EXCLUSIV! Plata pe suprafață, posibilă și după 30 noiembrie 2015. „Transferăm banii celor care nu fac obiectul controlului pe teren” - REVISTA FERMIERULUI
Duminică, 29 Noiembrie 2015 00:57

EXCLUSIV! Plata pe suprafață, posibilă și după 30 noiembrie 2015. „Transferăm banii celor care nu fac obiectul controlului pe teren”

Scris de

Guvernul Cioloș a reușit să agreeze cu Comisia Europeană (CE) un mecanism pentru a demara plata pe suprafață după 30 noiembrie 2015, cei care nu fac obiectul controlului pe teren (circa 700.000 de beneficiari dintr-un total de aproximativ 943.000) urmând să-și primească banii începând cu 1 decembrie a.c.

Surse din interiorul Guvernului ne-au confirmat că această facilitate va duce la stoparea modului de lucru „heirupist” de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), demers obositor prin intermediul căruia s-au căutat tot felul de soluții pentru a fi achitat avansul din subvenție, inclusiv pe 1 și 2 decembrie a.c. Această soluție nu mai este însă de actualitate.

„Tot ceea ce s-a avut în plan, a picat. S-a intrat pe fir cu Comisia Europeană, s-a discutat la diverse niveluri, «mari», și s-a evaluat mult mai în amănunt riscul forțării plății avansului pe 1 și 2 decembrie. S-a ajuns la concluzia că cel mai bine se achită cât se poate până atunci (n.r. - până pe 30 noiembrie 2015, inclusiv) și, după aceea, să se intre pe «plata normală», de la 1 decembrie, destinată celor care nu fac obiectul controlului pe teren”, au afirmat sursele noastre guvernamentale.

Contactat telefonic, ministrul Agriculturii în exercițiu a confirmat informația că nu se vor mai achita avansuri din subvenție în zilele de 1 și 2 decembrie a.c. Oficialul guvernamental a spus că dacă s-ar fi mers pe drumul interpretării Regulamentului european Nr. 1182/71, un eventual control al curții de conturi (fie el al DG AGRI sau al ECA) ar fi scos la iveală că țara noastră ar fi efectuat plăți necuvenite în avans începând cu 1 decembrie 2015, în condițiile în care ultima zi destinată achitării avansului era 30 noiembrie a.c.

El a mai adăugat că actuala legislație europeană permite plăți pe suprafață, nu în avans, și după 30 noiembrie, cu condiția ca beneficiarii să nu fie parte a eșantioanelor de control pe teren, prioritari la încasarea banilor fiind cei cu peste 25 ha.

„Ar fi fost o problemă cu regulamentul (n.r. - 1182/71) dacă plăteam avansurile pe 1 și 2 decembrie. Până nu am luat la puricat regulamentul în limba engleză, înclinam să cred în varianta românească a sa. În limba engleză zice de «(...) o perioadă (...)». Or, nu era vorba de o perioadă de trei zile, șapte zile, 60 de zile, doi ani, ci se spunea în cazul nostru «(...) la 30 noiembrie (...)». Interpretarea noastră era după varianta românească. Este foarte bine trecut acolo și situația ne avantaja. În astfel de situații exista însă riscul de a primi vizita auditului DG AGRI sau ECA care ar fi putut spune că am dat plăți pe avans fără control pe teren, începând cu 1 decembrie. Asta însemna că nu mai erau considerate plăți pe avans”, a spus Irimescu. ”Plățile care nu sunt în avans, plățile «normale», de la 1 decembrie, se plătesc cu o condiție: să termini controlul pe teren la nivel de țară, «sau»... Există un „sau” pe care l-am folosit în anii trecuți, o portiță legislativă care spune că se poate plăti subvenția pe regiunile în care sunt producători care n-au făcut obiectul controlului pe teren. Cât am fost la Bruxelles, am întrebat: «Pot eu stabili regiunile?», iar Comisia a spus: «Da!». Atunci, dacă aveam 10 sate care n-aveau control, stabilieam regiunea pe 10 sate. Asta a fost chestia deșteaptă pe care am aplicat-o anii trecuți și pot s-o aplic în continuare. Și, atunci, nu vom mai avea un aflux mare de cereri de-a lungul a trei zile, ci vom plăti constant. Pe măsură ce-i identificăm pe indivizii respectivi, efectuăm plata. Putem plăti în continuare din 1 decembrie, nu ne mai oprim la o dată anume. Le-am spus celor de la APIA că pentru mine ar fi esențial ca să plătesc cât mai mult și, atunci, soluția ar fi să ne uităm la cei cu peste 25 ha, care au sume mari, îi onorăm pe ei”.

