Cantitativ, suntem pe plus la exporturile către țările terțe și la schimburile intracomunitare - REVISTA FERMIERULUI
Marți, 29 Octombrie 2019 20:46

Cantitativ, suntem pe plus la exporturile către țările terțe și la schimburile intracomunitare

Scris de

Chiar dacă suntem pe plus cu 22 de milioane de tone de produse agroalimentare în ultimii doi ani și jumătate la capitolul balanță comercială față de țările terțe, respectiv față de cele din blocul comunitar (UE28) și cu două miliarde de euro doar față de țările terțe, suntem pe minus cu șase miliarde de euro la capitolul schimburi comerciale cu statele UE.

Potrivit spuselor secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, la un eveniment pe teme agricole, suntem în continuare exportatori de materie primă de origine agricolă.

„În doi ani şi şapte luni au fost importate, în total, 22 de milioane de tone de produse agroalimentare din UE şi state terţe şi au fost exportate 44 de milioane de tone. În această balanţă constatăm că importurile din statele terţe sunt valoric la 3,5 miliarde de euro, iar exporturile la 5,5 miliarde de euro. În situaţia statelor membre UE, am importat de 16 miliarde de euro şi am exportat, cu ghilimele de rigoare, pentru ca sunt schimburi comerciale, de 10 miliarde de euro, iar această diferenţă vine tocmai din acest schimb de produse cu valoarea adăugată mare. Sigur că eu nu sunt de acord să nu mai consumăm croissante, dar România produce astăzi de o calitate extraordinară şi are calitate la orice produs, de la miere, unde suntem pe primul loc, la porumb şi floarea-soarelui. De aceea, avem nevoie de măsuri pentru menţinerea investiţiilor şi mai ales a procesării în zonele rurale. Sunt investiţii care trebuie făcute în perioada următoare”, a mărturisit oficialul guvernamental, marți, 29 octombrie 2019.

El a adăugat că țara noastră trebuie să susțină o schimbare de paradigmă în ceea ce privește sectorul procesării, astfel încât România să nu continue să fie exportatoare de subvenție.

„Dacă nu vom crea produse cu valoare adăugată mare şi vom fi exportatori neţi de materii prime, vom exporta în continuare subvenţii şi munca fermierilor din România. (...) De asemenea, Europa trebuie să îşi aleagă foarte bine ţintele, pentru că din acel exportator net de produse agroalimentare s-ar putea să pice în acea latură, nu numai că nu îşi asigură produsele de calitate, dar s-ar putea să fie dependentă de importuri”, a mai spus Daniel Botănoiu.

Secretarul de stat în MADR, Daniel Botănoiu, s-a regăsit printre invitații la „ZF Agribusiness'19: Cum poate agricultura să devină motorul principal al economiei?", eveniment organizat de Ziarul Financiar.

Citit 274 ori

newsletter rf

Revista