Luni, 11 Iunie 2018 19:23

Giganții agribusiness se întăresc. 63 de miliarde de dolari este o sumă importantă

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În urma unui drum asiduu de doi ani de revizuiri ale autorităţilor antitrust, grupul german Bayer a finalizat joi, 7 iunie 2018, preluarea producătorului american de seminţe Monsanto, cu suma de 63 de miliarde de dolari, anunță https://economictimes.indiatimes.com.

Ca urmare a tranzacţiei, Bayer devine cel mai mare furnizor mondial de seminţe modificate genetic şi erbicide şi va controla peste un sfert din piaţa mondială a seminţelor şi pesticidelor.

Noul gigant agribusiness va avea sediul în Monheim, Germania, în timp ce subsidiara din America de Nord va fi condusă din St. Louis. Acţiunile Monsanto nu vor mai fi tranzacţionate la Bursa de la New York, a anunţat firma germană.

În vederea diminuării temerilor autorităţilor de reglementare privind concurenţa pe piaţă, Bayer a acceptat să vândă active de aproximativ 7,6 miliarde de euro grupului german BASF.

Bayer a devenit joi unicul acţionar al Monsanto, astfel încât numele companiei americane nu va mai fi utilizat în continuare.

„Monsanto nu va mai fi numele companiei. Produsele achiziţionate vor păstra numele brandurilor lor şi vor face parte din portofoliul Bayer”, a informat compania.

Săptămâna trecută, Bayer a obţinut aprobarea autorităţilor SUA pentru preluarea Monsanto, după luni de întârziere a evaluării tranzacţiei, rezolvând astfel principalul obstacol în calea fuziunii.

În cazul în care tranzacţia nu se finaliza până în 14 iunie 2018, Monsanto se putea retrage din acordul de preluare şi putea solicita un preţ mai ridicat.

Tranzacţia este ultima dintre cele trei fuziuni majore care vor schimba semnificativ industria agrochimică. Grupul elveţian Syngenta a acceptat să fie preluat de firma chineză ChemChina, cu suma de 43 de miliarde de dolari, în timp ce companiile americane Dow Chemical şi DuPont au acceptat să-şi unească activităţile din sectorul de agrochimie pentru a da naştere unui grup evaluat la 130 de miliarde de dolari.

Pe piaţa mondială a erbicidelor, Bayer este pe locul al doilea, cu o cotă de piaţă de 18%, în timp ce pe primul loc se află Syngenta, cu 19% din piaţă. Monsanto este lider pe piaţa seminţelor, cu o cotă de piaţă de 26%, urmată de DuPont.

Bayer şi Monsanto au o prezenţă importantă în România.

Citit 357 ori