Aceleași surse din interiorul guvernului ne-au mai comunicat faptul că glonțul a trecut pe la urechile APIA, în condițiile în care sistemul TRANSFOND nu lucrează în week-end și de sărbătorile legale, cum este cazul și Sfântului Andrei, adică data de 30 noiembrie. Chiar dacă APIA și Trezoreria ar fi lucrat la foc continuu, fără sistemul BNR TRANSFOND, banii nu ar fi ajuns în băncile comerciale, ceea ce ar fi însemnat un dezastru. Doar intervenția premierului Cioloș pe lângă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a făcut ca sistemul TRANSFOND să fie activ în data de 30 noiembrie, astfel încât plățile aprobate de APIA și transferate de Trezorerie să ajungă în bănci.

„Guvernul Cioloș, implicit Ministerul Agriculturii, s-a mai confruntat cu o mare restricție. Concret, la momentul în care APIA și MADR și-au propus să plătească cu orice preț și cât mai mult și pe 1 decembrie, și pe 2 decembrie chiar, nu s-a ținut cont de faptul că transferul se face prin Trezorerie către bănci sau direct din Trezorerie (cine are cont acolo), dar pentru asta trebuie să lucreze BNR. Degeaba vorbești cu Trezoreria dacă nu lucrează BNR care are TRANSFOND-ul pentru transferul banilor. În Trezorerie sunt banii APIA. Pentru a-i putea transfera în bănci, TRANSFOND-ul trebuie să funcționeze; un soft care trebuie pornit. Dacă BNR nu funcționează, acel TRANSFOND nu funcționează și el. S-a vorbit deja cu premierul care la rândul său a vorbit cu Isărescu (n.r. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR), iar acest sistem va funcționa pe 30 nov. Tot ce se lucrează în week-end va fi transmis pe 30 noiembrie prin TRANSFOND, astfel încât APIA și Trezoreriei să li se permită să facă plăți”, au mai mărturisit sursele noastre guvernamentale.

Și această informație a fost confirmată de Achim Irimescu. Conform precizărilor sale, cei de la Bruxelles au spus că regulamentul în vigoare permite să fie luată drept referință ziua de 30 noiembrie, ca dată când s-au transferat banii. Asta în ciuda problemelor apărute cu Regulamentul 1182/71.

„Degeaba introduc ordinele de plată în Trezorerie pentru că TRANSFOND trebuie să transfere banii în bănci. Am vorbit încă o dată la Bruxelles și au spus ca să nu avem niciun fel de probleme, trebuie să luăm drept referință data la care am transferat banii în bancă. Luni avem nevoie de TRANSFOND. Lumea lucrează până atunci. Luni se transferă ordinele de plată la Trezorerie și, de acolo, prin TRANSFOND, la beneficiari”, a punctat ministrul de resort.

„Am auzit de protestele care se anunță pe 1 decembrie în fața APIA. Eu am încercat să dezamorsez situația”

Întrebat dacă a auzit de zvonurile conform cărora unii fermieri ar putea demonstra în fața APIA centrală în data de 1 decembrie 2015 (puțin probabil, dat fiind faptul că producătorii agricoli români se pornesc greu la proteste, mai ales că au nevoie de aprobări de la Primăria Capitalei, iar ziua anunțată pe Facebook coincide cu cea națională), Irimescu a spus că speră ca lucrurile să rămână totuși „calme”. Șeful MADR a precizat pentru Revista Fermierului că actuala conducere a Ministerului Agriculturii a făcut tot ceea ce i-a stat în putință pentru a plăti avansul promis de vechea guvernare. El spune că dorința de a achita în pripă avansul, demers plănuit de fosta conducere MADR, reprezintă „o bombă cu efect întârziat” pentru actuala conducere a Ministerului Agriculturii.

