Imprimă această pagină
Joi, 29 Iunie 2017 14:49

Vot favorabil pentru năstrușnicul Daea în comisiile parlamentare. Aforismele nu s-au lăsat așteptate: „Nu intru în categoria celor care critică oaia seara şi dimineaţa mănâncă brânza”

Scris de
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Comisiile parlamentare de specialitate au acordat joi, 29 iunie 2017, aviz favorabil propunerii pentru preluarea șefiei Ministerului Agriculturii de către năstrușnicul Petre Daea, cu 19 voturi pentru, cinci voturi împotrivă și trei abțineri, ministrul desemnat lansând în eter, și de această dată, o afirmație care se adaugă deja bine-cunoscutei panoplii genereatoare de zâmbete pe bandă rulantă.

În cadrul audierilor, ca răspuns la gluma unui parlamentar potrivit căreia în cazul în care alegem oaia ca brand de ţară, să ţină cont de rezultatul cercetărilor de la Popăuţi, unde există oaia cu blană roz, Petre Daea a replicat, cităm: „Nu intru în categoria celor care critică oaia seara şi dimineaţa mănâncă brânza”, referindu-se tangențial inclusiv la intenția de a sprijini concret sectorul ovin și în perioada următoare.

„Să ştiţi că nu intru în categoria celor care critică oaia seara şi dimineaţa mănâncă brânza. Intru în categoria acelora care abordează cu seriozitate acest domeniu şi pe care îl gestionez cu echilibru în aşa fel încât această specie care a avut o creştere importantă în ultima perioadă să îşi păstreze ascensiunea efectivului în aşa fel încât să putem valorifica cele 4,8 milioane de hectare de pajişti din România, care înseamnă deopotrivă Olanda, Belgia şi Elveţia la un loc”, a răspuns provocării ministrul desemnat, Petre Daea, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte produsele cu „dublu standard”, acesta a declarat că, în acest moment, ministerul de resort încearcă să colaboreze cu autorităţile din alte state pentru a vedea dacă sunt diferenţe.

„Am făcut verificări în ţară, le-am prezentat mass-media. Am dat comunicate de presă şi materiale cu rezultatele respective în care am constatat conformitatea produsului respectiv, dar pentru a face comparaţii nu poţi să te duci cu plasa să iei de undeva un produs. (...) Iată de ce am transmis la cinci ţări, omologilor miniştri din acele ţări, solicitare ca să ne permită să ajungem acolo să recoltăm în prezenta lor, cu specialiştii dumnealor, pe legislaţia naţională respectivă probe şi apoi să le comparăm. Suntem în această situaţie. În Belgia am fost, au venit ieri, cu probele, astăzi recoltează probe în România şi analizează să vadă dacă sunt diferenţe care pot fi interpretate în mod corect şi exact”, a punctat Petre Daea.

În plus, acesta a menţionat că a văzut europarlamentari care îl îndeamnă să facă „ce trebuie în ţară”, dar că este nevoie de o singură condiţie, respectiv de existenţa reglementărilor la nivel de piaţă unică. Până atunci, trebuie aşteptat ca Uniunea Europeană să găsească instrumentul juridic pentru a interveni într-o asemenea situaţie.

Totodată, năstrușnicul ministru desemnat, Petre Daea, a precizat că, în ceea ce privește irigaţiile, tot programul început este la zi, iar în câmpurile din România există 1.239,9 km de canal plin cu apă, din care 872 km de canal cu apă alimentată din Dunăre, 120 km din Siret, din Prut 60 km, din Olt 17 km, din alte râuri 109, iar din lacuri şi acumulări, 67 km. Totodată, ministrul desemnat a menționat că în momentul acesta există 100.168 de hectare acoperite cu sisteme de apă, din care în udarea întâi sunt 63.467 ha.

La finele lunii mai a.c., fostul ministru al Turismului, Mircea Dobre, îi anunța pe oamenii de afaceri din domeniu că şi-a propus să schimbe brandul turistic al României, urmând să înlocuiască celebra frunză a Elenei Udrea cu o oaie, pentru a construi imaginea turistică a ţării în jurul baladei „Mioriţa”,

Ca răspuns, în stilul caracteristic, actuala propunere de ministru al Agriculturii, Petre Daea, a pledat pentru folosirea oii ca brand de țară și a argumentat că „oaia este o statuie vie”.

„Aceasta este doar o definiție. Argumentele se găsesc în străfundul analizei pentru fiecare și pentru orice loc”, a continuat el, înainte de a adăuga: „Uitati-vă dumneavoastră în orice parte a țării, cât de frumos este acest animal pe pășunile verzi ale țării românești”.

Întrebat de un reporter de televiziune dacă frunza ar trebui înlocuită cu oaia ca brand național, Petre Daea a replicat: „Frunza o are toată lumea, dar oile ca în România, nu!”. Ulterior, el a încheiat cu o maximă: „Lângă oaie găsești o frunză, lângă frunză nu poți să găsești o oaie”.

Daea va face parte din guvernul Mihai Tudose, după ce a îndeplinit cu succes această poziție (în viziunea fermierilor, dar și a lui Liviu Dragnea) și în Guvernul Sorin Grindeanu, debarcat recent prin moțiune de cenzură.

Citit 701 ori
Ionel Vaduva

Articole recente - Ionel Vaduva

Articole înrudite