Controalele Ministerului Agriculturii cu Poliția Economică dau roade. Concluzia: „Suspiciuni rezonabile asupra legalității modului de eliberare” a atestatelor de producător! - REVISTA FERMIERULUI
Vineri, 19 Mai 2017 18:12

Controalele Ministerului Agriculturii cu Poliția Economică dau roade. Concluzia: „Suspiciuni rezonabile asupra legalității modului de eliberare” a atestatelor de producător!

Scris de

Echipe de control din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) verifică respectarea  prevederilor Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol în toate piețele agroalimentare din sectoarele Municipiului București, unul dintre rezultatele verificărilor fiind și descoperirea de atestate de producător eliberate de primării și care „ridică suspiciuni rezonabile asupra legalității modului de eliberare a acestora”.

Mai mult, s-au descoperit cantități de legume din import sau din comerțul intracomunitar care erau comercializate „la negru” și au fost aplicate amenzi de 43.000 de lei, plus alte 36.000 de lei pentru trei administratori de piețe.

„În urma controalelor efectuate, s-a constatat că foarte mari cantități de legume și de fructe proaspete provenite din comerțul intracomunitar sau din import, tranzacționate «la negru», ajung a fi comercializate ca produse autohtone în depozite en-gros sau direct în piețele agroalimentare.

Foarte multe atestate de producător eliberate de primării ridică suspiciuni rezonabile asupra legalității modului de eliberare a acestora, urmând ca pentru toate aceste situații să se extindă verificările de specialitate la instituțiile care le-au eliberat, respectiv la primării.

În prima zi de verificări, echipele de control ale MADR au aplicat 40 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 43.000 de lei.

A fost angajată răspunderea contravențională în cazul a trei administratori de piețe agroalimentare, cărora li s-a aplicat fiecăruia amendă contravențională în valoare de 12.000 de lei”, se arată într-un document remis presei de către ministerul de resort.

Conform documentului, în vederea desfășurării optime a acestei acțiuni de amploare, a fost solicitat sprijinul Inspectoratului General al Poliției Române - Direcția de Investigare a Criminalității Economice. Au fost astfel constituite echipe mixte de control alcătuite din inspectori de specialitate ai MADR și ofițeri de poliție economică și ordine publică, în scopul de a asigura depistarea, sancționarea și eliminarea tuturor activităților ilicite ce se manifestă în aceste zone de comercializare, în special în domeniul fructelor și legumelor proaspete.

Autoritățile au urmărit, printre altele, păstrarea unui procent de minimum 40 la sută din tarabe pentru producători agricoli autohtoni, dar și etichetarea corespunzătoare și existența unui atestat de producător eliberat în condițiile legii.

„Unul dintre obiectivele principale ale acestor acțiuni de control constă în asigurarea unui procent minim de spații de vânzare distincte, în proporție de minimum 40% din totalul spațiilor de vânzare existente, care sunt rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli autohtoni, persoane fizice deținătoare ale unui atestat de producător şi ale unui carnet de comercializare pentru valorificarea produselor din sectorul agricol obținute din gospodăria/ferma proprie.

De asemenea, este vizată etichetarea conformă a tuturor loturilor de legume și fructe expuse în piețe prin indicarea  informațiilor cu privire la denumirea produsului, localitatea de origine, data obținerii produsului şi, evident, a prețului de vânzare.

Nu în ultimul rând, se va verifica existența unui atestat de producător eliberat în condițiile legii și a documentelor de proveniență, în cazul comercianților”, se menționează în comunicatul de presă MADR.

Dragnea a vorbit, nu o dată, de „samsarii și mafioții din rețelele de importuri”

Vizibil iritat de perpetuarea situației în care piețarii cu carnete de comercializare și atestate de producător ridicate cu ocazia controalelor MADR (câteva sute, iar numărul crește) fac legea, laolaltă cu „samsarii și mafioții din rețelele de importuri”, Liviu Dragnea, șeful PSD și al Camerei Deputaților, a recunoscut luni, 12 mai 2017, că există o luptă între aceștia și autorități și a cerut mai multă atenție și rigoare din partea organelor de control.

Pesedistul a promis susținerea din partea statului pentru construcția de depozite și a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește activitatea organismelor de reglementare și control din piețe și a importurilor și a făcut apel la cetățeni să cumpere produse românești, sănătoase și de calitate.

„În cele două programe vom crea facilități serioase pentru cei care se asociază. Atunci, vor avea și facilități, vor avea infrastructură și logistică, n-o să mai fie dependenți de nu știu care șmecher angrosist care dacă vrea să le ia roșiile, bine, dacă nu, nu-l interesează și le întoarce spatele. Având capacități de depozitare și de stocare în condiții bune, atunci nu mai merg ei cu mașinile să se roage prin nu știu ce piețe, ci vin angrosiștii care sunt interesați și iau de aici, în condiții civilizate. Aceasta este marea provocare”, a spus Dragnea într-o conferință de presă care a avut loc luni, 15 mai 2017, la Cilieni, Olt. „Trebuie mai multă atenție și mai multă rigoare la aceste controale. De multe ori se ajunge în situația anapoda în care producători adevărați, cu atestat de producător în regulă, nu mai ajung în piețe, pentru că sunt ocupate. Aici sunt mai multe instituții implicate. E o luptă care a început, o luptă care nu se poate câștiga într-o zi. Important este să nu cedăm, iar eu nu am de gând să cedăm. Nu este ușor, dar contează foarte mult și cumpărătorii români. Adică totuși să înțeleagă că e bine să consumăm produse românești. Și asta nu e o lozincă. E vorba și de sănătate, și de producția noastră, și de dezvoltarea acestei țări”.

Întrebat fiind de presă de ce producătorii nu-și comercializează singuri marfa, Dragnea a răspuns că legumicultorii nu au timp să facă asta, cel puțin nu așa cum se făcea înainte de Revoluția din 1989, când cantități mici de marfă să consolidau, iar fermierii mergeau în piețe cu remorca tractată de autoturismele Aro.

„Nu e vorba de timp pentru comercializarea în piață. Înainte, până în Revoluție, se încărca remorca unui ARO sau a unui IMS, se puneau 60-64 de P-uri (lăzi standard), iar agregatul se deplasa în Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Mediaș, ajungea și pe la Cugir. Erau trei-patru producători și fiecare venea cu câte 10-12 lăzi. Acelea erau vândute în două zile, că fiecare stătea la coadă. Acum, oamenii au și mărit producția, ceea ce este foarte bine, și când pleacă cu câte trei-patru tone de roșii și acolo sunt și roșii din import, sigur că cei din piață se joacă cu producătorii (samsari și mafioți din această rețea de importuri, pe care trebuie să-i învingem, până la urmă). Asta este problema, nu că nu au timp. Ei, săracii, ar avea timp. Și înainte stăteam în piețe, dormeam în piețe. (...) În nicio țară nu este raiul acesta pentru mafioți, cum e la noi în comerț, și în special în ceea ce privește importurile”, a conchis Liviu Dragnea.

Acțiunile inițiate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vor continua până la eradicarea fenomenului ilicit din piețele Municipiului București și instaurarea unui climat adecvat pentru ca fermierii români să-și poată comercializa produsele proprii, iar consumatorii să aibă garanția calității oferită de produsele autohtone.

Citit 640 ori

newsletter rf

Publicitate

RO Fruits Vegetable

AT E Banner 250x250px rum

spumante romanesti 2019

AgroW WebBanner 300x250px

Revista