Joi, 24 Mai 2018 19:36

MARS: În acest an, rapița ar putea reprezenta cheltuială, nu profit, pentru unii fermieri europeni

Scris de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Valul de căldură și lipsa precipitațiilor din perioada înfloririi rapiței s-au adăugat cauzelor care au transformat sezonul 2017-2018 într-unul dificil pentru dezvoltarea corespunzătoare a culturii în țările membre ale Uniunii Europene (UE), se menționează într-un raport dat publicității de serviciul de monitorizare agrometeo european – MARS, marți, 22 mai 2018, specialiștii unității previzionând o diminuare în ceea ce privește recolta anului în curs.

Valul de căldură care și-a făcut simțită prezența în ultima lună a fost, spun specialiștii agrometeo, unul de bun augur, favorabil însă dezvoltării mai rapide a cerealelor de toamnă și accelerării ritmului însămânțărilor de primăvară, după un start întârziat și friguros.

MARS și-a revizuit în scădere previziunile cu privire la recolta de rapiță a anului 2018 din UE până la un nivel de 3,19 tone la hectar, față de 3,33 tone la hectar cât se estimau anterior, practic cea mai importantă revizuire a randamentelor previzionate în rapoartele lunare.

Revizuirea estimărilor este cu 1,8 puncte procentuale sub cea similară a anului trecut și cu 2,9 la sută mai mică decât media ultimilor cinci ani, estimează analiștii MARS.

„Părți mari din Europa centrală și de est sunt afectate de lipsa precipitațiilor, însă fără efecte serioase asupra cerealelor de toamnă”, spun specialiștii agrometeo ai MARS.

„Cu toate acestea, în zone întinse din Europa, condițiile agrometeo din luna aprilie 2018 – una excepțional de caldă și uscată mai mult decât în mod normal – au afectat negativ înflorirea rapiței, cultură aflată în perioadă de revigorare după condițiile adverse instalate la începutul sezonului”.

Însămânțările la rapiță au fost întârziate de căderi masive de precipitații din toamna lui 2017, înregistrate în țări precum Germania și Polonia, precum și de ploi sporadice căzute până în prezent la nivel de teritorii și de înghețuri târzii instalate înaintea valului actual de căldură.

În zone întinse din Europa centrală și de sud-est, temperaturile înregistrate la nivelul perioadei 1 aprilie – 15 mai 2018 erau cele mai mari din 1975 încoace, de când MARS înregistrează nivelul parametrilor agrometeo.

Temperaturile ridicate, cu mult peste limitele normale, au fost previzionate pentru majoritatea teritoriilor din Europa până la nivelul zilei de 25 mai 2018, chiar dacă ploaia era așteptată concomitent în țările din centrul și sud-estul UE, se mai menționează în prognoză. În plus, previziunile pe termen lung arată o vreme mult mai caldă decât normalul în perioada iunie-august a.c.

În Franța, cel mai mare producător de rapiță al UE, înflorirea rapiței ar putea să aibă de suferit de pe urma diferențelor de temperatură, a ploilor însemnate cantitativ, cât și a furtunilor însoțite de grindină, chiar dacă impactul este încă neclar.

Vremea umedă înregistrată la începutul anului a dus, de asemenea, la o îmbolnăvire în masă a frunzelor plantelor de grâu moale și a orzului de toamnă, se mai precizează în document.

De asemenea, analiștii MARS au efectuat mici ajustări și altor previziuni privind diverse culturi agricole.

Astfel, în cazul grâului moale, MARS și-a revizuit în scădere proiecțiile privind recolta anului 2018, de la 6,23 tone la hectar la 6,19 tone la hectar. Vorbim de o diminuare mai mare cu 1,3 puncte procentuale față de revizuirea similară înregistrată în 2017 și cu nu mai puțin de minus 3,6 la sută față de media cincinală.

În ceea ce privește estimările cu privire la randamentele care s-ar putea înregistra la cultura orzului, aceasta rămâne relativ neschimbată, la un nivel de 5,04 tone la hectar, în condițiile în care MARS a ridicat puțin ștacheta estimărilor în ceea ce privește orzul de primăvară și a scăzut previziunile în cazul orzului însămânțat în toamna lui 2017.

În cazul porumbului și în cel al sfeclei de zahăr, estimările privind randamentele sunt și ele vizibil modificate față de previziunile anterioare ale MARS – 7,64 tone la hectar, respectiv 76,1 tone la hectar – ambele, peste media cincinală.

În ceea ce privește prognoza ANM pentru intervalul 25 – 31 mai 2018, în această perioadă va predomina o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a țării.

La cultura de rapiţă se va definitiva înflorirea (100%), totodată continuându-se formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (10-100%).

Pe fondul regimului termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod obişnuit, ritmurile de vegetaţie ale speciilor de câmp se vor desfăşura în general normal şi ușor mai intens în zonele de câmpie, îndeosebi pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a culturilor agricole înfiinţate în perioada optimă se va prezenta în continuare bună şi medie, iar în semănăturile tardive şi pe terenurile cu deficite de umiditate în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă.

Cu privire la prețul rapiței în România, acesta merge de regulă în tandem cu prețul rapiței de la bursa MATIF Paris, urmând tendințele acestei burse mai îndeaproape decât oricare alt produs agricol.

Prețurile MATIF sunt importante pentru rapiță, atât ca reper pentru vânzare imediată, cât și ca reper pe termen lung (pentru planificarea culturilor) bazat pe prețurile futures cu date de livrare mai îndepărtate.

Prețurile futures de la MATIF arată pentru 2018 prețuri bune, dar ceva mai mici decât în 2017 și în 2016.

Citit 399 ori