„Am auzit și eu (n.r. - de protestul din fața APIA pe 1 decembrie). Sper să nu... Eu am încercat să dezamorsez situația. Prin toate discuțiile pe care le-am avut, am dat asigurări că facem tot ce se poate, că asta nu se va mai întâmpla (voi avea grijă să punem lucrurile la punct). Înțeleg că, de fapt, APIA n-ar fi vrut să dea plăți în avans. Era foarte corect să le spunem (n.r. - fermierilor) de la bun început dificultățile pe care le avem în punerea la punct a unui sistem în pripă, deși au fost motive obiective. Sunt state membre care, tocmai din cauza complexității sistemului, nu au dat plăți în avans, dar sunt și state care au dat. Dar cum noi suntem români și am aderat printre ultimii, este clar că nu suntem cei mai mari experți de pe pământul european. Sigur, eu înțeleg că zona politică sau conducerea Ministerului Agriculturii a încercat să facă un gest să nu-și pună producătorii în cap. Gestul acesta a fost însă o bombă cu efect întârziat care s-a spart în capul nostru. Nimeni nu a spus că există un risc, deși se știa foarte clar că n-ai cum să rezolvi problema când erau termenele strânse pentru o asemenea anvergură a problemei”, a conchis Achim Irimescu.

Date oficiale obținute în exclusivitate de revista noastră relevă că până la data de 27 noiembrie a.c. s-a ajuns la un nivel al plății avansului de 26 de milioane de euro transferați deja în conturile fermierilor. În condițiile în care sunt disponibile 380 de milioane de euro, practic, vorbim de mai puțin de 10 la sută din bani achitați producătorilor agricoli, ca avans. Chiar dacă ministrul Agriculturii a promis că se va ajunge chiar și la 75 la sută din sume plătite, imposibilitatea de a mai plăti aceste avansuri din subvenție în zilele de 1 și 2 decembrie nu va mai putea face posibil acest lucru. În cel mai fericit caz, ne spun sursele noastre, se vor duce cu plățile către 100 de milioane de euro, adică sub un sfert din total.

Și șeful APIA, Mihail Spătărelu Puțintei, contactat telefonic a confirmat că sistemul informatic îmbunătățit cu module dedicate, puse la punct de SIVECO și Teamnet, nu funcționează nici acum la parametri optimi, exprimarea sa fiind că „fluxul merge greu”. El a confirmat pentru publicația noastră că doar 80.000 de fermieri au fost plătiți, restul până la 135.000 urmând să fie „rezolvați” în această noapte până la orele 24. El a declarat că „speranța” este de a plăti până pe 30 noiembrie 2015 un total de 300.000 de fermieri.

Cât și ce vor încasa producătorii agricoli ca subvenție

Avansul pe care norocoșii ar urma să-l încaseze reprezintă 69,75 la sută din suma unică pe suprafață. La aceasta se adaugă un avans de 84% din banii pentru agromediu. Concret, pentru anul acesta, cuantumul schemelor pentru care se face plata în avans, este format din schema de plată unică pe suprafață (SAPS) - 77,42 euro/ha. La aceasta se adaugă Măsura 214  plăţi pentru agromediu, adică pachetul 1- pajişti cu înaltă valoare naturală – 124 de euro/ha, pachetul 2- practici agricole tradiţionale - 58 euro/ha, pachetul 3.1- pajişti importante pentru pasări, varianta 1 Crex Crex - 209 euro/ha, respectiv pachetul 4- culturi verzi - 130 euro/ha.

Plăţile pentru SAPS se vor face la cursul de schimb de  4,4176 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 01 octombrie 2015.

Plăţile pentru măsura 214 plăţi pentru agromediu se vor face la cursul de schimb de 4,4828 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 31 decembrie 2014 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 01/01 din 06 ianuarie 2015

Pentru a simplifica, la plata în avans, în conturile fermierilor români vor intra 53,4198 euro/ha (236 lei/ha) pentru schema de plată unică pe suprafaţa (SAPS), 104,16 euro/ha (466,93 lei/ha) pentru măsura 214 plăţi pentru agromediu – pachetul 1- pajişti cu înaltă valoare naturală, 48,72 euro/ha (218,40 lei/ha) pentru măsura 214 plăţi pentru agromediu – pachetul 2- practici agricole tradiţionale, 175, 56 euro/ha (787 lei/ha) pentru măsura 214 plăţi pentru agromediu – pachetul 3.1- pajişti importante pentru pasări, varianta 1 Crex Crex, respectiv 109,20 euro/ha (489,52 lei/ha) pentru măsura 214 plăţi pentru agromediu – pachetul 4- culturi verzi.

Autorizarea fermierilor la plata în avans se face în această săptămână și presupune finalizarea controalelor administrative menționate la articolul 74 din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013.

Citit 2003 ori

newsletter rf

Revista