Piedici în recoltarea ovăzului și triticalelor - REVISTA FERMIERULUI
Miercuri, 17 Iulie 2019 13:40

Piedici în recoltarea ovăzului și triticalelor

Scris de

Condițiile meteo nefavorabile din ultimele săptămâni i-au blocat pe fermieri să definitiveze recoltarea ovăzului şi a triticalelor, susțin oficiali ai Direcţiei pentru Agricultură Județeană Maramureş.

Conform spuselor acestora, au existat şi câteva zile cu soare, însă terenul era destul de moale şi nu s-a putut intra cu utilajele pe cultură. Au fost şi fermieri norocoşi care au reuşit să adune o parte din ovăz şi aşa am reuşit să apreciem că avem o cantitate de 2.800 kg/hectar, ceea ce înseamnă o producţie bună pentru o primăvară şi o vară destul de capricioase.

„Dacă în următoarele zile vremea se va încălzi şi terenul se va zvânta un pic, cert e că se va strânge toată recolta”, a spus directorul DAJ Maramureș, Virgil Ţânţaş.

Unul dintre membrii Asociaţiei Cultivatorilor de Plante Tehnice şi Cerealiere din Maramureş a spus că întreaga producţie de ovăz din acest an va fi utilizată de crescătorii de animale.

„Ovăzul este întrebuinţat de crescătorii de animale, iar o parte ar putea fi vândut pe piaţa liberă sau pe mini-bursa cerealelor din municipiul Baia Mare. De regulă, zootehnia este principalul beneficiar pe toată durata anului sau, cel puţin, pentru câteva luni din an. Crescătorii de animale, persoanele care deţin ferme mici şi medii, se interesează din timp de ovăz şi încearcă să-şi precontracteze o parte din producţie. În caz de necesitate, mai aducem ovăz din sudul ţării, însă încercăm, pe cât posibil, să asigurăm necesarul din producţia locală”, a afirmat Tiberiu Pop, reprezentantul organizației.

Conform specialiştilor Direcţiei pentru Agricultură Maramureş, la nivelul judeţului, în acest an, au fost cultivate cu ovăz 3 500 de hectare, iar cu triticale, 1 500 de hectare, cu producţie estimată de 3 tone/hectar. Ovăzul a fost recoltat de pe aproximativ 300 de hectare până acum.

Citit 238 ori

newsletter rf

Revista