Neregulile depistate în Piața Obor la comerțul cu legume și fructe generează un val masiv de controale. Sunt vizate piețele agroalimentare și angrourile - REVISTA FERMIERULUI
Vineri, 05 Mai 2017 14:18

Neregulile depistate în Piața Obor la comerțul cu legume și fructe generează un val masiv de controale. Sunt vizate piețele agroalimentare și angrourile

Scris de

Ca urmare a depistării unor nereguli în activităţile de comercializare a produselor agroalimentare, în special legume şi fructe, practicate în Piaţa Obor din Bucureşti, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale urmează să verifice în perioada următoare toate pieţele agroalimentare şi angro din Bucureşti şi din municipiile din toate judeţele, aceste acţiuni având un caracter permanent, se precizează într-un comunicat de presă remis la redacție.

Printre problemele descoperite de organele de control în Piața Obor se numără și vânzarea „la grămadă” a produselor românești cu cele de import, atestate eliberate cu încălcarea prevederilor Legii nr.145/2014 de către unele primării și altele.

„Menţionăm că, în cadrul unui control recent desfăşurat în Piaţa Obor din Bucureşti s-a constatat că există în continuare nereguli în activităţile de comercializare a produselor agroalimentare în special legume şi fructe, printre care amintim: - produsele expuse pe mese în vederea comercializării nu aveau în marea lor majoritate indicată corect originea la produsele autohtone sau din import; - pe multe mese se comercializau «la grămadă» atât produse autohtone cât şi produse din import; - producători agricoli autohtoni persoane fizice dispersaţi în mai multe zone din piaţă sau intercalaţi printre comercianţi; - 135 de atestate eliberate cu încălcarea prevederilor Legii nr.145/2014 de către primăriile din judeţele Ilfov, Dâmboviţa, Ialomiţa, Argeş, Vrancea, Suceava şi Călăraşi”, se precizează în comunicatul de presă.

Pentru cele 135 de atestate emise fără respectarea Legii nr.145/2014, acţiunile vor continua la primăriile din judeţele respective, în vederea aplicării măsurilor ce se impun, transmit organele de control MADR.

Tot ele mărturisesc că pentru neregulile constatate au fost aplicate 26 de sancţiuni contravenţionale constând în amenzi, iar administraţia pieţei a primit avertisment scris şi termen de remediere a tuturor deficienţelor.

„Se va reveni cu control”, au promis organele abilitate, fapt care s-a concretizat prin mediatizarea rapidă a intențiilor de acțiune, anunțate pentru perioada următoare.

Concret, controalele viitoare vor avea loc în contextul întăririi ordinii şi disciplinei în toate pieţele agroalimentare din România şi, în principal, pentru informarea corectă a populaţiei cu privire la provenienţa şi calitatea legumelor şi fructelor în special.

Obiectivele vizează indicarea corectă a provenienţei tuturor cantităţilor de legume şi fructe expuse la comercializare prin afişarea localităţii de producţie din România sau a ţării de provenienţă pentru produsele din import, identificarea şi sancţionarea tuturor substituirilor de origine a tomatelor, castraveţilor, ardeilor, vinetelor, fructelor etc., precum și legalitatea deţinerii atestatelor de către comercianţi, precum şi a modului de eliberare a acestora de către primării.

Alte obiective au în vedere existenţa unui spaţiu delimitat şi marcat distinct, de minimum 40% pentru producătorii agricoli autohtoni, persoane fizice, în toate pieţele agroalimentare din România, cât și informarea corectă a tuturor consumatorilor privind originea şi caracteristicile produselor pe care le achiziţionează.

„Astfel de verificări se desfăşoară permanent în baza unei tematici de control aprobată de Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, au conchis oficialii MADR.

Citit 812 ori

newsletter rf

Publicitate

RO Fruits Vegetable

AT E Banner 250x250px rum

spumante romanesti 2019

AgroW WebBanner 300x250px

Revista