Executivul Cioloș ia de la Ministerul Agriculturii peste 37 milioane euro venituri din cercetare și îi adaugă acestuia în spate credite angajament multianuale de 548 milioane lei, direcționate sectorului irigații - REVISTA FERMIERULUI
Miercuri, 10 August 2016 16:59

Executivul Cioloș ia de la Ministerul Agriculturii peste 37 milioane euro venituri din cercetare și îi adaugă acestuia în spate credite angajament multianuale de 548 milioane lei, direcționate sectorului irigații

Scris de

În ședința de Guvern de miercuri, 10 august 2016, premierul tehnocrat, Dacian Julien Cioloș, a confirmat redistribuirea către alte domenii a 168,4 milioane lei din vistieria Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), „venituri din cercetare”, cum i-a plăcut să le descrie marți, 9 august 2016, ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, în fapt bani economisiți și a pus instituția pe lista potențială a debitorilor în vederea reabilitării infrastructurii principale de irigații, bineînțeles prin credite angajament.

„La finanțarea inițială de 95 de milioane de lei, după rectificare, se adăugă credite de angajament în sumă totală de 548 de milioane de lei. În acest moment, a fost asigurată posibilitatea contractării lucrărilor de irigații pentru anul 2016, cu termene de decontare în anii următori”, se precizează în comunicatul de presă transmis de Executivul de la București, fără a explica faptul că aceste credite de angajament reprezintă o autorizare de angajamente care, în parte, poate genera plăți și în exercițiile viitoare. Adică s-a lucrat pe sistemul pompadourian: „După mine, potopul!”.

Cu o zi înainte de ședința de Guvern, șeful MADR recunoștea cu jumătate de gură că rectificarea nu avea să vizeze decât „o sumă mică” (peste 168 de milioane de lei, adică peste 37 de milioane de euro), rectificare negativă de altfel, bani proveniți din cercetare.

Tehnocratul spunea despre această sumă că, cităm: „Practic, nu sunt bani de cheltuit şi atunci am cedat”.

„Sigur, Ministerul Agriculturii a avut o situaţie bună şi rectificarea nu vizează decât o sumă mică, 168 de milioane de lei. Este o rectificare negativă. Este vorba de faptul că la MADR au fost venituri din cercetare (...)”, a răspuns Irimescu la întrebarea cât va pierde la rectificarea care s-ar putea aproba miercuri în Guvern.

În același comunicat de presă de miercuri, finanțiștii Executivului tehnocrat au mai precizat că s-au asigurat tot prin redistribuire, de data aceasta internă, adică din economiile Ministerului Agriculturii, banii necesari pentru plata sprijinului acordat agricultorilor sub forma subvențiilor pentru motorină – 308,8 milioane lei pentru trimestrele II și III, precum și pentru ajutorul de minimis acordat sectorului zootehnic în valoare de 95,5 milioane lei.

Nimic în plus din afară.

rectificare bugetara mediuProprietarii de păduri primesc subvenții în cuantum total de 14,5 milioane lei

Documentul de presă transmis de Executivul de la București relevă totodată că, în cazul mediului, aceasta ar fi prima rectificare pozitivă din ultimii ani. În acest sens, Cioloș a avut două priorități, una din ele fiind și crearea unui sistem de subvenții pentru proprietarii de trupuri de pădure mai mici de 30 ha, în vederea asigurării pazei: „Guvernul a luat măsuri concentrate, în principal, pe două direcții. În primă instanță vorbim de combaterea tăierilor ilegale de păduri - proprietarii de păduri, persoane fizice și juridice care dețin suprafețe mai mici de 30 de hectare, vor primi sprijin pentru asigurarea pazei acestor păduri. În acest sens, Guvernul a alocat 14,5 milioane lei, fiind prima dată când se pune în aplicare această prevedere legală cuprinsă în Codul Silvic încă din 2008. Apoi, ca urmare a unor redistribuiri în cadrul bugetului Ministerului Mediului, Guvernul a alocat, prin rectificare, 85 de milioane de lei pentru investiții în lucrări de apărare împotriva inundațiilor”, se mai precizează în comunicat.

Guvernul a aprobat astăzi prima rectificare a bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale pe anul 2016, prioritățile fiind sănătatea, educația și drepturile sociale.

„Este o rectificare bugetară de echipă. Fiecare ministru a dovedit că este responsabil atât pentru domeniul lui, cât și pentru coerența deciziilor guvernamentale și responsabilităților asumate în comun de Guvern.  Am alocat și realocat resurse acolo unde ele sunt imperios necesare, pentru a asigura continuarea proiectelor începute de ministere, plata drepturilor sociale și fără a pune în pericol echilibrul macroeconomic”, a afirmat premierul Dacian Cioloș. „Este pentru prima dată după mulţi ani când se face în an electoral o rectificare fără amprentă politică. Obiectivul nostru este de a finanţa politici publice anunţate, de a acoperi nevoi reale, şi nu de a căuta, prin rectificarea bugetară să câştigăm voturi în detrimentul eficienţei bugetare. Am alocat resurse acolo unde era necesar pentru continuarea unor proiecte asumate în programul de guvernare, pentru acoperirea unor cheltuieli noi, izvorâte din priorităţi care au apărut pe parcurs, în derularea mandatului, dar şi pentru a pune în practică decizii ale Parlamentului, mai ales pentru plata unor beneficii sociale, fără a pune însă în pericol echilibrul macroeconomic”.

Prin rectificarea bugetară, se mai precizează în comunicat, se asigură finanțarea necesară proiectelor și politicilor publice promovate de Guvern, precum și pentru punerea în aplicare a măsurilor decise de Parlament, un efort bugetar cumulat de peste 3 miliarde de lei, resurse asigurate cu menținerea deficitului bugetar la parametri asumați în bugetul de stat pentru 2016: 2,8% din PIB în termeni cash și 2,9 % din PIB pe metodologia ESA.

Veniturile bugetului general consolidat se majorează cu 3,382 miliarde lei pe fondul creșterii încasărilor realizate si a măsurilor aplicate ca urmare a aprobării unor acte normative. Se înregistrează creșteri la impozitul pe profit (și datorită încasărilor peste estimările inițiale în condițiile intrării în vigoare de la 1 ianuarie 2016 a sistemului de impozitare progresivă a microîntreprinderilor), impozitul pe venit (fapt ce reflectă creșterea numărului de salariați din economie și a câștigului salarial mediu brut), Taxa pe Valoarea Adăugată, accize etc. De asemenea, s-au majorat veniturile nefiscale.

Cheltuielile bugetului general consolidat se majorează echivalent cu veniturile, adică 3,382 miliarde lei.

Prima rectificare bugetară a fost decisă de Guvernul tehnocrat în condițiile în care analiza rezultatelor economice argumentează posibilitatea realizării unei creșteri economice de 4,2%, comparativ cu 4,1% cât se estima la elaborarea legii bugetului de stat, și un produs intern brut în valoare nominală de 757,0 miliarde lei, față de 746,6 miliarde lei, cât s-a estimat inițial.

Citit 983 ori

newsletter rf

Revista