Citit 271 ori