Luni, 10 Iulie 2017 15:33

ISP va realiza o analiză comparativă a produselor alimentare susceptibile de dublu standard. În perioada 19-29 iunie 2017 au fost prelevate probe din străinătate și din România

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

29 de probe (preparate din carne, preparate din lapte, conserve de pește, ciocolată) au fost identificate și prelevate de o echipă din România, formată din specialiști ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), din magazinele din Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) și Bruxelles (Belgia).

În perioada 19-26 iunie 2017, delegația României a prelevat produse alimentare din magazinele care au fost selectate în funcție prezența lor în statele mai sus menționate și în România, precum și de produsele identice care se regăsesc pe rafturile magazinelor din țările vizate: Lidl – Germania și Olanda, Kaufland – Germania, respectiv Belgia – Delhaize (Mega Image –România).

Ulterior, același demers a fost realizat și în România, mai anunță ministerul de resort printr-un comunicat de presă.

Acțiunea a avut ca obiectiv principal realizarea studiului comparativ în ceea ce privește produsele alimentare susceptibile de dublu standard, deplasarea fiind realizată ca urmare a scrisorilor transmise de ministrul Petre Daea,omologilor săi din Olanda, Germania și Belgia.

Conform anunțului MADR, pe perioada deplasării au avut loc întâlniri cu oficiali ai ambasadelor din țările mai sus menționate și cu experți/reprezentanți ai autorităților de control din Belgia.

Produsele recoltate au fost selectate conform competențelor de către reprezentanții ANPC și ANSVSA, ținând cont de ingredientele și declarațiile nutriționale ale acestora și, mai ales, ținând cont ca aceleași produse din țările vizate să aibă același producător cu cele comercializate în România.

Din partea oficialilor Belgiei au participat Eric Sonnet (Director Directia A - Direcția Generală Inspectoratul Economic), Christiaan De Schacht (Inspector - Direcția Generală Inspectoratul Economic) şi Ruben Verstraete (Inspector - Direcția Generală Inspectoratul Economic).
Discuțiile au fost deschise de către reprezentantul Ambasadei României la Bruxelles, Marcel Ștefan Sima, ministru-consilier, care a ținut să menționeze importanța acțiunii  reprezentanților din România.

Deplasarea s-a încheiat în seara zilei de 26 iunie 2017, atunci când probele recoltate din Belgia, Olanda și Germania au fost predate în condiții optime (refrigerator cu temperatură controlată) către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București, ce aparține ANSVSA.   

„După revenirea în țară, în perioada 28-29 iunie 2017, aceeași echipă a efectuat acțiuni de prelevare a produselor identice prelevate din Belgia, Olanda și Germania, comercializate pe piața din România. După finalizarea analizelor de laborator și emiterea buletinelor de analiză se va întocmi un raport final privind rezultatele studiului comparativ, raport ce va fi adus la cunoștința opiniei publice”, se arată în documentul de presă.

Probele au fost înaintate spre analiză comparativă Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară București, aparținând ANSVSA.

În aprilie, în România doar mierea avea probleme

În România, în vederea analizării şi depistării eventualului dublu standard în privința calității alimentelor produse în Vestul Europei, s-a constituit, la finalul lunii februarie a.c., un grup de lucru format din reprezentanți ai instituțiilor mai sus menționate. Grupul a realizat, într-o primă etapă, analize de laborator pentru un număr de 175 de produse alimentare (produse din carne, produse din lapte, conserve de pește, miere, legume și fructe), având ca termen de comparație informațiile declarate pe etichetă de către producători/distribuitori.

În data de 7 aprilie a.c., Petre Daea transmitea o scrisoare omologilor din cinci state europene pentru a avea acordul de a preleva probe pe alimente similare cu cele care se comercializează în România, în condițiile în care, spunea el pe atunci, „nu te poți duce cu sacoșa în magazin”, iar ulterior să poată fi făcute analize comparative pentru depistarea unui eventual „dublu standard” în privința calității alimentelor produse în vestul Europei.

Ulterior, în data de 10 aprilie 2017, specialiștii MADR, ANSVSA și ANPC au prezentat rezultatele unor controale realizate în luna martie pe alimentele provenite din comerț intracomunitar, acestea fiind conforme din punctul de vedere al calității pentru aproape toate categoriile de produse.

Doar în cazul unei probe de miere din Franța, marca „Fleur de Miel”, au fost găsite depășiri cu 50% ale unui coeficient enzimatic, care nu produce efecte imediate asupra sănătății consumatorilor, ci o depreciere a calității produsului.

„A fost depistată miere polifloră de origine Franța într-un hipermarket, iar din 11 probe, una a fost neconformă pentru că avea o depășire cu 50% a unui coeficient enzimatic care afectează compoziția fructozei. Nu produce un efect imediat asupra stării de sănătate, dar este o depreciere a calității produselor. Din 396 de recipiente de miere polifloră, ambalate pe o cantitate de 500 de grame, 108 recipiente au fost localizate și retrase de la comercializare și dispuse pentru neutralizare, dar restul au fost vândute, afirma președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu.

Din informațiile anunțate de autorități au fost prelevate în luna martie 175 de probe din alimente comercializate prin 11 hipermarketuri din mai multe categorii de produse, precum carne și produse din carne (46), pește și produse din pește (16), lapte și produse din lapte (46), fructe și legume (52), miere (11) și paste de tomate (4).

Valorile pentru toate probele, exceptând mierea, nu au prezentat abateri față de valorile nutriționale și prevederile legale, iar trasabilitatea a fost asigurată, susțin autoritățile.

Citit 512 ori